Ilta Sanoma

Maailmassa on vuosien saatossa surmattu useita poliittisia johtajia.

Perjantaina Japania ravisteltiin, kun maan entinen pääministeri Shinzo Abe ammuttiin hänen kampanjatilaisuudessa pitämänsä puheen aikana.

Ampuminen tapahtui Yamato-Saidaijin aseman lähellä Naran kaupungissa. NHK:n mukaan epäilty tekijä olisi kertonut poliisille olevansa tyytymätön Abeen ja halunneensa surmata hänet.

Toisen maailmansodan jälkeen poliitikkojen murhat ovat olleet Japanissa erittäin harvinaisia. Abe on tiettävästi kolmas 2000-luvulla murhattu poliitikko, mutta kolmikosta merkittävin.

Vuonna 2007 rikollisjärjestö yakuzan jäsen surmasi ampumalla Nagasakin kaupungin pormestarin Iccho Itohin. Viisi vuotta aiemmin Japanin parlamentin alahuoneen jäsen Koki Ishii puolestaan puukotettiin kuoliaaksi. Tuolloinkin tekijä oli jengirikollinen.

Maan nykyhistorian tunnetuin poliittinen murha on kuitenkin vuodelta 1960, jolloin 17-vuotias äärinationalisti Otoya Yamaguchi murhasi Japanin sosialistipuolueen silloisen johtajan Inejiro Asanuman. Yamaguchi ryntäsi lavalle kesken Tokiossa käydyn poliittisen väittelyn ja surmasi Asanuman miekalla.

Asanuman murha oli erityisen järkyttävä siksi, että väittelytilaisuus televisioitiin. Täten myös raaka väkivallanteko päätyi sellaisenaan suoraan lähetykseen.

Vaikka poliittiset murhat ovat harvinaisia, Aben kuolema muistuttaa, että maailmassa on surmattu aiemminkin poliittisia johtajia.

USA:n presidentti John F. Kennedy ammuttiin vuonna 1963 Dallasissa.

USA:n presidentti John F. Kennedy ammuttiin vuonna 1963 Dallasissa. Kuva: PHOTO12/Zuma

Maailmalla tunnetuin poliittinen murha lienee Yhdysvaltain presidentti John F. Kennedyn salamurha, joka tapahtui 22. marraskuuta 1963.

Kennedy oli lähtenyt vaimonsa ja varapresidentti Lyndon B. Johnsonin kanssa vierailulle Texasiin. Presidentin saattue ajoi keskipäivän jälkeen avoautolla Dallasin keskustassa, kun Kennedyä kohti ammuttiin kiväärinlaukauksia.

Kennedy ja hänen kanssaan autossa ollut kuvernööri kuljetettiin sairaalaan. Siellä presidentti Kennedy todettiin kuolleeksi.

Laukaukset ampui Lee Harvey Oswald työpaikkansa Texasin koulukirjavaraston ikkunasta. Kaksi päivää myöhemmin dallasilainen yökerhonomistaja Jack Ruby ampui murhista pidätetyn Oswaldin kuoliaaksi Dallasin poliisiasemalla.

Vuosikymmenten ajan on epäilty, että Oswald oli mukana laajassa salaliitossa presidentin murhaamiseksi. Täysin aukottomia todisteita salaliittoteorioiden tueksi ei kuitenkaan ole koskaan esitetty.

Lue lisää: Lee Oswald täällä, esittäytyi Kennedyn ampuja KGB:n virkailijalle - Yhdysvallat julkisti 1?500 asia­kirjaa JFK:n murha­tutkinnasta

Ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King surmattiin vuonna 1968 Memphisissä.

Ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King surmattiin vuonna 1968 Memphisissä. Kuva: The Commercial Appeal/ZUMA

Ihmisoikeusaktivisti Martin Luther King murhattiin huhtikuun 4. päivä vuonna 1968 hänen ollessaan puhumassa Memphisissä, Tennesseen osavaltiossa.

