Ilta Sanoma

Sijoittamista ei asiantuntijoiden mielestä tarvitse hylätä, vaikka markkinat myllertävät. Etenkin pitkäaikaissijoittajalla voi olla hyviä ostopaikkoja. Kurssien laskuihin kannattaa silti varautua.

Säännöllinen, pitkäjänteinen ja hajautettu sijoittaminen on asiantuntijoiden mielestä yhä järkevää. Kaikkia rahoja osake-, rahasto- tai korkosijoituksiin ei silti kannata laittaa.

Säännöllinen, pitkäjänteinen ja hajautettu sijoittaminen on asiantuntijoiden mielestä yhä järkevää. Kaikkia rahoja osake-, rahasto- tai korkosijoituksiin ei silti kannata laittaa. Kuva: Lehtikuva, Colourbox, kuvankäsittely IS

Alkuvuosi markkinoilla on mennyt aivan toisin kuin ennakoitiin. Venäjän hyökkäys Ukrainaan, inflaation raju kiihtyminen ja keskuspankkien koronnostot ovat runnelleet sijoituksia.

Piensijoittajan sijoitussalkun näkymä voi olla pahasti punaisella, sillä esimerkiksi Helsingin pörssin OMXH-yleisindeksi on viidenneksen matalammalla kuin puoli vuotta sitten. Laaja yhdysvaltalaisten suuryritysten liikkeitä kuvaava S&P 500 ja laaja eurooppalainen STOXX 600 -indeksi ovat supistuneet miltei yhtä paljon.

Lue lisää: USA:n pörsseissä poikkeuksellisen heikko alkuvuosi - S&P 500 -indeksillä yli 20 prosentin pudotus

Yleensä osake- ja korkosijoitukset ovat tasapainottaneet toisiaan. Kun osakkeet ovat halventuneet, korot ovat laskeneet ja korkoinstrumenteista saatavat tuotot kohentuneet. Nyt tämä yhteys ei oikein toimi.

Rajun inflaation hillitsemiseksi keskuspankit nostavat korkojaan ja markkinakorot kiipeävät. S-Pankin sijoitusjohtaja Mika Leskinen sanoo, että nyt keskuspankeilla on äärettömän vaikea tehtävä, koska niiden pitäisi samaan aikaan estää uhkaavaa taantumaa.

-?Toista varten pitäisi nostaa korkoja, toista varten laskea.

Lue lisää: Danske Bank: Taantuma uhkaa Suomea ja muita länsimaita

sijoittaminen on kolmen asiantuntijan mielestä silti nytkin järkevää, varsinkin, jos se on pitkäjänteistä ja suunniteltu osa oman talouden kokonaisuutta. Koska rajuja kurssiliikkeitä voi tulla vastaisuudessakin, sijoitusten arvon notkahduksiin kannattaa varautua ja lähiaikoina tarvittavat rahat voi olla parasta pitää tilillä.

Vaikka inflaatio nakertaa tilillä olevia rahoja, Mika Leskisen mielestä ei pidä sijoittaa rahaa, jota ei ole varaa hävitä.

Vaikka inflaatio nakertaa tilillä olevia rahoja, Mika Leskisen mielestä ei pidä sijoittaa rahaa, jota ei ole varaa hävitä. Kuva: Seppo Kärki / IS

-?Jokaisen täytyy itse miettiä, minkä on oma riskinsietokyky. Ei pidä sijoittaa rahaa, jota ei ole varaa hävitä, Leskinen sanoo.

-?Yöuniaan ja päiviään ei kannata pilata, OP:n vähittäispankin varallisuudenhoitoasiakkaista vastaava johtaja Kai Kalajainen huomauttaa.

Asiantuntijat suosittelevat ajallista hajauttamista. Pörssisäätiön toimitusjohtajan Sari Lounasmeren mielestä on helpointa sijoittaa vaikkapa kuukausittain. Summan ei tarvitse olla suuri. Esimerkiksi OP:n sopimuksissa keskimääräinen säästö on 80 euroa kuukaudessa.

Täydellistä ajoitusta ei edes kannata yrittää, sillä kyttäämiseen menee paljon energiaa ja käänne paljastuu yleensä vasta jälkeenpäin. Leskinen sanoo, että osakekurssit alkavat usein nousta jo ennen kuin talouden ikkunassa alkaa näkyä valoa.

-?Tyypillisesti parhaat ostot on tehty, kun on ollut synkintä, hän lisää.

Osakeostoissaan piensijoittajat ovat Lounasmeren mielestä valveutuneita. Hän viittaa säätiön maaliskuiseen sijoittajakyselyyn ja kertoo, että vanhat kansanosakkeet ovat palanneet suosioon ja kasvuyhtiöitä on haviteltu aiempaa laimeammin. Tätä hän pitää järkevänä.

Sari Lounasmeri arvioi, että piensijoittajat ovat jo ehtineet sopeutua nykyisiin uhkiin.

Sari Lounasmeri arvioi, että piensijoittajat ovat jo ehtineet sopeutua nykyisiin uhkiin. Kuva: Juhani Niiranen / HS

-?Suosioon ovat nousseet tutut brändit ja vakaat, hyvin osinkoa maksavat yhtiöt.

