Filmille valokuvaaminen on nyt suositumpaa, kuin pitkään aikaan. Moni harrastaja kokee filmille tallentuneet otokset merkityksellisimmiksi, kuin " /> Filmille valokuvaaminen on nyt suositumpaa, kuin pitkään aikaan. Moni harrastaja kokee filmille tallentuneet otokset merkityksellisimmiksi, kuin " />

YLE


Filmille valokuvaamisesta on tullut ilmiö. Monin paikoin filmit ovat loppu ja myös kertakäyttökameroiden menekki on korkealla.

Syynä on filmikuvaamisen suosion kasvu ja kesäsesonki, mutta monen muun alan tapaan myös filmien valmistajat kärsivät koronapandemian myötä syntyneestä komponenttipulasta. Näin arvelee Fotoyks-valokuvausliikkeen liiketoiminnanjohtaja Päivi Helenius.

Helenius kertoo, että tilanne on luultavasti sama kaikilla alan toimijoilla Euroopassa. Filmit menevät kaupaksi sitä mukaa, kun niitä saadaan myymälöiden hyllyyn tai verkkokauppaan myytäväksi.

- Meillä ainakin on pakko välillä jopa rajoittaa filmien ostomäärää, jotta niitä riittäisi kaikille halukkaille, hän sanoo.

Heleniuksen mukaan asiakkaat ovat viimeistään nyt löytäneet kertakäyttökamerat, kun filmejä ei tahdo saada. Kertakäyttökamerat ovat olleet suosittuja jo pidempään, mutta kesäjuhlien ja festivaalien myötä menekki on huipussaan.

Myös Rajala Pro Shopin toimitusjohtaja Jorma Helminen on huomannut filmin kysynnän kasvaneen. Hän kertoo, että sen myynnissä on näkynyt kasvua jo muutaman vuoden ajan.

Helmisen mukaan filmiä myydään enemmän kuin aikoihin. Rajala Pro Shopin reilun 30 miljoonan euron liikevaihdosta pelkän filmin osuus on noin 20 000 euroa.

- Kun vanhat tehtaat ja tuotannot on ajettu alas ja lopetettu, saa kysynnän kasvu aikaan toimitusongelmia, Helminen kertoo.

Rajala Pro Shopin verkkokaupasta voi nähdä, kuinka kaupan suosituimmat filmit ovat parhaillaan loppuneet varastosta.

"Filmikuvausprosessi tuntuu vähän käsityöltä"

Filmikuvausta harrastava Heidi Puomisto, 24, ei ole ainakaan vielähuomannut filmien huonoa saatavuutta. Puomisto kertoo, että yksi filmirulla kestää hänen käytössään pari kolme kuukautta, joten hän ei ole ostanut filmiä vähään aikaan.

Filmikuvaamisen yleistymisen hän on huomannut sosiaalisen median kautta. Myös Puomiston ystäväpiiriin kuuluu filmiharrastajia.

- Ehkä siinä kiehtoo se koko prosessi, joka tuntuu vähän käsityöltä, hän pohtii.

Puomisto näkee filmikuviensa eteen vaivaa. Hän ostaa filmin, ottaa kuvat ja odottaa filmirullan täyttymistä. Seuraavaksi hän menee kehittämään rullan, ja skannaa paperikuvat sitten itse digitaaliseen muotoon.

- On huvittavaa ajatella, että näen sen kaiken vaivan, jotta voin julkaista kuviani Instagramiin. Se vähän naurattaa minua, Puomisto kertoo.

Sosiaalisen median maailmassa filmikuvalta näyttävät filtterit ovat jo pitkään olleet valtavirtaa. Instagramissa on ollut mahdollista editoida kuvansa filmikuvaa muistuttavaksi jo sovelluksen alkuajoista lähtien.

Eikö olisi helpompaa laittaa kuvaan retrolta näyttävä filtteri?

- Kai siinä loppujen lopuksi on se, että tietää filmikuvan olevan erityinen ja haluaa myös hieman erottautua loputtomasta kuvavirrasta, Puomisto sanoo.

