Ilta Sanoma

Oletko kuullut lennolla termejä, joista et ymmärrä puoliakaan? Lentoemäntä kertoo, minkälaista kieltä ammattilaiset käyttävät.

Lentokoneen käytävällä kuuluu kieltä, josta et välttämättä tiedä mitään.

Lentokoneen käytävällä kuuluu kieltä, josta et välttämättä tiedä mitään. Kuva: Colourbox

Lentomatkalla on aivan tavallista kuulla useampaa vierasta kieltä. Englannin tunnistaa jokainen, ruotsin samoin ja espanjankin monet.

Lentokoneen käytävällä kuuluu myös kieltä, josta et välttämättä tiedä mitään.

Slangi vaihtelee kuitenkin lentoyhtiöittäin. Jos koko miehistö on suomenkielinen, myös termit saattavat olla suomea tai eräänlaista finglishiä, eli suomen ja englannin sekoitusta.

Lentoemäntänä työskennellyt Riina Keinonen-Mäkelä kertoo Ilta-Sanomille, minkälaista kieltä työssä käytetään.

Henkilökunta huolehtii lentokoneen hätäuloskäynnin yhteydessä olevasta liukumäestä. Nousun aikana henkilökunta armaa eli varmistaa, että liukumäki on toimintavalmiudessa mahdollisen hätätilanteen varalta. Perillä kohteessa henkilökunta ottaa liukumäen pois käytöstä. Tätä kutsutaan "finglishillä" disarmaukseksi.

Henkilökunnan jäsenet ovat vastuussa omasta ovesta, mutta kollegan tehtäväksi jää tarkistaa, että työ on hoidettu. Tätä kutsutaan matkustajillekin tutulla termillä cross-check. Henkilökunta siis tarkistaa toistensa työasemat ja varmistaa, että ovet on lukittu.

Jump seat, eli hyppyistuin on lentokoneessa sijaitseva pienempikokoinen istuin, jota henkilökunta käyttää nousun, laskun ja turbulenssin aikana.

Jump seat, eli hyppyistuin on lentokoneessa sijaitseva pienempikokoinen istuin, jota henkilökunta käyttää nousun, laskun ja turbulenssin aikana. Kuva: Colourbox

Jump seat, eli hyppyistuin on lentokoneessa sijaitseva pienempikokoinen istuin, jota henkilökunta käyttää nousun, laskun ja turbulenssin aikana. Istuimen nimi viittaa istuimen toimintamekanismiin. Tuoli taittuu automaattisesti ylöspäin, kun sitä ei käytä.

Jos koneessa on suomenkielinen miehistö, henkilökunta saattaa puhua myös tuttavallisesti jumpparista.

Lentohenkilökunnalla on omat vastuualueensa. Yksi tehtävistä on huolehtia, että ruoka lähtee keittiöstä ajallaan matkustajille. Keittiöllä on tietenkin oma lempinimensä, galley. Suomen kielessä käytetään myös lempinimeä gälli.

Trollilla on useita käyttötarkoituksia. Se voi tarkoittaa kärryä, jossa säilytetään pelkästään tavaroita, tai vaikkapa ruokakärryä.

Trollilla on useita käyttötarkoituksia. Se voi tarkoittaa kärryä, jossa säilytetään pelkästään tavaroita, tai vaikkapa ruokakärryä. Kuva: Colourbox

Drinkkari, sales ja trolli ovat kaikki kärryjä, mutta kaikilla on omat käyttötarkoituksensa.

Drinkkari on kärry, jolla henkilökunta kuljettaa juotavia. Sales tarkoittaa puolestaan kärryä, jossa on tax free -tuotteita.

Trollilla on useita käyttötarkoituksia. Se voi tarkoittaa kärryä, jossa säilytetään pelkästään tavaroita, tai vaikkapa ruokakärryä.

Atlas-boksi on puolestaan metallinen säilytyslaatikko, jota säilytetään keittiössä.

Chime tarkoittaa merkkiääntä, jolla voi olla lennolla eri tarkoituksia. Kyse saattaa olla vaikkapa matkustajan tai lentäjän kutsusta. Suomen kielessä puhutaan myös blingasta. Tämä tarkoittaa tilannetta, jossa matkustaja painaa kutsunappia ja pyytää henkilökuntaa paikalle.

Kysyitkö lentoemännältä, kuinka monta lentoa hänellä on yhden päivän aikana? Ammattilainen saattaa vastata, että legejä tai sektoreita on useampia. Legi tai sektori tarkoittaa siis lentoa.

Dramaattisesti nimetty dead head on lempinimi lentohenkilökuntaan kuuluvasta jäsenestä, joka on siirtolennolla. Työntekijä saattaa olla pukeutunut työpaikan univormuun, mutta varsinaisia työtehtäviä siirtolennolla ei ole.

Monesti käytössä oleva termi layover tarkoittaa työvuoroa, jonka aikana henkilökunta yöpyy määränpäässä.

Lue myös: Lentoemäntä listaa 5 asiaa, mitä toivoisi jokaisen matkustajan ymmärtävän - ja mikä suomalaisten tapa saa hätkähtämään

Juttu on julkaistu Ilta-Sanomissa alun perin 12/2019.

Ilta Sanoma
vendredi 27 mai 2022 21:50:00 Categories: Ilta Sanoma Matkat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.