Ilta Sanoma

Yhä useampi suomalainen hautoo tänä kesänä herkkunsa ison munan uumenissa. Hifistelijät hankkivat pellettigrillin.

Munanmuotoinen Kamado-grilli sopii monipuoliseen ruoanlaittoon.

Munanmuotoinen Kamado-grilli sopii monipuoliseen ruoanlaittoon. Kuva: Jussi Helttunen, Panu Pälviä

Ensin oli Big Green Egg, ja nykyään erihintaisia ja -värisiä kamado-grillejä on markkinoilla valtava määrä.

Kamado ei ole pelkkä grilli, vaan sitä käytetään myös muun muassa leipomiseen, savustamiseen ja varsinkin pizzanpaistoon.

Sami Jalosen yritys BBQ Import Group tuo maahan Kamado Bono -grillejä. Jalonen on intohimoinen ruoanlaittaja itsekin ja tunnustaa paistaneensa pizzaa munalla jopa 27 asteen pakkasessa.

-?Pakkasessa terassilla grillin lämpö nousi yli 400 asteeseen. Paksun keramiikan ansiosta grilli varaa lämmön, ja ruokaa pystyy tekemään hyvin ympärivuotisesti.

Monikäyttöisyys on Jalosen mukaan kamadon parhaita puolia. Kamado on kuin puulla lämmitettävä uuni.

Kamado-grillien kysyntä kasvaa vuosi vuodelta, ja hinnatkin ovat tulleet alaspäin sitä mukaa kun markkinoille on saatu lisää uusia malleja.

Kamado-grillien kysyntä kasvaa vuosi vuodelta, ja hinnatkin ovat tulleet alaspäin sitä mukaa kun markkinoille on saatu lisää uusia malleja. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

-?Varustetta löytyy laidasta laitaan, ja tässä pystyy hyvin pyörittämään kokonaisen kanan tai kanankoipia korissa. Perusmakkaran paistamiseen on ritilä, ja lämmönjakolevyt savustukseen. Pataleipääkin olen tällä paistanut: pata laitetaan telineeseen ja heitetään taikina sinne. Lämpötilaa säädetään ilmakierrolla.

Jalonen kertoo esimerkiksi savustaneensa naudan rintaa reilut 15 tuntia onnistuneesti yhdellä hiilitäytöllä.

Puuhiilien joukossa hän käyttää erilaisia muita puulajeja makua tuomaan.

-?Mausteeksi voi laittaa vähän pellettiä. Jos tekee possua, omenapuu on tosi hyvä!

Hiilien sytyttämisessä hän käyttää joko sytytyspaloja tai sähkökäyttöistä lämpöpuhallinta.

-?Moni valittaa, että hiilet syttyvät hitaasti, mutta kahdessa minuutissa saa hiilet syttymään, kun puhaltaa lämpöä.

Grillaajia kiinnostavat nyt myös pitkälle automatisoidut pellettigrillit, joilla niin ikään voi grillata, savustaa, leipoa, paahtaa ja hauduttaa. Makua saa lisää eri puulajeista valmistetusta pelletistä, kuten, kuten kirsikka- tai omenapuuta.

Sami Jalonen esittelee pellettigrilliä, jossa yhdistyvät kaasugrillin helppokäyttöisyys ja hiiligrillin makumaailma.

Sami Jalonen esittelee pellettigrilliä, jossa yhdistyvät kaasugrillin helppokäyttöisyys ja hiiligrillin makumaailma. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Hiiligrillin voi sytyttää nopeasti sähkökäyttöisellä lämpöpuhaltimella.

Hiiligrillin voi sytyttää nopeasti sähkökäyttöisellä lämpöpuhaltimella. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

-?Lämpötilaa voi säätää Wi-Fi-yhteydellä, ja kun lihassa on lämpömittari, kypsymistä voi seurata kännykkäsovelluksella, selvittää Sami Jalonen, joka povaa pellettigrillistä uutta hittiä.

Pizzanpaisto on nyt niin trendikästä, että siihen ovat grillinvalmistajat satsanneet.

-?Pizzakivi on se juttu, kertoo Ilkka Reenkola Tuonti-Ukkosesta ja näyttää Lucifer Vegas -kaasugrilliin monia vaihdettavia paistopintoja. Yksi niistä on pizzakivi. Polttimoita on yhteensä kuusi, ja grillissä voi samaan aikaan sekä grillata että kiehauttaa uudet perunat.

