Suomella ei ole huumepoliittista linjaa, sanovat kansanedustajat. Kun päihdepalvelut siirtyvät sote-uudistuksessa hyvinvointialueille, on mahdoll" /> Suomella ei ole huumepoliittista linjaa, sanovat kansanedustajat. Kun päihdepalvelut siirtyvät sote-uudistuksessa hyvinvointialueille, on mahdoll" />

YLE


Huumeiden käyttö on Suomessa yleistynyt, ja niin ovat myös siihen liittyvät haitat. Etenkin alle 30-vuotiaiden huumekuolemien määrän kasvu huolestuttaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos perusti erillisen huumekuolemien ehkäisyyn keskittyvän asiantuntijaryhmän huhtikuussa 2021. Se on jo ehdottanut ainakin opioidikorvaushoitoja ja käyttöhuoneita ratkaisuiksi huumeiden käytöstä koituviin moninaisiin ongelmiin.

Kysyimme sosiaali- ja terveysalalla työskennelleiltä ja huumetyötä tuntevilta kansanedustajilta, mitä he ajattelevat nykyisestä huumepolitiikasta, ja miten he ratkaisisivat ongelmia.

Kokoomuksen kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho sanoo, että Suomessa ei ole selkeitä linjauksia siitä, miten huumeisiin suhtaudutaan. Laiho vaatii eduskuntaan huumepoliittista selontekoa.

- Meillä merkittävin ongelma on se, että hoitoon pääsy takkuaa pahasti. Meillä on liian vähän hoitopaikkoja vieroitusoireiden hoitamiseen ja päihteistä eroon pääsemiseen.

Mia Laiho puhuu eduskunnassa.
Kokoomuksen Mia Laiho pitää kouluterveydenhoitoa keskeisenä huumeiden vastaisessa työssä.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Lääkärinä ennen eduskuntaa työskennellyt Laiho on pahoillaan siitä, että Sanna Marinin (sd.) hallituksen esitykseen seitsemän päivän hoitotakuusta ei sisälly päihdehoitoa.

- Tarve on tässä ja nyt, kun on päihdeongelmaisesta kyse, Laiho sanoo.

Laihon mukaan etenkin nuorten kohdalla odottelu kasvattaa syrjäytymisriskiä.

Kouluissa tehtävä valistustyö ja toisaalta myös kouluterveydenhuolto ovat merkittävässä osassa ennaltaehkäisevässä työssä, Laiho sanoo. Kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät vuoden vaihteessa kunnilta hyvinvointialueille, koulutuksen järjestäminen jää kuntiin, mutta oppilashuolto siirtyy alueiden hoidettavaksi.

- On pidettävä huolta siitä, että koulujen ja oppilashuollon välille ei nouse hallinnollisia raja-aitoja, vaan lapset ja nuoret saavat jatkossakin tarvittavan tuen saumattomasti, Laiho sanoo.

Hoitoon pääsyn helpottamisen lisäksi hän esittää ratkaisuiksi neulanvaihtopisteiden ja terveysneuvontapisteiden sekä matalan kynnyksen sosiaalipalveluiden lisäämistä. Laihon mukaan myös läheisten tukea täytyisi parantaa.

SDP:n Viljanen: Huonokuntoisia ihmisiä julkisilla paikoilla yhä enemmän

Dekriminalisaatio eli rangaistavuuden poisto tai käyttöhuoneet eivät ratkaise tämän hetken hälyttävintä ongelmaa, eli huumekuolemien kasvavaa määrää, sanoo SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen.

Helsingin kaupunki teki valtioneuvostolle pari vuotta sitten esityksen huumeiden käyttöhuonekokeilusta. Erillislupaa ei ole toistaiseksi herunut.

- Kun todella huonokuntoisia ihmisiä alkaa näkyä yhä enemmän julkisilla paikoilla, se kertoo siitä, että näillä ihmisillä on mennyt jo pitkään huonosti. Tässä nähdään nyt tulosta siitä, että Suomen huumepolitiikka on ollut aika linjatonta.

Heidi Viljanen (sd) puhuu eduskunnassa.
SDP:n Heidi Viljanen toivoo, että päihdepalveluista ei ainakaan leikattaisi.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Ennen valintaansa eduskuntaan Viljanen työskenteli lähes 20 vuoden ajan päihdekuntoutujien parissa, viimeksi Kankaanpäässä päihdekuntoutuslaitoksen johtajana.

Viljasen mukaan nykyinen hallitus on tehnyt paljon sellaisia päätöksiä, joilla on pitkällä aikavälillä vaikutusta myös huumeongelmien ehkäisemiseen. Hän mainitsee esimerkkeinä lastensuojelun mitoitukset, asiakasmaksulain uudistuksen, sote-uudistuksen ja oppivelvollisuusiän noston.

