Salolainen yritys valmistaa sinilevän maksamyrkkyjä tunnistavaa pikatestiä, joka on ainutlaatuinen maailmassa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen armeija " /> Salolainen yritys valmistaa sinilevän maksamyrkkyjä tunnistavaa pikatestiä, joka on ainutlaatuinen maailmassa. Esimerkiksi Yhdysvaltojen armeija " />

YLE


Helsinkiläinen Anni Tuomilaakso käy lomallaan uimassa joka päivä. Tavallisesti hän polskuttelee Lauttasaaren edustalla, mutta saapui tänään Munkkiniemenrantaan.

- Täällä Munkkiniemessä vesi näyttää vihreältä, ja pinnalla ui jotain hitusia, Tuomilaakso sanoo.

Hän ei ole huolissaan kesän sinilevätilanteesta. Tottuneena uimarina hän suuntaa usein veteen asiaa ajattelematta. Uinnin jälkeen hän käy aina suihkussa.

- Kun vedessä on jonkin aikaa ollut, voi tulla olo, että pitäisiköhän jo poistua suihkuun.

Markkinoilla on neljän vuoden ajan ollut pikatesti, joka kertoo, onko vedessä sinilevän tuottamia maksamyrkkyjä. Valviran ylitarkastaja Jaana Kilponen otti pikatestillä näytteen Munkkiniemenrannan vedestä.

Tulos on positiivinen.

Uimari Anni Tuomilaakso.
Helsinkiläinen Anni Tuomilaakso käy kesälomalla uimassa jopa kolme kertaa päivässä.Matti Myller / Yle

Lapset ja lemmikit erityisherkkiä

Suomen ympäristökeskus SYKE:n tuoreimman viikkoraportin mukaan sinilevän määrä vedessä on pysynyt koko maassa tasaisena tai jopa vähentynyt viikon takaisesta. Sisävesien tilanneon hieman keskimääräistä parempi.

Pääkaupunkiseudulla sinilevää on todettu olevan runsaasti Kruununhaan, Jätkäsaaren, Westendin, Haukilahden ja Mustalahden edustalla.

Valviran Jaana Kilposen mukaan sinilevätilannetta tutkitaan vedestä aistinvaraisesti, eli silmämääräisesti. Tutkijat käyvät säännöllisesti ottamassa vesinäytteitä rannoilta, ja lisäksi rantojen uimavalvojat päivittävät sinileväkarttoja silmämääräisen arvionsa mukaisesti joka päivä.

Lapset ja lemmikit ovat erityisen herkkiä sinilevälle. Lapset voivat niellä vettä vahingossa.

- Ja on ollut näitä tapauksia, että koira on käynyt uimassa, nuollut turkkiaan, ja menehtynyt, Kilponen sanoo.

Aikuisille isoimmat riskit ovat saunassa. Jos sinilevää on saunan löylyvedessä, voi se höyrystyessään kulkeutua nopeasti ihmisen elimistöön.

Kilponen muistuttaa, että sinilevämääriä mitataan yleensä vain uimarannoilta. Kaikista vesistöistä ajantasaista tietoa ei siis ole saatavilla.

Jos äkillisiä voimakkaita oireita ilmenee, Kilponen suosittelee soittamaan myrkytystietokeskukseen. Lievemmissä oireissa hän suosittelee käyntiä terveyskeskuksessa.

Sinilevämäärän selvittämiseen vedestä on myös kotikonsteja.

- Vettä voi ottaa ämpäriin ja seisottaa sitä noin tunnin ajan. Jos solut nousevat pintaan, vedessä todennäköisesti on sinilevää, Kilponen neuvoo.

Ylitarkastaja Jaana Kilponen Valvirasta ottaa näytettä merivedestä ämpäriin.
Valviran ylitarkastaja Jaana Kilponen hakee Munkkiniemenrannasta sangollisen vettä. Seuraavaksi hän ottaa vedestä pikatestin. Matti Myller / Yle

Pikatesti kertoo maksamyrkyt sinilevästä

Sinilevän tuottamien toksiinien eli myrkkyjen määrää vedessä voi selvittää itse tehtävällä GreenBlueTest-pikatestillä.

