Ilta Sanoma

Kryptovaluuttojen romahduksen jälkeen ovat alkaneet kaatua myös useat niitä käyttävät pankit ja lainapalvelut. Suomen Pankin Aleksi Grym ei usko tuhon leviävän kryptomarkkinasta muuhun talouteen.

Suomen Pankin Aleksi Grymin mukaan kryptovaluuttojen romahduksesta voi olla jopa hyötyä muulle taloudelle.

Suomen Pankin Aleksi Grymin mukaan kryptovaluuttojen romahduksesta voi olla jopa hyötyä muulle taloudelle. Kuva: Justin Tallis / AFP / Lehtikuva, Suomen Pankki

Alkuvuosi on ollut osakemarkkinoilla synkkä, mutta vielä rajummin ovat romahtaneet kryptovaluuttojen kurssit. Esimerkiksi Bitcoinin arvo kävi viime marraskuussa 64?400 dollarin ennätyshinnassa. Kesäkuun lopulla sen kurssi oli pudonnut jo 70 prosenttia eli alle 20?000 dollariin.

Yksi bitcoinin kurssin suurimmista yksittäisistä romahduksista tapahtui 11. -12. toukokuuta, kun maailman kryptovaluutoista suli vuorokauden aikana 200 miljardia dollaria vain yhden vuorokauden aikana.

Lue lisää: Kryptomarkkinat ajautuivat paniikkiin - vakaaksi väitetty valuutta romahti täysin: "Sydämeni on särkynyt tuskasta"

Tuolloin kaaos sai alkunsa terra lunasta ja terrausd:sta, kahdesta toisiinsa kytketystä virtuaalivaluutasta, joiden ideana oli olla niin sanottuja "vakaavaluuttoja", eli niiden arvon olisi pysyä vakaana noin yhdessä dollarissa.

Jostain syystä terra lunan arvo putosi päivässä noin 80 dollarista alle senttiin vieden terrausdin mukanaan. Myös dollariin sidotun Tether-vakaavaluutan arvo tippui alle dollariin.

Lue lisää: Järkyttävä romahdus: kryptomarkkinoilta pyyhkiytyi vuorokaudessa huimat 200 miljardia dollaria

"Vakaavaluuttojen" romahdus romautti monien sijoittajien uskon myös muihin kryptovaluuttoihin. Bitcoin halpeni päivän aikana kymmenen ja toinen suuri virtuaalivaluutta ethereum jopa 16 prosenttia.

Nykyään terraluna on käytännössä arvoton ja terrausdin arvo pudonnut Coindesk-palvelun mukaan 0,07 dollariin.

Verkkokeskusteluissa monet kertovat menettäneensä romahduksessa säästönsä. Kryptoista joukoittain varojaan pois vetävät ihmiset ovat saattaneet kryptotalletuksista korkoa tarjoavat kryptolainoittajat vaikeuksiin.

Kesäkuun lopulla yhdysvaltalainen kryptolainapalvelu Celsius Network ilmoitti pysäyttävänsä kaikki nostot, swapit ja siirrot tilien välillä, sillä kryptovaluuttojen romahdus oli kova kolaus lainapalvelun varoihin. Yhtiö on palkannut neuvonantajia mahdollista konkurssihakemusta varten.

Lue lisää: Bitcoin laski alle 20?000 dollarin viikonloppuna

Myös Singaporessa toimiva kryptopankki- ja lainapalvelu Vauld keskeytti maanantaina kaikki nostot ja kaupat, ja ilmoitti etsivänsä lisää sijoittajia.

Keskiviikkona konkurssiin hakeutui yhdysvaltalainen kryptolainapalvelu Voyager Digital taloudellisten vaikeuksien takia.

Tuho on vaikuttanut myös sijoitusyhtiöihin. Uutistoimisto Reutersin mukaan singaporelainen kryptorahasto Three Arrows Capital hakeutui kesäkuun lopussa selvitystilaan.

Johtava neuvonantaja Aleksi Grym Suomen Pankista ei usko, että kryptojen romahduksella on suurta vaikutusta muuhun talouteen niin sanotun kryptomarkkinan ulkopuolella.

- En usko, että heijastuu muuhun talouteen, sillä kytköksiä ei käytännössä ole. Kryptomarkkina on ollut oma itsenäinen markkinansa, jolla ei ole suoraa yhteyttä reaalitalouteen, Grym sanoo.

Hänen mukaansa romahdus ei merkitse kryptovaluuttojen loppua, mutta aiemmin kovassa nousussa ollut markkina ehkä hieman rauhoittuu.

- Kryptomarkkinassa on ollut paljon hypeä ja pöhinää. Tämä on varmaan alalle reality check, Grym sanoo.

Johtava neuvonantaja Aleksi Grym arvioi kryptovaluuttojen romahduksen karsivan alan pahimpia ylilyöntejä.

Johtava neuvonantaja Aleksi Grym arvioi kryptovaluuttojen romahduksen karsivan alan pahimpia ylilyöntejä. Kuva: Suomen Pankki

- Ei vaadi kovin paljoa, että pienikin sitoutunut harrastajakunta pystyy pitämään toimintaa yllä, mutta varmasti sellaiset suurimmat ylilyönnit tästä karsiutuu pois.

Suoraviivaisen kryptovaluuttojen ostamisen ja myymisen Grym arvioi jatkuvan. Ylilyöntejä on hänen mukaansa ollut sijoittajille suunnattujen palvelujen puolella.

- On ollut hyvin erityyppisiä kryptovaluuttoja, yrityksiä ja palveluita, jotka ovat lupailleet esimerkiksi erilaisia sijoitustuottoja tai kryptojen käyttöä maksujen välitykseen, hän sanoo.

- On lupailtu aika suuria tuottoja, ja nyt nähdään, ettei niissä lupauksissa ollut katetta. Sellaiset katoavat vähitellen markkinoilta.

Vieläkö kryptovaluuttojen kurssit nousevat uusiin ennätyksiin? Sitä Grym ei lähde arvailemaan.

- Bitcoinin markkinahinnasta en pysty sanomaan mitään, koska se ei perustu mihinkään fundamentteihin, joten se voi olla mikä tahansa numero. En osaa yhtään arvailla, voiko se luku olla suurempi tai pienempi tulevaisuudessa, se voi olla mikä vaan, hän sanoo.

Grymin mukaan kryptovaluuttojen konkreettisin yhteys reaalitalouteen on sähkönkulutus. Kryptovaluuttojen niin sanottu louhiminen, eli luominen erilaisten monimutkaisten matemaattisten algoritmien kautta vaatii paljon energiaa. Viime vuonna pelkän bitcoinin louhinnan arveltiin kuluttavan maailmassa yhtä paljon sähköä kuin Ruotsi.

- Kryptovaluutat kuluttavat ihan todellisia resursseja, Grym sanoo.

- Hyvä tilanne on, että jos hinnat laskevat, markkina rauhoittuu ja toiminta hiipuu, niin ehkä se sähkön kulutuskin pienenee. Tätä kautta kryptomarkkinoiden romahduksella olisi positiivisia vaikutuksia reaalitalouteen.

Ilta Sanoma
samedi 9 juillet 2022 10:45:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.