Ilta Sanoma

Mansikkasato on tänä vuonna erityisen makea ja mehukas, mutta joukkoon mahtuu aina muutama kehnompi yksilö. Yksinkertaisella keinolla minimoit mauttomat pettymykset.

Jopa suuren suosion mansikkalajike voi olla maultaan pettymys, sillä mansikka on herkkä kasvuolosuhteille.

Jopa suuren suosion mansikkalajike voi olla maultaan pettymys, sillä mansikka on herkkä kasvuolosuhteille. Kuva: Ivan Bessedin

Juhannuksena Suomeen hiipineet hellehuiput ovat sysänneet käyntiin mansikan pääsatokauden. Lähikaupan hyllyt, kesätorit ja marjanmyyntipisteet notkuvat pullollaan suomalaisten suosimaa kirkkaanpunaista kesäherkkua.

Toisinaan ensipuraisu pulleasta mansikasta paljastaakin marjan olevan maultaan vetinen pettymys.

Täydellisen makean mansikan tunnistaminen on yllättävän hankalaa, toteaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäinliiton toiminnanjohtaja Miika Ilomäki.

- Mansikoiden makuun vaikuttaa moni tekijä: missä päin Suomea ja millaisessa maaperässä mansikoita on viljelty sekä millaiset sääolosuhteet paikkakunnalla ovat vallinneet marjan kasvukauden aikana. Saman lajikkeen marjat voivat olla hyvinkin eri makuisia eri puolella Suomea tuotettuina.

Koska mansikka on herkkä kasvuolosuhteille, ei makeus ole itsestään selvää edes ikisuosikkien kohdalla. Suomen suosituimman lajikkeen tittelistä on usein nauttinut punainen ja pyöreä Polka-mansikka, mutta viime kesänä Ilta-Sanomien toteuttamassa makutestissä Polka jäi jonon hännille, ja ykkössijalle nousi suurikokoinen Sonsation-lajike.

Lue lisää: Mansikat makutestissä! Yllätysvoittaja kiri ykkössijalle, tuttu suosikki romahti

Sonsation on myös Karttulassa sijaitsevan Marjakartano Hussolan asiakaskunnan suosikki.

- Viljelemistämme mansikoista lisäksi myös Rumba-lajike on monen mieleen. Moni tapaakin turvata entuudestaan tuttuun, maukkaaksi toteamaansa lajikkeeseen. Mansikoiden maussa voi kuitenkin olla tilakohtaisia eroja, Marjakartano Hussolan isäntä Harri Husso kertoo.

Ei siis ole takuuvarmaa nyrkkisääntöä siitä, mikä mansikkalajike on kaikista makein. Marjan väri, koko tai muoto eivät myöskään kerro sen mausta juuri mitään.

Takuuvarmin tapa varmistaa marjan riittävä makeus on makutesti.

- Torilla, marjanmyyntipisteellä tai viljelytilalla asioidessa voi ihan hyvin pyytää saada maistaa mansikkaa ennen lopullista ostopäätöstä, Ilomäki vinkkaa.

Ruokakaupassa marjojen maistelu omin päin ei luonnollisesti ole mahdollista. Kuitenkin todennäköisyys sille, että kaupasta raahaa mukanaan rasian mauttomia marjoja on tällä hetkellä melko pieni. Kulunut kesä on ollut Ilomäen mukaan äärimmäisen otollinen makean mansikkasadon kypsymiselle.

- Viileämmän alkukesän ansiosta marjojen kasvustot saivat kehittyä rauhassa, ja kesäkuun lopun helteet kypsyttävät nyt mansikoita vauhdilla. Kotimaiset mansikat ovat tällä hetkellä erittäin laadukkaita ja makeita.

Jos marjojen makeus kaikesta huolimatta yhä arveluttaa, yksi varma tapa välttää hutiostos on suunnata katse itse mansikkarasiaan.

- Jos rasiasta valuu paljon nestettä, mansikat kannattaa jättää ostamatta, ellei tarkoituksena ole valmistaa marjoista esimerkiksi hilloja tai mehuja, Ilomäki neuvoo.

Ilta Sanoma
mercredi 29 juin 2022 17:10:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.