Pizzanpaistomahdollisuus on hiipinyt myös kaasugrilleihin. Ilkka Reenkola näyttää Lucifer-grillin pizzakiveä.

Pizzanpaistomahdollisuus on hiipinyt myös kaasugrilleihin. Ilkka Reenkola näyttää Lucifer-grillin pizzakiveä. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Useita satoja euroja maksavien kamadoiden sekä pelletti- ja kaasugrillien rinnalle ovat tulleet erilaiset teräksiset ulkotuligrillit tai tulimaljat, jotka toimivat sekä tunnelmaa ja lämpöä tuovana nuotiona että ruuanvalmistuksessa. Tulimaljoja saa alle 200 eurolla.

Tulimaljan voi viedä vaikka laiturin nokkaan kauniina kesäiltana. Kuvassa Landmannin ulkotuli.

Tulimaljan voi viedä vaikka laiturin nokkaan kauniina kesäiltana. Kuvassa Landmannin ulkotuli. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

-?Ulkotuleen tehdään nuotio, ja siihen saa ison hiilloksen, jossa voi tehdä ruokaa, kertoo Reenkola.

Kontiolahtelainen Valugrilli valmistaa kauniita tulimaljoja, joissa voi sekä polttaa nuotiota, paistaa tikunnokassa makkaraa että kypsentää lihat ja kasvikset öljytyn paistolevyn päällä. Kaikkia näitä voi tehdä myös samanaikaisesti, kun työntää hiilet paistolevyn alle.

Pidemmälle varusteltu kotimainen TuliStella-grilli toimii samalla periaatteella, mutta grillissä on siirrettävä tuulisuoja sekä yhdeksän eri työpistettä.

-?Tässä voi vaikka loimuttaa lohen, halstrata kalaa ja grillata saslikia, näyttää Pasi Kokko Valurauta Oy:stä.

Kolhunkestävää teräksistä tulimaljaa tai nuotioalustaa on helppo liikutella, ja sen voi kauniina kesäiltana viedä vaikka laiturille.

Suomen Valugrillin Pasi Kokko esittelee heidän omaa tuotettaan TuliStellaa, johon on saatavilla kaikki mahdollinen ruoanlaitossa tarvittava.

Suomen Valugrillin Pasi Kokko esittelee heidän omaa tuotettaan TuliStellaa, johon on saatavilla kaikki mahdollinen ruoanlaitossa tarvittava. Kuva: JUSSI HELTTUNEN

Fakta

Plussat: Nopeasti käyttövalmis. Lämpötilan säätäminen on helppoa. Jos polttimoita on useampia, grillin voi lämmittää vain osittain.

Miinukset: Usein isokokoisia ja hankalasti kuljetettavia, kun mukana on oltava myös kaasusäiliö.

Plussat: Pystyy paistamaan monenlaisia herkkuja, myös leivonnaisia ja pizzoja. Sopii hitaaseen grillaukseen. Tasainen lämpötila.

Miinukset: Vaatii hieman enemmän esivalmistelua ja grillaustekniikoiden opettelua kuin kaasugrillin käyttö. Tuhkan hävittäminen jälkikäteen.

Plussat: Monipuoliset käyttömahdollisuudet paistamisesta savustamiseen ja leipomiseen. Kaasugrillin helppokäyttöisyys ja hiiligrillin tuottama makumaailma yhdistyvät. Monissa malleissa on Wi-Fi ja Bluetooth.

Miinukset: Hinta (noin 2?000 euroa). Grillissä käytettäviä erikoispuupellettejä ei välttämättä saa lähikaupasta tai huoltoasemalta. Tuhkan hävittäminen

Plussat: Ei tarvitse miettiä, onko kaasua tai hiiliä jäljellä. Kevyt malli sopii pieneen tilaan. Siisti grillata, voi käyttää myös parvekkeella.

Miinukset: Ruokaan ei saa savun makua. Sähköpistokkeen sijainti rajoittaa käyttöpaikkaa.

Plussat: Edullinen ja näyttävä. Helposti siirreltävä. Toimii sekä tunnelman luojana, makkaranpaistossa että lisävarusteista riippuen myös vaativammassa ruoanlaitossa.

Miinukset: Ei varsinaisesti grilli. Elävän tulen riskit

Ilta Sanoma
samedi 2 juillet 2022 18:00:00 Categories: Ajankohtaista Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.