Ilta Sanoma

Erilaiset keraamiset figuurit ovat huutokaupan uusin hitti. Erityisesti eläinhahmoista ollaan valmiita maksamaan satoja euroja.

Karin Widnäsin rakennuttama KWUM-museo Fiskarissa esittelee tunnettuja eläinfiguureita, kuten Lillemor Mannerheim-Klingsporin töitä.

Karin Widnäsin rakennuttama KWUM-museo Fiskarissa esittelee tunnettuja eläinfiguureita, kuten Lillemor Mannerheim-Klingsporin töitä. Kuva: Emilia Anundi

Viime vuonna Huutokauppa Helanderin Minna Sirén huomasi työpaikallaan uuden ilmiön. Kuolinpesät toivat huutokauppaan keraamisia eläinfiguureita menneiltä vuosikymmeniltä, mutta kuhina niiden ympärillä oli aivan erilaista kuin aikaisemmin.

Erityisesti nuoret asiakkaat olivat valmiita huutamaan figuureista korkeitakin hintoja.

Samaan aikaan keraamisten töiden suosio näkyi uudistuotannossa. Erityisesti suomalaiset Artek ja Iittala sekä tanskalainen muotoiluyritys Kähler satsasivat töihin, joissa yhdistyi käytännöllisyys ja koristeellisuus.

Artekin Lucia-kynttilänjalka on yksi uudistuotantosuosikeista. Minna Sirénin mukaan monet käyttävät kynttilänjalkaa koriste-esineenä.

Artekin Lucia-kynttilänjalka on yksi uudistuotantosuosikeista. Minna Sirénin mukaan monet käyttävät kynttilänjalkaa koriste-esineenä. Kuva: Finnish Design Shop

Kähler on alkanut satsata sisustuselementtimäisiin veistoksiin. The Curious One -pienoispatsas on yksi suosikeista.

Kähler on alkanut satsata sisustuselementtimäisiin veistoksiin. The Curious One -pienoispatsas on yksi suosikeista. Kuva: Finnish Design Shop

-?Hinnat ovat olleet nousussa viime vuonna ja tämän vuoden alussa. Figuurit, erityisesti eläinaiheiset, kiinnostavat, kertoo Minna Sirén Huutokauppa Helanderilta.

Suomessa suosiossa ovat esimerkiksi Arabian eläinfiguurit, joiden menekistä on kertonut Ilta-Sanomille aiemmin myös Aki Palsanmäki.

Arabian suunnittelijoista kiinnostaa esimerkiksi Lillemor Mannerheim-Klingspor, jonka istuva panda vuodelta 1984 on yksi hiteistä. Yhteistyössä WWF:n kanssa tehty hahmo on huutokaupoissa 150-200 euron arvoinen.

Lillemor Mannerheimin Zebra. Vasarahinta vuonna 2021: 170 euroa.

Lillemor Mannerheimin Zebra. Vasarahinta vuonna 2021: 170 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

Lillemor Mannerheimin Panda. Hinta-arvio 150-200 euroa.

Lillemor Mannerheimin Panda. Hinta-arvio 150-200 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

Arabialle eläinfiguureita suunnitteli myös vuonna 2021 menehtynyt Howard Smith, joka tunnetaan erityisesti linnuistaan ja leijonistaan sekä vuonna 1980 menehtynyt Taisto Kaasinen. Kaasisen eläinfiguurit ovat harvinaisia, ja osittain siksi myös hyvin himoittuja.

Howard Smithin töitä. Vasarahinta vuonna 2020: 200 euroa.

Howard Smithin töitä. Vasarahinta vuonna 2020: 200 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

Teo-leijona, Howard Smith. Minna Sirénin hinta-arvio 200 euroa. Vasarahinta vuonna 2019: 90 euroa.

Teo-leijona, Howard Smith. Minna Sirénin hinta-arvio 200 euroa. Vasarahinta vuonna 2019: 90 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

-?Tunnetuin on kirahvi, jonka hinta nousee 200-300 euroon. Erittäin harvinaisesta hevosesta saa maksaa melkein tonnin. Kaasisella on myös tosi paljon modernin näköisiä kynttilänjalkoja ja vaaseja. Abstraktit työt liikkuvat sadoissa euroissa, ja niitä on myyty myös Suomen rajojen ulkopuolelle, Sirén kertoo.

Taisto Kaasisen harvinainen hevosfiguuri myytiin Huutokauppa Helanderilla vuonna 2019 vasarahintaan 950 euroa.