Suosittuja ovat olleet esimerkiksi Sammon, Nordean, Nokian, Elisan osakkeet. OP:ssä tänä vuonna yksityissijoittajat ovat ostaneet myös Koneen, Tokmannin, Nokian Renkaiden ja Konecranesin osakkeita.

Nordnetin ostetuimpien listalle kiilasivat kesäkuussa myös teräsyhtiöt Outokumpu ja SSAB.

Piensijoittajien eniten ostamat osakkeet kuuluvat Helsingin pörssin vaihdetuimpiin. Lounasmeri pitää tätä hyvänä; jos sijoittaja haluaa myydä osakkeensa, ostajia löytyy.

Myös suorat osakesijoitukset ulkomaille voivat olla perusteltuja. Kalajainen kertoo finanssikriisin aikaisesta keskustelustaan kokeneen sijoittajan kanssa. Hän sijoitti amerikkalaisiin jättiyhtiöihin, kuten Caterpillariin ja Coca Colaan, koska arvioi, että nämä tuskin menevät konkurssiin.

-?Hän lisäsi, että jos kuitenkin kävisi niin kurjasti, että sijoitusten arvo painuisi nollaan, sijoitukset olisivat moisessa tilanteessa pienin murhe maailmassa.

Rahastot ovat asiantuntijoista myös pätevä valinta. Niiden avulla on helppo hajauttaa sijoituksiaan niin toimialoittain, sijoituskohteittain kuin maantieteellisestikin.

-?En lähtisi yhtäkkiä muuttamaan koko sijoitussuunnitelmaa, mutta riskejä ja kuluja on hyvä pohtia, Lounasmeri huomauttaa.

Hänestä olisi hyvä, jos kulut jäisivät alle yhden prosentin.

-?Kulut toteutuvat joka tapauksessa, mutta voi harmittaa, jos tuotto jää miinukselle.

Kai Kalajainen suosittelee osta ja pidä ja osta lisää -asennetta. Se antaa hänestä hyvän mahdollisuuden vaurastua ajan kuluessa.

Kai Kalajainen suosittelee osta ja pidä ja osta lisää -asennetta. Se antaa hänestä hyvän mahdollisuuden vaurastua ajan kuluessa. Kuva: Aamulehti

Kalajainen kertoo, että OP:n asiakkaiden ostoissa näkyy tänä vuonna kolme teemaa. Vaihtoehtoiset rahastot, kansainvälinen hajautus indeksirahastojen avulla ja vastuullisuus.

Vaihtoehtoisista suosittu on ollut muun muassa kiinteistöihin, infrastruktuurihankkeisiin, maa- ja metsätalousmaahan sekä listaamattomiin osakkeisiin sijoittava rahasto. Myös suomalaiseen metsään ja palvelukiinteistöihin sijoittavat rahastot ovat houkutelleet ostajia.

Korkosijoituksiakaan Leskinen ei pidä nyt huonona.

-?Kun korot nousevat, korkoinstrumenttien arvo alenee. Korot ovat nousseet keväällä aika merkittävästi, mutta lyhyessä ajassa esimerkiksi Saksassa ja Yhdysvalloissa 10-vuotiset markkinakorot ovat laskeneet jo puolisen prosenttiyksikköä.

Leskinen ei usko, että keskuspankit pystyvät tekemään kaikkia ennakoimiaan koronnostoja.

-?Jos kaikki kiristykset tehdään, talous lähtee alta, hän arvioi.

Myllerrys ei ole karkottanut piensijoittajia, päinvastoin. Kalajaisen mukaan toukokuussa OP:llä oli viidennes enemmän säännöllisiä sijoittajia kuin vuotta aiemmin ja säännöllisten säästösopimusten määrä oli noussut ennätykselliseen 530?000:een.

Nordnetin Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo tiedotteessa, että suomalaisasiakkaat lisäsivät sijoituksiaan tammi-huhtikuussa ennätyksellisesti. Toukokuussa oli hengähdystauko, mutta jälleen kesäkuussa ostot jatkuivat.

Pörssiyhtiöt alkavat piakkoin julkistaa puolivuotistuloksiaan.

-?Tuloskausi paljastaa, onko osakemarkkinoilla jo koettu kurssilasku ollut ylireagointia kaikessa pessimismissään, sanoo Tuppurainen.

Tulosten heikkeneminen heijastuisi työpaikkoihin. Inflaatiosta huolimatta voi olla hyvä pitää jonkinlaista säästösummaa "pahan päivän varalle". Asuntovelkaiselle lainan ylimääräinen lyhennys voi taas olla varma sijoitus. Kun lainaa on vähemmän, korkojen nousu haittaa vähemmän.

Maailma myllerrys jatkunee loppuvuonnakin. Leskinen sanoo, että moni asia Euroopassa kytkeytyy energian hintaan. Jos syksy ja talvi ovat kylmiä, suuri osa kuluttajien rahoista hupenee polttoaine- ja lämmityskuluihin. Kallis energia haittaa myös teollisuutta.

Ilta Sanoma
jeudi 7 juillet 2022 10:35:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.