Ilta Sanoma

Löytyykö kotoasi näitä esineitä? Kaapin perällä lojuvasta suomalaisen muotoilun kultakauden esineestä saattaa tänä päivänä saada mukavat rahat.

Käytetyllä tavaralla ei ole kiveen hakattua vakiohintaa, vaan arvo vaihtelee kysynnän ja tarjonnan lakien mukaan. Myös esimerkiksi huutokaupan, kivijalkaliikkeen, verkon osto ja myynti -palstan ja kirpputorien hinnat saattavat poiketa toisistaan.

Tämän jutun tavarat on poimittu Ilta-Sanomien Kotisi aarteet 3 -erikoislehdestä ja hinta-arviot ovat ammattilaisten tekemiä. Arviot perustuvat tähän hetkeen sekä oletukseen, että arvioitava esine on hyvä kuntoinen. Hinta-arvion tuotteille ovat antaneet huutokauppa Helanderin asiantuntijat ja Helsinki Secondhand liikkeen omistaja Jan Lindroos.

 Revontulet-maljakko. Helena Tynell, signeerattu, hinta 4 000 euroa.

Revontulet-maljakko. Helena Tynell, signeerattu, hinta 4 000 euroa. Kuva: Bukowskis

Savoy-maljakko. Monet tuntevat Alvar Aallon ja hänen vaimonsa Aino Aallon 1930-luvulla suunnitteleman esineen tuttavallisesti Aalto-vaasina. Sen varhaiset muodot ovat hyvinkin arvokkaita: tämän Karhulan puumuottiin puhalletun version hinta on 10?000 euroa.

Savoy-maljakko. Monet tuntevat Alvar Aallon ja hänen vaimonsa Aino Aallon 1930-luvulla suunnitteleman esineen tuttavallisesti Aalto-vaasina. Sen varhaiset muodot ovat hyvinkin arvokkaita: tämän Karhulan puumuottiin puhalletun version hinta on 10?000 euroa. Kuva: Johannes Söderström/Bukowskis

Kalla-maljakko. Gunnel Nyman, vaaleanvihreä lasimaljakko, korkeus 22,5 cm, valmistaja Riihimäen lasi. Hinta 1?600 euroa.

Kalla-maljakko. Gunnel Nyman, vaaleanvihreä lasimaljakko, korkeus 22,5 cm, valmistaja Riihimäen lasi. Hinta 1?600 euroa. Kuva: Bukowskis

 Kupla-maljakko. Suunnittelija Saara Hopea, korkeus 17,5 cm, valmistaja Nuutajärvi. Hinta 600 euroa.

Kupla-maljakko. Suunnittelija Saara Hopea, korkeus 17,5 cm, valmistaja Nuutajärvi. Hinta 600 euroa. Kuva: Bukowskis

Esimerkiksi lasiesineessä oleva pienikin vika pudottaa uudelleenmyyntiarvoa hurjasti, eivätkä useimmat keräilijät huoli edes pienesti viallisia lasiesineitä kokoelmiinsa.

Ennen omistuskaiverrukset arvomaljakoissa tai pöytähopeoissa laskivat esineen hintaa. Nykyisin taas viittaus esineen alkuperään ei ole välttämättä paha asia: se voikin herättää historiaa henkiin ihan uudella tavalla ja parhaimmillaan piristää pöytä­keskustelua.

Saara Hopea, lasiset maustetölkit värillisillä kansilla. Mallimerkintä 1931, Nuutajärvi, hinta 150 euroa/kpl.

Saara Hopea, lasiset maustetölkit värillisillä kansilla. Mallimerkintä 1931, Nuutajärvi, hinta 150 euroa/kpl. Kuva: Bukowskis

Saara Hopea, pinottavat juomalasit ja kaatimet, Nuutajärvi. Kaatimet 150 euroa/kpl, mehulasit 35 euroa/kpl.