Kingiä ammuttiin päähän hänen ollessa hotelli Lorrainen parvekkeella.

Teosta epäilty James Earl Ray pidätettiin Lontoossa kolme kuukautta myöhemmin. Ray tunnusti syyllisyytensä ja tuomittiin 99 vuodeksi vankilaan.

Salamurhaa seuranneet mielenosoitukset ja mellakat levisivät tulevina päivinä yli sataan kaupunkiin ympäri Yhdysvaltoja. Mellakoiden sijaan moni puhuu edelleen mustan väestön kansannoususta, jonka päämääränä olivat yhdenvertaiset oikeudet kaikille.

Senaattori Robert F. Kennedy ammuttiin vuonna 1968 Los Angelesissa.

Senaattori Robert F. Kennedy ammuttiin vuonna 1968 Los Angelesissa. Kuva: Globe Photos/ZUMA

Senaattori Robert F. Kennedy oli presidentti John F. Kennedyn nuorempi veli. Kennedy oli pyrkimässä demokraattien presidenttiehdokkaaksi, kun hänet murhattiin Ambassador-hotellissa Los Angelesissa kesäkuussa 1968 kesken vaalikampanjan.

Ampuja oli tuolloin 24-vuotias palestiinalainen Sirhan Sirhan.

42-vuotias Kennedy menehtyi sairaalassa vammoihinsa vuorokautta myöhemmin. Sirhan tuomittiin aluksi kuolemantuomioon, mutta tuomio muutettiin elinkautiseksi vuonna 1972.

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin vuonna 1986 Tukholmassa.

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin vuonna 1986 Tukholmassa. Kuva: Hans Paul

Ruotsin pääministeri Olof Palme murhattiin helmikuussa vuonna 1986.

Palme oli poistumassa vaimonsa kanssa elokuvateatterista, kun hänet ammuttiin kadulle Sveavägenin ja Tunnelgatanin kulmaan. Palmea yritettiin elvyttää, mutta tuloksetta. Sairaalassa Palme todettiin kuolleeksi.

Murhaajaa ei ole saatu selville, eikä murhan motiivi ole tiedossa.

Murhasta epäiltiin kuitenkin Stig Engströmiä, joka näyttäytyi pitkään julkisuudessa Olof Palmen murhan pääsilminnäkijänä ja rikospaikan sankarina. Hänen kertomuksensa herätti kuitenkin alusta saakka kysymyksiä.

Tutkijaryhmä epäili teosta Engströmiä aiemmin murhapaikalta kerättyjen todisteiden ja varsinkin silminnäkijälausuntojen perusteella sekä sulkemalla kaikki muut murhateoriat laskuista pois.

Alkoholisoitunut Engström teki itsemurhan 2000-luvun taitteessa. Siksi häntä ei voitu tuomita murhasta, vaikka hänet oltaisiinkin todettu syylliseksi.

Lue lisää: Ruotsin oikeusasiamiehen mukaan Skandia-miestä ei olisi saanut nimetä Palmen mahdolliseksi murhaajaksi

Pakistanin ex-pääministeri, Pakistanin kansanpuolueen poliitikko ja pitkäaikainen oppositiojohtaja Benazir Bhutto sai surmansa joulukuussa 2007 vaalitilaisuuteen tehdyssä itsemurhaiskussa Rawalpindin kaupungissa.

Bhutto ammuttiin, kun hän vilkutti kannattajilleen auton kattoluukusta. Paikalla räjähti myös pommi. Se johti lopulta Bhutton ja 20 muun kuolemaan.

Musharaffin hallinto syytti iskusta Pakistanin talebaneja, mutta nämä kiistivät osallisuutensa iskuun.

Pakistanilaispoliitikko Benazir Bhutto kuoli itsemurhaiskussa vuonna 2007.

Pakistanilaispoliitikko Benazir Bhutto kuoli itsemurhaiskussa vuonna 2007. Kuva: Evan Richman/ZUMA

Ilta Sanoma
samedi 9 juillet 2022 21:48:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.