Ilta Sanoma

Maiju Ruotsalainen ei ole valitettavasti ainut nainen, joka on saanut työpaikallaan ankean vastaanoton kertoessaan tulevasta perheenlisäyksestä, kirjoittaa urheilutoimittaja Siiri Siikarla.

Maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul on Helmareiden raskauskohun keskipisteessä.

Maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul on Helmareiden raskauskohun keskipisteessä. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva

- On sanottu, ettei musta tule enää sellaista valmentajaa, joka musta olisi voinut tulla ilman lapsia, sanoi asiantuntija Maiju Ruotsalainen Ylen suorassa EM-kisojen ennakkolähetyksessä tiistai-iltana.

38-vuotiaan jalkapalloammattilaisen rehellinen lausunto nostaa karvat pystyyn.

Kommentti liittyi muutaman vuoden taakse, jolloin Ruotsalainen työskenteli vielä Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen valmennustiimissä.

Hän jätti apuvalmentajan pestin vuonna 2019 tulehtuneen tilanteen vuoksi.

Ylen lähetyksessä Ruotsalainen kertoi, että irtisanoutumispäätökseen vaikutti se, miten päävalmentaja Anna Signeul suhtautui hänen raskausuutiseensa.

Kun Ruotsalainen paljasti iloisen perheuutisen, vastaukseksi ei sadellut onnitteluja - kukkakimpuista tai halauksista puhumattakaan. Sen sijaan päävalmentaja Signeul oli suorastaan pettynyt alaisensa päätökseen perustaa perhe.

Päätökseen, joka oli kaikkea muuta kuin Signeulin asia.

Ruotsalainen ei ole valitettavasti ainut nainen, joka on saanut työpaikallaan ankean vastaanoton kertoessaan tulevasta perheenlisäyksestä.

Olen joutunut todistamaan työelämässä tilanteita, joissa raskaana oleva kollega astelee ulos pomon puheilta lähes itkien.

Joskus esihenkilö ei ole raskaudesta kuullessaan tyytynyt vain tuhahtamaan, vaan on pitänyt mykkäkoulua päiväkausia.

Vaikka edellä mainitun kaltainen tilanne on varmasti ääriesimerkki, se ja Ruotsalaisen kertomus kielivät jotain hyvin surullista yhteiskuntamme asenteista.

Yhä useammat naiset löytävät tiensä työelämään ja kipuavat yhä korkeammalle yritysmaailman johtoportaissa. Samaan aikaan on edelleen monissa työyhteisöissä vallalla käsitys siitä, etteivät äitiys ja ura mahdu samaan yhtälöön.

Ongelmaan on tarjottu monenlaisia ratkaisuja. Pitkään ajateltiin, ettei naisten edes kannata yrittää yhdistää työntekoa ja perhettä lainkaan, vaan keskittyä vain jälkimmäiseen.

Yksi viime aikojen hämmentävimmistä ratkaisuehdotuksista löytyy Piilaaksosta, jonka jättiyritykset tarjoavat työntekijöillään mahdollisuutta pakastaa munasolujaan maksutta.

Näin naiset voivat tykittää ensin uran pois alta ja keskittyä sitten perheen perustamiseen, selviää Helsingin Sanomien artikkelista.

Paras ratkaisu iänikuiseen kysymykseen äitiyden ja työelämän yhdistämisestä löytyy kuitenkin jostain aivan muualta kuin yhteiskunnan normeista tai työyhteisön käytänteistä.

Vastauksen siihen on pohtinut jokainen perhettä perustava nainen aivan itse.

Se on jokaisen naisen oma asia, eikä äitiys saa Suomessa 2020-luvulla olla minkäänlaisen syrjinnän peruste, edes urheilussa.

Ilta Sanoma
jeudi 7 juillet 2022 21:59:00 Categories: Ilta Sanoma Jalkapallo

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.