Ilta Sanoma

Nämä takuuvarmat kesän kukkijat kestävät sateen ja paahteen eivätkä vaadi paljoakaan hoitoa.

Kuivumista kestävä pelargoni, sitkeänä kukkiva pikkupetunia ja varjossa pärjäävä orvokki - näiden kanssa ei voi epäonnistua!

Kuivumista kestävä pelargoni, sitkeänä kukkiva pikkupetunia ja varjossa pärjäävä orvokki - näiden kanssa ei voi epäonnistua! Kuva: Tomi Vuokola, Colourbox, Annina Mannila

Kesällä parvekkeet, terassit ja puutarhat täyttyvät kukkaloistolla. Paahteinen parveke tai puiden varjostama terassi saattavat kuitenkin olla haastavia kasvuympäristöjä kukille.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori vinkkaa neljä helppohoitoista kesäkukkalajiketta niin valoon kuin varjoon. Nämä kesäkukat pysyvät upeina läpi kesän!

Runsaana läpi kesän kukkiva pelargoni on klassinen kesäkukka.

Runsaana läpi kesän kukkiva pelargoni on klassinen kesäkukka. Kuva: Tomi Vuokola

Pelargoni on paitsi klassinen, myös äärimmäisen kestävä kesäkukka. Ruukku- ja parvekekasvina tunnettu pelargoni selviää hyvin aurinkoisissa oloissa ja parvekkeen paahteessa. Kukka menestyy myös mökkipihalla tai avomaalla, mutta vaarana on, että sade piiskaa sitä liialti.

Sen sijaan hetkellinen kuivahtaminen ei vielä nujerra pelargonia.

- Vaikka pelargoni olisikin jonkin aikaa ilman kastelua, ei se kuole heti vaan tokenee saadessaan lisää vettä.

Kastelun lisäksi helppohoitoinen pelargoni vaatii lähinnä kuihtuneiden kukkien pois nyppimistä ja säännöllistä lannoittamista läpi kesän, jotta kukinta uusiutuu ja lehdet pysyvät vehreinä.

Pikkupetunia, toiselta nimeltään miljoonakello, on helppohoitoinen kesäkukka

Pikkupetunia, toiselta nimeltään miljoonakello, on helppohoitoinen kesäkukka Kuva: Colourbox

Myös miljoonakellona tunnettu pikkupetunia sijoittuu takuuvarmojen kesäkukkien joukkoon. Kasvi kukkii runsaana ja sitkeästi keväästä syksyyn saakka, kunhan se vain saa säännöllisesti vettä ja lannoitetta. Toisin kuin monissa muissa kesäkukissa, ei kuolleita kukkia tarvitse nyppiä pois.

Pikkupetunia sietää niin auringonpaahdetta kuin puolivarjoa. Kovassa tuulessa tai sateessa kasvia kannattaa suojata ja tukea tukikepeillä. Pienesti tuettuna miljoonakellot saattavat kukkia jopa paremmin, sillä ylöspäin nostettuna ne saavat enemmän auringonvaloa.

Kirkkaana kukkiva samettiruusu on paitsi helppohoitoinen, myös ilo silmälle.

Kirkkaana kukkiva samettiruusu on paitsi helppohoitoinen, myös ilo silmälle. Kuva: Pirjo Ahola

Oranssina ja keltaisena kukoistava samettiruusu on takuuvarma kesän kukkija!

Pientä kuivahtamistakin kestävä kasvi vaatii vanhojen kukintojen nyppimistä sekä säännöllistä kastelua ja lannoitusta.

Aurinkoisilla ja lämpimillä kasvupaikoilla kukoistava samettiruusu sopii hyvin myös mökille istutettavaksi esimerkiksi yrttien sekaan, sillä kasvi torjuu tuholaisia. Taulavuori vinkkaakin istuttamaan samettiruusuja kasvimaan reunoille.

Kuva: Annina Mannila

Jos piha tai parveke on viileä ja varjoisa, Taulavuori suosittelee satsaamaan orvokkeihin. Paahteiselle pihalle tai lasitetulle parvekkeelle, jossa lämpötila kipuaa korkealle, kyseistä kukkaa ei kannata hankkia.