Kun tammikuussa sote-palvelut siirtyvät hyvinvointialueille, aukeaa mahdollisuus yhtenäistää kirjavia käytäntöjä, Viljanen sanoo. Hän puhuu toipumiskeskeisestä kuntoutumisesta, jossa korvaushoitolääkkeiden sijaan keskitytään aloittamaan elämää raittiina.

- Keskeisintä olisi pystyä tarjoamaan oikea-aikaista tukea eri vaiheessa oleville. Henkilö ei välttämättä vielä pärjää omillaan, vaikka kuntoutus olisi onnistuneesti takana, Viljanen sanoo.

Hallitus on parhaillaan myös uudistamassa vuodelta 1986 olevaa päihde- ja mielenterveyslainsäädäntöä. Päihdepalveluista laissa sanotaan, että kunnan pitää järjestää palveluita kunnan tarpeen mukaan. Viljanen haluaisi nähdä lakia täsmennettävän ja tarkennettavan.

Lisäksi hän toivoo, että päihdepalvelut eivät olisi leikkauslistojen kärjessä, jos rahoituksen riittävyyttä joudutaan jatkossa hyvinvointialueilla pohtimaan.

Vihreiden Virta myönteinen käyttöhuoneille, PS:n Juvonen koventaisi huumeita myyvien tuomioita

Vihreiden kansanedustaja Sofia Virta sanoo eduskuntaa edeltäneellä urallaan mielenterveys- ja päihdetyössä kuulleensa ennakkoluuloisia asenteita huumeiden käyttäjiä kohtaan. Hän toivoisi aiheen käsittelyyn inhimillisempää asennoitumista.

- Kun puhutaan huumepolitiikasta, harva muistaa, että siinä on kyse myös 14-vuotiaista lapsista, raskaana olevista ihmisistä ja lapsuudessaan hyväksikäytön uhreiksi joutuneista. On hyvä pitää mielessä, että koskaan ei voi tietää, mitä omassa tai läheisen elämässä voi tapahtua, Virta sanoo.

- Kaikessa päihteisiin liittyvässä päätöksenteossa keskeisin tavoite pitää olla vähentää huumeiden käyttöä.

Päihdeongelmat kulkevat usein yhdessä mielenterveysongelmien kanssa. Virran mukaan mielenterveysongelmien lisääntyminen yhdistettynä liian pieniin resursseihin saattaa johtaa siihen, että hoito kuitataan lääkityksellä, jolloin voi syntyä riippuvuuden riski. Siksikin olisi tärkeää saada sekä päihde- että mielenterveyspalvelut kuntoon, Virta sanoo.

Virta antaisi huumeiden käyttöhuoneiden kokeilulle mahdollisuuden, jos voidaan todeta, että ne todellisuudessa vähentävät päihdehaittoja.

Perussuomalaisissa näkemys on toinen. Vanhustenhoidossa uraansa ennen eduskuntaa tehnyt Arja Juvonen sanoo, että käyttöhuoneet ja rangaistavuuden poisto lähettäisivät vääränlaisia signaaleja. Huumeiden käyttöön tulee Juvosen mukaan suhtautua tiukasti.

- Oma näkökulmani on se, että meidän ei tule helpottaa tai tehdä myönnytyksiä huumeiden käyttäjille.

Käyttäjille tulee kuitenkin tarjota helpompi pääsy katkaisuhoitojen ja muun avun piiriin, hän sanoo.

Juvonen kertoo, että vanhustenhoidossa päihdeongelmat näkyivät toisinaan esimerkiksi väkivaltaisena käytöksenä.

Hän kiinnittäisi huomiota etenkin nuorten parempaan valistukseen. Tärkeää olisi jalkautua nuorten pariin ja kuulla heiltä suoraan näkemyksiä huumeista ja koko tilanteesta, Juvonen sanoo.

Juvonen myös lisäisi poliisille resursseja huumeiden myyjien ja välittäjien pysäyttämiseen. Lisäksi myymisestä ja välittämisestä saatavien tuomioiden tulisi olla kovempia, hän sanoo.

Lue myös:

Julia Sangervo kertoi nuoruuden huumeriippuvaisuudestaan ja törmäsi pelkäämäänsä reaktioon - hän näkee suomalaisessa päihdepolitiikassa isoja ongelmia

Kävimme tapaamassa päihteidenkäyttäjiä Piritorilla, jota Helsingin poliisi on valvonut tehostetusti - isoäiti: "En halunnut olla mummo, joka narkkaa"

Pahassa huumekoukussa ollut mies jätti jälkeensä tyhjän teltan kaupungin laitamille - "Pepsi" suostui hoitoon, joka on vain harvalle mahdollinen

vendredi 8 juillet 2022 16:00:00 Categories: YLE huumeet

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.