Saara Hopea, pinottavat juomalasit ja kaatimet, Nuutajärvi. Kaatimet 150 euroa/kpl, mehulasit 35 euroa/kpl. Kuva: Bukowskis

Kaappien kätköistä saattaa paljastua yllätyksiä, jotka eivät ensi silmäyksellä vaikuta arvokkailta mutta joiden hinta yllättää. Lasitehtaille tehdyt erikoistilaukset, joiden valmistusmäärät olivat rajattuja, voivat olla hyvinkin hintavia. Esimerkiksi Alvar Aallon Artekille suunnittelemat sammaleenvihreät lasilautaset maksavat yli 6?000 euroa kappale.

Viime vuosisadan alussa valmistetut Suurmieslasit voivat taas näyttää halvalta puristelasilta, mutta yhden lasin hinta voi parhaimmillaan nousta yli 70 euroon.

Alvar Aallon sammaleenvihreä, puumuottiin puhallettu lasilautanen. Mallimerkintä 3900-37, signeerattu: Alvar Aalto Iittala -56. Artekin erikoistilaus. Lautasia tehtiin eri kokoisina, kuvassa pienin: 13 cm x 15 cm, 6?400 euroa.

Alvar Aallon sammaleenvihreä, puumuottiin puhallettu lasilautanen. Mallimerkintä 3900-37, signeerattu: Alvar Aalto Iittala -56. Artekin erikoistilaus. Lautasia tehtiin eri kokoisina, kuvassa pienin: 13 cm x 15 cm, 6?400 euroa. Kuva: Helander

Suurmieslasit olivat osa suomalaista poliittista protestia Venäjän sortotoimia vastaan 1900-luvun alussa. Niitä saattaa yhä löytyä kaappien kätköistä. Suunnittelija Alfred Gustafsson, Iittala. Hinta 75 euroa.

Suurmieslasit olivat osa suomalaista poliittista protestia Venäjän sortotoimia vastaan 1900-luvun alussa. Niitä saattaa yhä löytyä kaappien kätköistä. Suunnittelija Alfred Gustafsson, Iittala. Hinta 75 euroa. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo

Myös Trendit vaikuttavat esineen arvoon: kun joku esine nousee keräilijöiden tai sisustajien suosioon, hinnat kohoavat pilviin. Näin kävi Arabian Koralli-kupille, jonka hinta nousi satasiin sen jälkeen kun japanilainen design-lehti esitteli sen sivuillaan.

Koralli-sarjan hinta nousi kun japanilaislehti esitteli sen sivuillaan. Kuvassa Koralli-sarjan teekuppi, suunnittelija Raija Uosikkinen, käsinmaalattu koriste, Arabia. Hinta 220 euroa.

Koralli-sarjan hinta nousi kun japanilaislehti esitteli sen sivuillaan. Kuvassa Koralli-sarjan teekuppi, suunnittelija Raija Uosikkinen, käsinmaalattu koriste, Arabia. Hinta 220 euroa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Sunnuntai-sarjan soppakulho, Birger Kaipiainen, Arabia, hinta 150 euroa.

Sunnuntai-sarjan soppakulho, Birger Kaipiainen, Arabia, hinta 150 euroa. Kuva: Bukowskis

Timo-lintu, suunnittelija Howard Smith, Arabia, arvo 200 euroa.

Timo-lintu, suunnittelija Howard Smith, Arabia, arvo 200 euroa. Kuva: Bukowskis

 Flora-astiasto, Esteri Tomula, Arabia. Kuvassa näkyvät astiat yhteensä 300 euroa.

Flora-astiasto, Esteri Tomula, Arabia. Kuvassa näkyvät astiat yhteensä 300 euroa. Kuva: Helander

Paavo Tynellin messinkivalaisimet viime vuosisadan puolesta välistä ovat nyt myös maailmalla haluttua tavaraa ja niistä maksetaan parhaimmillaan kuusinumeroisia summia.

Uuden trendin mukaisesti nuoret ovat siirtäneet isovanhempien kristallit pois vitriineistä pölyttymästä ja ottaneet ne oikeasti käyttöön. Aiemmin ehkä räikeän oloiset 1970-luvun emaliastiat ovatkin tänä päivänä suurta huutoa.

Paavo Tynellin suunnittelema kattovalaisin, messinkiä ja maitolasia. Rungossa Tynellin Taito-yhtiön merkintä. Hinta 6?000 euroa.