Pienesti paahteessa nuupahtanut orvokki ei kuitenkaan ole vielä menetetty tapaus.

- Jos näyttää, että kukka alkaa nääntyä kuumuudessa, sen voi leikata alkukesästä alas noin viiden sentin mittaiseen tynkään ja siirtää varjoisampaan paikkaan. Loppukesää kohden orvokki rupeaa versomaan uudelleen, Taulavuori ohjeistaa.

Säännöllisesti kasteltuna ja lannoitettuna orvokit jaksavat kukkia läpi kesän, kunhan kuihtuneet kukat vain muistaa nyppiä pois.

Kuivahtamista kestävä pelargoni, sitkeänä kukkiva pikkupetunia, varjoisimpia oloja kestävä orvokki ja kesäisenä kukoistava samettiruusu. Valikoitui parvekkeelle tai terassille mikä tahansa kesäkukka, pitäisi menestyksekkään kukinnan olla suhteellisen varmaa.

On kuitenkin muutama perusohje, jotka jokaisen kotipuutarhurin tulisi ottaa huomioon taatakseen kukilleen mahdollisimman pitkän ja kukoistavan elinkaaren.

Ensimmäisenä Taulavuori korostaa oikeanlaisen mullan merkitystä.

- Kesäkukille löytyy niille tarkoitettuja kesäkukkamultaseoksia, joiden sekaan on laitettu vararavintoa ja biohiiltä tai kastelukiteitä, jotka varastoivat vettä. Tavallisesta puutarhamullasta näitä ei löydy.

Kesäkukkamulta takaa kesäkukille pitkän elinkaaren.

Kesäkukkamulta takaa kesäkukille pitkän elinkaaren. Kuva: HELI SAARELA

Kukkien lannoittaminen säännöllisin väliajoin edesauttaa uusien kukintojen syntyä.

- Ylipäätään kaikkia kukkivia kasveja tulisi lannoittaa kerran viikossa, jotta ne jaksavat kukkia pitkälle loppukesään asti. Monella lannoitus kuitenkin unohtuu jossain kohtaa kesää, Taulavuori toteaa.

Jos lannoitus tuppaa unohtumaan, Taulavuori suosittelee lisäämään kesäkukkamullan joukkoon kourallisen kanankakkarakeita. Rakeet toimivat hitaasti liukenevina pitkäaikaisravinteina ja pitävät kukat elinvoimaisina silloinkin, kun lannoitusväli on päässyt venähtämään pitkäksi.

Viimeisenä Taulavuori muistuttaa kastelemaan kukkia säännöllisesti.

Kesäkukat kannattaa kastella mieluiten joko aikaisin aamulla tai illalla, sillä keskellä kuumaa päivää multa ei ime ravinteita yhtä hyvin ja osa vedestä haihtuu kirjaimellisesti taivaan tuuliin.

Kesäkukkia ostaessa Taulavuori neuvoo kiinnittämään huomiota siihen, että kukat sopivat oman pihan tai parvekkeen olosuhteisiin. Helppohoitoiseksi tituleerattu kukkakaan ei menesty silloin, jos kasvuympäristö on sen tarpeisiin nähden vääränlainen.

- Esimerkiksi orvokit eivät kestä kuivuutta ja kovaa paahdetta. Siksi ne kannattaisi sijoittaa talon pohjoispuolelle tai muualle varjoon pois pahimmasta kuumuudesta.

Jos kukat nuupahtavat jatkuvasti kuumuudessa kylpevällä lasitetulla parvekkeella, voivat erilaiset mehikasvit ja kaktusasetelmat olla järkevämpi vaihtoehto.

- Toisaalta monet köynnöstyvät kasvit, kuten muratti, kasvavat hyvin sekä aurinkoisella että varjoisalla parvekkeella. Myös erilaiset, suosiotaan kasvattavat heinät, kuten kuparisarat ja sininataheinät, menestyvät niin varjossa kuin auringossa ja tuovat väreillään eloa parvekkeelle.

Ilta Sanoma
jeudi 16 juin 2022 19:15:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.