Ilta Sanoma

Vesivahinko koituu helposti parhaankin puhelimen kohtaloksi, mutta myös kastuneen kännykän voi parhaassa tapauksessa pelastaa.

Kuva: Colourbox

Vesivahinko voi koitua nopeasti parhaankin puhelimen kohtaloksi. Kesäisin puhelin voi esimerkiksi livetä kädestä laiturilla tai jäädä uimashortsien taskuun pulahtaessa järveen.

Kastuneenkin kännykän voi kuitenkin yrittää pelastaa. Monille tuttu on esimerkiksi niin kutsuttu riisiniksi, jossa märkä puhelin upotetaan kuivaan riisiin, jonka tarkoituksena on imeä kosteus ulos kännykästä.

DNA Kaupan toimitusjohtajan Sami Aavikon mukaan riisi ei kuitenkaan ole paras mahdollinen kuivausmetodi.

-?Riisistä voi irrota hienojakoista pölyä, joka päätyy myöhemmin puhelimen sisään kosteuttakin herkemmin. Tämä voi ilmetä myöhemmin puhelimen näytön luotettavuuden heikentymisenä, Aavikko kertoo yhtiön tiedotteessa.

Riisiä paremmaksi kuivausmateriaaliksi Aavikko nostaa silikageelin, jonka saatavuus ei kuitenkaan ole yhtä korkea kuin riisillä. Geelin puutteessa puhelimen voi jättää lämpimään paikkaan kuivumaan ravistelua välttäen, mutta lämpöä ei kannata kääntää liian korkeaksi.

-?Pulahduksen jälkeen voi lisäksi olla kova kiusaus saada puhelin kuivaksi mahdollisimman nopeasti, mutta sitä ei missään nimessä saa laittaa lämpimän saunan lauteille tai hiustenkuivaajan alle. Lämpö voi ylikuumentaa liitäntöjä, irrottaa laitteen liimauksia tai rikkoa sen komponentteja, Aavikko selventää.

DNA:n mukaan pulahduksen jälkeen tärkeintä on katkaista puhelimesta virta, pyyhkiä laite päällisin puolin kosteutta imevällä liinalla sekä irrottaa ja kuivata akku ja SIM-kortti mahdollisuuksien mukaan.

Puhelinta ei saa käynnistää eikä ladata kahteen vuorokauteen kastumisen jälkeen. Jos laite ei senkään jälkeen toimi, se kannattaa toimittaa huoltoon, jossa varmistetaan puhelimen vauriot ja vaihdettavien osien tarve.

Aavikon mukaan tätä nykyä puhelimet selviävät aiempaa useammin myös vesivahingoista.

-?Onneksi yhä suurempi osa puhelimista on IP-luokitukseltaan kosteuden- tai vedenkestäviä. Jos puhelin on vedenkestävä, ei ole tarpeen tehdä sen ihmeellisempiä pelastustoimia, vaikka se veteen livahtaisikin. Antaa kuivua vain, Aavikko toteaa.

Kuumilla kesäkeleillä toinen tavanomainen ongelma on puhelimen hurjat lämpötilat. Vaikka kännykän pinta voikin olla polttavan kuuma hetkellisen auringossa paistattelun jälkeen, sen viilennystä ei kannata lähteä tehostamaan, sillä myös näin voi aiheuttaa kosteusvaurion.

-?Kriittinen lämpötilaraja älylaitteella menee noin 50 asteessa, jolloin toiminnot voivat alkaa kärsiä ja häiriöriski kasvaa. Korkea lämpötila voi aiheuttaa esimerkiksi akun lämpölaajenemista. Ei kuitenkaan ole suotavaa laittaa ylikuumentunutta puhelinta jääkaappiin tai kylmäkallen päälle, sillä suuret lämpötilaerot saattavat aiheuttaa kosteuden tiivistymisen vääriin paikkoihin, Aavikko kertoo.

Paras tapa laitteen viilentämiseksi on Aavikon mukaan käytön hetkellinen lopettaminen. Kuumenemista voi myös vähentää keventämällä kännykän vaatetusta, eli ottamalla mahdolliset suojakuoret irti.

Ilta Sanoma
samedi 9 juillet 2022 10:03:00 Categories: Ilta Sanoma Mobiili

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.