Paavo Tynellin suunnittelema kattovalaisin, messinkiä ja maitolasia. Rungossa Tynellin Taito-yhtiön merkintä. Hinta 6?000 euroa. Kuva: Bukowskis

Paavo Tynellin Taito valmisti myös tinaisia kynttiänjalkoja. Kuvassa tinasta valmistettu kaksihaarainen kynttelikkö, pohjassa stanssaus TAITO, korkeus 18 cm. Arvo 100 euroa.

Paavo Tynellin Taito valmisti myös tinaisia kynttiänjalkoja. Kuvassa tinasta valmistettu kaksihaarainen kynttelikkö, pohjassa stanssaus TAITO, korkeus 18 cm. Arvo 100 euroa. Kuva: Bukowskis

Värikkäät ja hyväkuntoiset 1970-luvun emaliastiat ovat kovassa huudossa. Kuvassa Lumimarja-kulho, halkaisija 21 cm, valmistaja Finel. Hinta 60 euroa.

Värikkäät ja hyväkuntoiset 1970-luvun emaliastiat ovat kovassa huudossa. Kuvassa Lumimarja-kulho, halkaisija 21 cm, valmistaja Finel. Hinta 60 euroa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

Annikki Hovisaaren keraaminen koristereliefi Kukko, Arabia. Hinta 300 euroa.

Annikki Hovisaaren keraaminen koristereliefi Kukko, Arabia. Hinta 300 euroa. Kuva: Pete Aarre-Ahtio / IS

ENTÄ mistä tietää nouseeko tavaran arvo tulevaisuudessa?

Jos tahdot sijoittaa vintageen, on hyvä ohjenuora, että osta sitä mistä itse pidät - jos arvo nousee, hyvä, ja jos ei, on sinulla ainakin mieluinen kokoelma.

Arvonnousua ei pysty varmasti ennustamaan. Mutta monesti trendit kulkevat sykleissä, jossa vaurastuneet aikuiset rupeavat kaipaamaan nuoruutensa esinemaisemaa, ja ovat valmiita maksamaan tutuista, menneen maailman esineistä suuriakin summia.

Majakka-karahvi. Lasia, suunnittelija Göran Hongell. Hinta 550 euroa.

Majakka-karahvi. Lasia, suunnittelija Göran Hongell. Hinta 550 euroa. Kuva: Bukowskis

Birger Kaipiaisen harvinainen keraaminen pöytävalaisin Paratiisi-sarjan koristeella. Käsinmaalattu ja signeerattu, korkeus 42 cm. Hinta 10 000 euroa.

Birger Kaipiaisen harvinainen keraaminen pöytävalaisin Paratiisi-sarjan koristeella. Käsinmaalattu ja signeerattu, korkeus 42 cm. Hinta 10 000 euroa.

Haimi-nojatuoli. Suunnittelija Yrjö Kukkapuro, malli 418. Valmistettu 1970-luvulla, uudelleen verhoiltu. Hinta 1 300 euroa.

Haimi-nojatuoli. Suunnittelija Yrjö Kukkapuro, malli 418. Valmistettu 1970-luvulla, uudelleen verhoiltu. Hinta 1 300 euroa. Kuva: Bukowskis

Eero Aarnio, punainen Pastilli-tuoli, 1 000 euroa.

Eero Aarnio, punainen Pastilli-tuoli, 1 000 euroa. Kuva: Bukowskis

Katso lisää hinta-arvioita IS:n Kotisi aarteet -lehden katalogista. Katalogiin on pyritty valitsemaan mielenkiintoisia ja trendikkäitä esineitä, klassikkoja unohtamatta. Joukossa on hyvinkin arvokkaita kohteita, mutta myös mummolasta tai mökiltä tuttuja, tavallisia arkiesineitä.

Kotisi aarteet 3 -erikoislehti on saatavilla lehtipisteissä rajatun ajan.

Kotisi aarteet 3 -erikoislehti on saatavilla lehtipisteissä rajatun ajan.

Ilta Sanoma
jeudi 23 juin 2022 13:45:00 Categories: Asuminen Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.