Ilta Sanoma

Oikein hoidettuina kesäkukat menestyvät pitkälle alkusyksyyn asti.

Tyypillinen virhe on sijoittaa kasvi vääränlaiseen paikkaan: esimerkiksi varjokasvi laitetaankin aurinkoon.

Tyypillinen virhe on sijoittaa kasvi vääränlaiseen paikkaan: esimerkiksi varjokasvi laitetaankin aurinkoon. Kuva: Tuulikki Nousiainen

Nuupahtivatko vastikään hankitut kesäkukat jo alkumetreillä? Jos vastasit kyllä, voi syynä olla muun muassa retuperälle jäänyt kastelu tai kasvin sijoittaminen vääränlaiseen paikkaan tai liian ahtaaseen ruukkuun.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori listaa neljä tyypillisintä mokaa, joihin tavallinen kotipuutarhuri helposti kompastuu.

Yleinen kompastuskivi on liian pieni ruukku. Kasvit myydään usein turhan pienissä ruukuissa, jotka eivät juurikaan varastoi vettä. Siksi kesäkukat tulisikin siirtää kaupan pienestä ostoruukusta tilavampaan ruukkuun - mieluiten altakasteluruukkuun. Ruukun pohjalla olevaan vesisäiliöön varastoitu vesi mahdollistaa kasvien riittävän vedensaannin säätelemisen ja helpottaa siten monen viherpeukalon arkea.

Kesäkukat myydään usein turhan ahtaissa ruukuissa. Kotona kukka kannattaa siirtää tilavampaan altakasteluruukkuun.

Kesäkukat myydään usein turhan ahtaissa ruukuissa. Kotona kukka kannattaa siirtää tilavampaan altakasteluruukkuun. Kuva: Sanna Kinnunen

Taulavuoren mukaan myös suurin osa kukkien amppeliruukuista on turhan pieniä. Kotona kukat tulisikin siirtää suurempaan amppeliin, jotta ne pysyvät kauniina ja kukkivina mahdollisimman pitkään.

Toinen moka koskee kukkamultaa. Puutarhoilla kesäkukat istutetaan multaan, joka on ilmavaa ja höttöistä. Taulavuori suositteleekin satsaamaan laadukkaaseen, ravinnerikkaaseen kesäkukkamultaan.

- Kesäkukkamullan biohiili sitoo itseensä vettä ja ravinteita. Laadukas multa luovuttaa niitä hiljalleen kasvien käyttöön. Tavallisessa puutarhamullassa kyseistä ominaisuutta harvemmin on.

Laadukas multa ja riittävän tilava ruukku pidentävät jo kasvin elinkaarta, mutta kaikkein keskeisin tekijä on riittävä kastelu.

Kesällä kukat kannattaa kastella mieluiten joko aikaisin aamulla tai illalla, sillä kuumaan aikaan kasteltuna suuri osa kasteluvedestä haihtuu kirjaimellisesti taivaan tuuliin. Pihamaalle sijoitetut kasvit pääsevät nauttimaan sadevedestä, mutta parvekekukkien kohdalla kannattaa investoida altakasteluruukkuun, joka säätelee ja tasoittaa kasvien vedensaantia.

Loma-aikaan säännöllinen kastelu voi olla vaikeampaa, mikäli kotoa tulee oltua pitkiä aikoja pois. Yksi edullinen ja näppärä kastelukikka on rei'ittää virvokejuomapullon korkki ja asettaa vedellä täytetty 1,5 litran pullo valuttamaan vettä syvälle multaan. Puutarhamyymälöistä on myös mahdollista ostaa pullon päähän asennettava rei'itetty tikku.

Lue lisää: Timo esittelee 3 nerokasta kikkaa, joilla voit kastella kesäkukat, kun olet poissa kotoa

Suurin moka on Taulavuoren mukaan se, että kasvit sijoitetaan niille epäsuotuisaan kasvuympäristöön.

- Jos runsaasti auringonvaloa vaativa kukka laitetaan isojen varjostavien puiden katveeseen, on selvää, ettei kukka jaksa kukkia.

Orvokkia ei kannata sijoittaa auringonpaahteeseen.

Orvokkia ei kannata sijoittaa auringonpaahteeseen. Kuva: Sanna Kinnunen

Kasveja valitessa tulisi siis kiinnittää huomiota siihen, että niiden tarpeet sopivat yhteen oman pihan tai parvekkeen olosuhteiden kanssa. Paahteiselle parvekkeelle tai pihalle sopivat muun muassa pelargoni, samettiruusu, laventeli ja muut Välimeren kasvit ja yrtit. Varjossa puolestaan viihtyvät ahkeraliisa, orvokki ja verenpisara sekä erilaiset köynnöskasvit.

- Esimerkiksi muratti kasvaa hyvin sekä aurinkoisella että varjoisalla parvekkeella. Myös erilaiset, suosiotaan kasvattavat heinät, kuten kuparisarat ja sininataheinät, menestyvät niin varjossa kuin auringossa ja tuovat väreillään eloa parvekkeelle.

Jos kasvit nuupahtavat jatkuvasti kuumuudessa kylpevällä lasitetulla parvekkeella, voivat erilaiset mehikasvit ja kaktusasetelmat olla järkevämpi vaihtoehto.

Ilta Sanoma
mardi 21 juin 2022 18:45:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.