Heilahtanut filmikuva juhlapöydästä.
Helenius kertoo, että ainakin Fotoyks kehittää filmejä edelleen joka päivä. "Määrät voisivat olla suuremmatkin, mikäli filmien ja kertakäyttökameroiden saatavuus olisi parempi", hän sanoo.Heidi Puomisto

Puomisto kertoo, ettei filmikuvan aina edes tarvitse olla täydellinen. Tärkeintä on kuvasta välittyvä tunnelma - heilahtanutkin voi näyttää hienolta.

Hän sanoo olevansa filmikuvauksessa harrastelija, ja siksi sallivampi kuvien suhteen. Puomisto tietää, että lopputulos ei aina ole se, mitä toivoisi.

- Minulle kävi kerran niin, että olin ottanut filmin täyteen kuvia, mutta kun menin kehittämään sitä, kävi ilmi, ettei filmille jostain syystä ollut tallentunut mitään. Joskus kuvat saattavat olla myös ihan heilahtaneita tai väärin valotettuja, hän kertoo.

Silti Puomisto kokee, että koko prosessi on kaiken vaivan ja riskien väärti.

- Kun jostain tilanteesta on ottanut sen yhden ainoan kuvan ja se menee pilalle, niin sitten sinulla ei ole mitään. Mutta silti on jotenkin kiva heittäytyä siihen ja ottaa riski, että ehkä saan tästä hyvän kuvan, tai sitten en.

Filmikuva, jossa opiskelijoita viettämässä iltaa opiskelijahaalareissaan.
Filmikuvausta harrastava Heidi Puomisto on laskenut, että yhden onnistuneen filmikuvan hinnaksi tulee suunnilleen yksi euro. Hinta tuntuu hänestä sopivalta.Heidi Puomisto

Uusi ja vanha maailma kohtaavat, kun retro trendaa

Ainakin polaroidkamerat ovat olleet jo vuosia sen verran trendikkäitä, että niitä on saanut ostettua jopa joistain vaatekaupoista. Nostalgia kiinnostaa nuoria, sillä myös vinyylilevyjä- ja soittimia voi ostaa esimerkiksi Urban Outfitters -muotiketjun liikkeistä.

- Filmille kuvaamista voi hyvin verrata musiikkipuolella vinyylilevyjen harrastajiin. Kyseessä on pieni ja aktiivinen harrastajajoukko, mutta jatkuvasti suosiotaan kasvattava ilmiö, Rajala Pro Shopin Helminen kertoo.

Videopalvelu TikTokissa asiasanan #filmphotography videoilla on parhaillaan reilu 532 miljoonaa näyttökertaa. TikTokin #filmikuvaus -asiasanalla merkittyjä videoita on puolestaan katsottu reilu miljoona kertaa.

Filmikuvausaiheisilla videoilla tunnelmoidaan sitä, kuinka filmille vangitut hetket näyttäytyvät erityisinä. Filmikuvien pehmeä valo, murretut värit ja eri filmilaatujen ominaispiirteet innostavat TikTok-kansaa.

Puomisto kertoo, että katsoi juuri vanhaa valokuvaa äidistään 80-luvulla. Kuvassa äidin olalla keikkuu sama filmikamera, jolla Puomisto tällä hetkellä kuvaa.

- Minusta on tosi kiva ajatus, että olemme ottaneet kuvia samoilla laitteilla. Jotenkin se, että joku laite pystyy edes olemaan 40 vuotta toimintakunnossa on aika ihmeellistä.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 10. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi:

Uskoisitko, että nämä valokuvat ovat uusia? Katso, miten harvinainen menetelmä saa mallit näyttämään joltakulta, joka on elänyt kauan sitten

Hääparien uusin villitys sai säpinää valokuvaamojen hiljentyneisiin kehityskoppeihin

Täydellisen fantasiakuvan metsästys - tältä näyttää, kun pelkkään kuvankäsittelyyn menee päiviä

samedi 9 juillet 2022 17:03:16 Categories: YLE valokuvaus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.