Sähköpotkulaudalla kaadutaan usein eteenpäin kasvoilleen. Se tekee vammoista hyvin ikäviä, sillä hampaita katkeilee ja kasvojen luita murtuu. Toipuminen on kivuliasta ja hankalaa. " /> Sähköpotkulaudalla kaadutaan usein eteenpäin kasvoilleen. Se tekee vammoista hyvin ikäviä, sillä hampaita katkeilee ja kasvojen luita murtuu. Toipuminen on kivuliasta ja hankalaa. " />

YLE


Lähes joka viikonloppuilta ja -yö Kuopion yliopistollisen keskussairaalan KYSin päivystyksessä paikataan nuoria aikuisia, jotka ovat kaatuneet sähköpotkulaudalla. Lähes jokainen on humalassa. Näin kertoo entinen huippujalkapalloilija, erikoistuva lääkäri Paula Auvinen KYSistä.

Skuuttivammat ovat lähes poikkeuksetta kasvojen alueella, ja se tekee onnettomuuksista sekä hyvin kivuliaita että vaarallisia.

- Näissä painottuvat kasvojen alueen vammat: murtumat, haavat, hammasvammat, aivotärähdykset, pahimmillaan aivovammakin voi tulla, lääkäri Paula Auvinen kertoo.

Auvinen kirjoitti asiasta pikaviestipalvelu Twitterissä ja sai aikaan vilkkaan keskustelun sähköskuuttailun vaaroista.

Vuokrattavien sähköpotkulautojen tarjonta on kasvanut tänä kesänä huomattavasti Itä-Suomessa. Esimerkiksi Kuopiossa vuokraskuutteja on tarjolla pitkälle toista tuhatta ja Joensuussakin vajaat 800.

Kun tarjonta lisääntyy, lisääntyy myös käyttö. Skuuteilla liikutaan usein lyhyitä matkoja kaupunkien keskustoissa.

Valitettavan moni käyttää sähköskuutteja viikonloppuiltaisin lähinnä siksi, ettei humalan vuoksi voi ajaa autoa tai mopoa.

Lääkäri Paula Auvinen seisoo Kysillä.
Erikoistuva lääkäri Paula Auvinen sanoo, lähes kaikki viikonloppuisin päivystykseen päätyvät skuuttionnettomuuksien uhrit ovat olleet humalassa. Toni Pitkänen / Yle

Skuuteilla kaadutaan kasvoilleen

Sähköskuuttionnettomuudet eroavat muista kevyenliikenteen onnettomuuksista siten, että niissä kaadutaan lähes aina eteenpäin kasvoilleen.

Kun kädet ovat kiinni ohjaustangossa ja eturengas osuu kuoppaan tai suojatien reunaan, kaatuu kuljettaja eteenpäin nopeasti. Kädet eivät ehdi suojaamaan tärkeintä eli päätä. Etenkin humalassa reaktiokyky on alentunut selvästi.

Lääkäri Paula Auvinen suosittelee lämpimästi kypärän käyttämistä, mutta toteaa, ettei sekään aina pelasta kasvoilleen kaatuvaa skuuttaajaa. Usein isku tulee suoraan edestä kasvoihin, jolloin kypärä ei suojaa.

Auvisen mukaan jälki voi olla todella pahannäköistä ja toipuminen voi kestää pitkään, jos hampaita on katkennut ja kasvojen luita murtunut. Toipuminen on usein myös hyvin kivuliasta.

Erikoistuva lääkäri Petrus Miettinen KYSin korva- ja nenäpoliklinikalta kertoo, että kasvojen alueen murtumat voivat olla nuorelle aikuiselle myös varsin traumaattinen ja kivulias kokemus.

- Kasvo- ja nenämurtumien jälkeen ulkonäkö voi muuttua, Miettinen sanoo.

Tutkimus vahvistaa trendin

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS analysoi viime vuonna sattuneita sähköpotkulautaonnettomuuksia. Huomattava osuus loukkaantuneista sai vähintään keskivaikeita vammoja, kertoo Ylen juttu kesäkuulta.

- Puolet vammoista oli hoitoa vaativista murtumista aina henkeä uhkaaviin vammoihin. Loukkaantuneet olivat nuoria, joten jotkut potilaat menettivät useita terveitä vuosia, sanoo väitöskirjatutkija, erikoistuvana lääkärinä työskentelevä Henri Vasara HUS Akuutista tiedotteessa.

Helsingissä vuokrasähköpotkulautoja ei ole saatavilla viikonloppuöisin kello 00-05. Päivisin vuokrapotkulautojen enimmäisnopeus on laskettu 25:stä 20 kilometriin tunnissa ja öisin 15 kilometriin tunnissa.

Osallistu keskusteluun jutun aiheesta. Keskutelu on avoinna 6.7. klo 23:een asti.

Lue myös:

Karut tilastot: joka toinen sähköpotkulaudoilla loukkaantunut ajoi humalassa, tavallisimmin onnettomuudessa 26-vuotias mies

Sähköpotkulautailun kielto öisin puolittaisi sairaalahoitoa vaativat onnettomuudet - Ylilääkäri ihmettelee, miten huonossa kunnossa laudalla ajetaan

Sairaaloissa on niin kova hoitajapula, että Valviran ylijohtaja pyytää suomalaisia vähentämään juomista - "Siitä olisi dramaattisen paljon hyötyä"

mardi 5 juillet 2022 13:11:00 Categories: YLE onnettomuudet

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.