Tshekin suuret vientimerkit Pilsner Urquell ja Budejovický Budvar muistuttavat pitkän varastokypsytyksen tärkeydestä. Budvar tekee siitä astetta isomman numeron Reserve-oluellaan, jota on kypsytetty pääkäymisen jälkeen 200 vuorokautta.
Budvar Reserve
89 pistettä
Runsaat kaksi vuosikymmentä sitten Ceské Budejovicessa legendaarinen panimonestari Josef Tolar maistatti 7,2 prosenttia alkoholia sisältävää olutta, jonka nimi oli Bud Super Strong. Kun alla oli muutama lasillinen erittäin tuoretta panimon mietoa lippulaivatuotetta, Tolar saattoi rekisteröidä pienen epäilyksen vieraan kasvoilta, joka saattoi kertoa, ettei Super Strong vetänyt vertoja panimon menekkituotteelle. Ei Tolar vieraan hyväksyntää kaivannutkaan. Hän tiesi jo, että pelkästään tshekkikuluttajat ovat konservatiivisia. Voimakkaan Bud Super Strongin on vaikeata löytää ystäviä Tshekistä, Tolar myönsi tuolloin avoimesti.
Kun tuota hetkeä muistelee nyt Reserve-pullon äärellä, niin ehkä Tolar oli aikaansa edellä. Tshekissä ei viime vuosituhannen lopussa ollut tapana laajentaa tuotekatalogia. Toisin on nyt.
Bud Super Strongiin kaiketi perustuva Reserve on 7,5-prosenttinen, kirkas, kullankeltainen vastine esimerkiksi Einbeckin vaaleille bock-oluille. Kahdensadan vuorokauden kypsytys on tietenkin silkkaa markkinointia. Yhtä hyvin voisi kuluttajalle kertoa 100 tai 300 vuorokauden varastoinnista. Tuskin eroa havaitsisi.
Maltainen ja hiukan toffeinen lager ei peittele alkoholipitoisuuttaan. Voimakkuuden selvästi tunnistava suu ilahtuu hunajaisista käänteistä jälkimakua kohden kuljettaessa. Laadukas olut on kyseessä, mutta löytääkö se Tolarin kaipaamia ystäviä?
Valmistusmaa: Tshekki.
Alkoholipitoisuus: 7,5 %.
Saatavuus: Alko (3,90 euroa).
Ruokasuositus: Glaseerattu porsaan sisäfilee
95-100: klassikko, 90-94: erinomainen, 85-89: hyvä, 80-84: tyydyttävä, 70-80: välttävä, -69: huono
Lue lisää: Viikon olut: Tällainen on vahva vaalea lager parhaimmillaan
TetraSys Oy.