Pikatestissä vedestä otetaan näyte, joka näyttää, onko vedessä maksamyrkkyjä. Tuloksen saa noin kahdessakymmenessä minuutissa.

Turun yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittivät testin jo vuonna 2017. Testi tuotiin markkinoille seuraavana vuonna Salolaisen pikatestiyrityksen Salofa Oy:n kautta.

Salofan mukaan pikatestin kysyntä on kasvanut tasaisesti. Tällä hetkellä testiä myydään Suomessa noin 20 000 kappaletta vuodessa. Viime päivinä osassa vähittäiskauppoja tuotteet on myyty kokonaan loppuun.

Yksittäinen testi maksaa noin 15 euroa, ja kolmen pakkaus noin 40 euroa jälleenmyyjästä riippuen. Salofan tehtaanjohtaja Jarmo Nykäsen mukaan pikatesti on maksamyrkkyjen osalta lähes sataprosenttisen luotettava.

Testi muistuttaa koronapikatestiä. Nykäsen mukaan myynnin kasvua selittää se, että ihmiset ovat tottuneet korona-aikana tekemään pikatestejä.

Sinilevänäyte kehittyy testiputkessa.
Pikatestin putkessa on kalkkia, joka lämmittää vesinäytteen. Tuloksen saa noin kahdessakymmenessä minuutissa.Matti Myller / Yle

Testi ei näytä hermomyrkkyjä

Sinilevä erottuu vedestä joskus räikeästi, kun kukinto on voimakkaimmillaan. Sinilevän erittämää myrkkyä ei kuitenkaan voi silmämääräisesti nähdä.

Turun yliopiston ja VTT:n testeissä saatiin positiivisia näytteitä myös täysin puhtaan näköisestä vedestä. Pohjaan vajotessaan sinilevä päästää myrkkyjä veteen.

Valvira suosittelee edelleen aistinvaraista arviointia sinilevän kartoitukseen, koska pikatesti näyttää sinilevästä vain maksamyrkyt, mutta ei hermomyrkkyjä. Maksamyrkyt ovat Suomessa paljon yleisempiä kuin hermomyrkyt.

- Hienoa, että näitä testejä on tullut, mutta silmämääräinen arvio on kyllä paras. Testi näyttää vain maksamyrkyt ja sinilevät tuottavat monia muitakin myrkkyjä. Lisäksi sinilevän pinnalla voi elää muitakin haitallisia bakteereja, Kilponen sanoo.

Kilposen yleisohje on, että jos vedessä näkyy paljon sinilevää, niin silloin kannattaa valita toinen uimapaikka. Uimavettä ei pidä koskaan juoda.

Turun yliopisto yrittää nyt valmistaa Salofalle myös hermomyrkyn tunnistavaa pikatestiä. Salofan Nykänen arvioi hermomyrkkytestin olevan markkinoilla aikaisintaan ensi kesänä.

Haitallisia sinilevämääriä osoittava testitulos.
Kaksi viivaa pikatestissä kertovat, että vedessä on sinilevän tuottamia maksamyrkkyjä.Matti Myller / Yle

Salofan toksiinipikatesti on Nykäsen mukaan ainutlaatuinen koko maailmassa. Ainut kilpaileva tuote on yhdysvaltalainen satoja euroja maksava, ammattilaisten käyttöön tarkoitettu laboratoriojärjestelmä. Sillä testituloksen saaminen kestää useita tunteja.

Tästä syystä Salofan pikatesti on herättänyt kiinnostusta ainakin Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Yhdysvaltain armeijassa. Näillä alueilla sinilevien hermomyrkky on maksamyrkkyä yleisempää.

- Myyntimme voi moninkertaistua, kun myös hermomyrkkytesti saadaan myyntiin, Nykänen sanoo.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 8.7. kello 23:een asti.

Lue myös:

Vesilasi ja keppi saattavat paljastaa sinilevän - hellejakso herätti vesien vihulaiset

Helle lisää sinileväkukintojen määrää, ja veden laatu voi muuttua jo tunneissa - riski myrkytykseen on suuri etenkin lapsilla ja lemmikeillä

jeudi 7 juillet 2022 21:30:00 Categories: YLE sinilevät

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.