Taisto Kaasisen harvinainen hevosfiguuri myytiin Huutokauppa Helanderilla vuonna 2019 vasarahintaan 950 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

Taisto Kaasisen kirahvi. Myyty vuonna 2021 vasarahintaan 260 euroa.

Taisto Kaasisen kirahvi. Myyty vuonna 2021 vasarahintaan 260 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

Taisto Kaasisen työ. Vasarahinta 260 euroa.

Taisto Kaasisen työ. Vasarahinta 260 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

Suomalaistaiteilijoitakin suositumpi keramiikkataiteilija on ruotsalainen Lisa Larson, jonka pitkän uran varrelle mahtuu monta hittiä. Larson tunnetaan muun muassa kissa- ja koirafiguureistaan sekä eri kokoisista leijonanpäistään, joista keräilijät ovat valmiita maksamaan 500 eurosta tuhanteen euroon asti.

Lisa Larsonin Lotta-figuuri. Minna Sirénin hinta-arvio 240 euroa.

Lisa Larsonin Lotta-figuuri. Minna Sirénin hinta-arvio 240 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

Taannoin Larson julkaisi kiinalaisen Tiikerin vuoden kunniaksi tiikerifiguurin, joka sekin meni kuin kuumille kiville.

Larsonin suosiota on kasvattanut pitkä ura. Sekä itsenäisesti että ruotsalaiselle Gustavsbergille suunnitellut Larson on jo 90-vuotias, mutta työskentelee yhä.

-?Hän on todellinen teräsmummo, joka on ollut myös edellä aikaansa. Larson teki 80-90-luvuilla ruukkuihin sijoitettuja kasvoja, jotka ovat nykyään tosi suosittuja.

Yksi Larsonin töistä on poliitikko Gunnar Strängin tiukkailmeisellä kasvokuvalla koristettu säästölipas

Yksi Larsonin töistä on poliitikko Gunnar Strängin tiukkailmeisellä kasvokuvalla koristettu säästölipas Kuva: Huutokauppa Helander

Yksi Larsonin töistä koristaa myös Minna Sirénin yöpöydän lipastoa. Poliitikko Gunnar Strängin tiukkailmeisellä kasvokuvalla koristettu säästölipas tarttui mukaan design-messuilta. Esineestä sai taistella, ja hinta nousi yli sataan euroon.

Keramiikka kiinnostaa, joten isovanhempien kätköt kannattaa nyt ratsata.

Erityisesti vaaleat, pastellin- tai beessinväriset työt ovat suosittuja vertaiskaupassa. Maailmalla, kuten Japanissa, myös erittäin värikkäät työt menevät kaupaksi. Suomalaisista taiteilijoista Birger Kaipiainen ja Rut Bryk ovat Aasiassa suuressa suosiossa.

Yksi nousevista tähdistä on suomalaisille tuttuakin tutumpi Pentik, jonka tunnistettavat pukkihahmot, kyyhkyt, sipulit ja harvinaisemmat kesäkurpitsat menevät nyt kuumille kiville.

Anu Pentikin suunnittelema Sipuli. Vasarahinta vuonna 2020: 160 euroa.

Anu Pentikin suunnittelema Sipuli. Vasarahinta vuonna 2020: 160 euroa. Kuva: Huutokauppa Helander

Sirén pitää Pentikin paluuta jopa yllättävänä.

-?90-luvun ja 2000-luvun alun lapset ovat siinä iässä, että he ovat tykästyneet Pentikiin. On hauska nähdä, miten suosikit vaihtelevat ikäpolvittain. 80-luvun lapsille Pentik ei välttämättä ole se juttu.

Keramiikkafiguurien suosion kasvu liittyy Minna Sirénin mukaan niiden sisustuksellisiin vahvuuksiin. Jos muu sisustus on vaalea ja pelkistetty, kookkaalla keramiikkaesineellä saa kotiin sitä jotakin. Näyttävään figuuriin ollaan myös valmiita panostamaan rahallisesti.

Aivan kaikki ei toki mene kaupaksi edes buumissa.

-?Isohkot eläimet kiinnostavat, mutta pienimmät eivät toistaiseksi. Jokaiselle työlle tuntuu kuitenkin löytyvän oma keräilijäkuntansa.

Kotisi aarteet 3 -erikoislehti on saatavilla lehtipisteissä rajoitetun ajan.

Kotisi aarteet 3 -erikoislehti on saatavilla lehtipisteissä rajoitetun ajan.

Ilta Sanoma
samedi 18 juin 2022 12:15:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.