Ilta Sanoma

Etenkin ulkomailla lomailijan on viisasta kurkata patjojen alle ennen kuin painaa päänsä tyynyyn.

Ihmisistä verta imevää ja kodeissa pesivää lutikkaa kutsutaan usein arkikielessä luteeksi. Luonnossa elää useita erilaisia luteita, joista ei ole ihmisille harmia.

Ihmisistä verta imevää ja kodeissa pesivää lutikkaa kutsutaan usein arkikielessä luteeksi. Luonnossa elää useita erilaisia luteita, joista ei ole ihmisille harmia. Kuva: Colourbox

Yhä useampi kesälomailija suuntaa nyt kotimaan kohteiden sijaan ulkomaille.

Valitettavasti ulkomailta voi onnistua tuomaan mukavien matkamuistojen lisäksi myös ikävämpiä tuliaisia: Inhottavat, öisin verta imevät ja päivisin piilottelevat lutikat ovat asuntoon levitessään todellinen kiusa. Ne voivat aiheuttaa sekä matkailijalle että hänen naapureilleen kalliin laskun.

Lue lisää: Sanna teki kalliin virheen, josta asiantuntijakin varoittaa - joutui keskelle ludepainajaista

Lude on noin 8 mm pitkä, leveä ja litteä syöpäläinen.

Se käyttää öisin ravinnokseen verta, ihoa tai sen eritteitä.

Väriltään se on tavallisesti ruskea, mutta kauan ravinnotta olleet yksilöt ovat vaaleampia.

Luteen purema ei aiheuta monille mitään oireita, mutta jotkut saattavat saada puremakohtaan kutinaa, kirvelyä, turvotusta ja paukamia.

Lutikat ovat entistä vastustuskykyisempiä nykyisiä torjunta-aineita vastaan. Myös matkustelun lisääntyminen on aiheuttanut lutikkaongelmien yleistymistä 2010-luvulla.

Lähde: Hyönteismaailma

Luteet leviävät asuntoon usein matkatavaroista, joihin ne ovat pesiytyneet majapaikassa. Myös esimerkiksi roskalavalta pelastetut huonekalut ovat aiheuttaneet ludeongelmia taloyhtiöissä.

Jotta ikäviltä asuinkavereilta voitaisiin välttyä, kannattaa erityisesti ulkomailla ollessa tehdä majapaikan huoneessa tarkistuskierros luteiden varalta. Se kannattaa hoitaa heti kohteeseen saapuessa ennen kuin painaa päänsä tyynyyn tai purkaa matkatavaransa.

Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Niina Wächterin mukaan kannattaa heti ensimmäisenä kurkata sängyn alle, jos siinä on puurakenteet. Lisäksi hän suosittelee tarkistamaan patjanaluset.

- Luteet eivät yleensä piiloudu kovin kauas ravinnonlähteestään. Jos huoneessa on luteita, ne piileskelevät päivisin usein sängyn pohjassa tai patjan alla. Luteet jättävät niihin pieniä tummia uloste- ja veripilkkuja. Myös kuolleita yksilöitä tai munien koteloita voi näkyä, Wächter sanoo.

Sängyn lisäksi on hyvä tarkistaa myös nojatuolit ja sohvat.

Huonekalujen lisäksi verenimijät viihtyvät myös taulujen takana tai tapettien ja lattialistojen rakosissa. Siksi Wächter suosittelee tarkistamaan myös ne, mikäli se on mahdollista.

Ulkomaanmatkailijan kannattaa olla myös tarkkana sen kanssa, mihin matkatavaransa purkaa ja missä säilyttää laukkujaan.

- Sängyn alle ei kannata koskaan laittaa matkalaukkua. Sieltä luteita voi kulkeutua tavaroihin kaikkein todennäköisimmin, Wächter huomauttaa.

Sen sijaan laukku kannattaa sulkea ja nostaa esimerkiksi tuolille tai pöydälle. Myös komero on melko turvallinen säilytyspaikka matkatavaroille, kunhan senkin on ensin tarkistanut läpi ötököiden varalta.

Mikäli iholle ilmaantuu kutisevia puremia tai omissa matkatavaroissa näkyy merkkejä luteista, on mahdollista, että reissulta tarttui mukaan ikäviä matkakavereita.

Kerran asuntoon levittyään lutikoiden hävittäminen on vaikeaa, sillä ne lisääntyvät nopeasti ja ovat ripeitä pakenemaan myös naapuriasuntoihin. Kotikonstit eivät siinä vaiheessa enää riitä.

- Heti ensimmäisenä matkatavarat kannattaa sulkea tiiviisti jätesäkkiin ja viedä mahdollisuuksien mukaan ulos. Taloyhtiöissä on erittäin tärkeää ilmoittaa lutikoista isännöitsijälle. Omakotiasujia suosittelen ottamaan ensisijaisesti yhteyttä tuholaistorjuntayrityksiin, Wächter sanoo.

Tavalliset kaupoista saatavat tuholaistorjunta-aineet eivät Wächterin mukaan tehoa luteisiin. Lutikat ja niiden munat kuolevat joko kylmässä tai kuumassa.

- Talvella matkalaukun voisi laittaa ulos vähintään kolmeksi päiväksi, jos pakkasta on ainakin 20 astetta. Myös arkkupakastin ajaa asian. Ulkona on mahdollista, ettei kylmyys tavoita kaikkia matkatavaroissa olevia luteita tai niiden munia, jos lämpötila nousee välillä, Wächter huomauttaa.

Kuumassa tuhoaminen on pakastamista suurempi riski. Perinteinen neuvo on laittaa matkalaukku saunaan muutamaksi tunniksi. Wächter olisi sen kanssa kuitenkin varovainen.

- Ensinnäkin, taloyhtiön yleisiä saunoja ei tulisi missään nimessä käyttää. Sauna tulisi lämmittää ainakin 80-asteiseksi moneksi tunniksi, jotta luteet ja niiden munat kuumenisivat kauttaaltaan. Tämä on puolestaan paloturvallisuusriski.

- Jos kuumennusta aikoo kokeilla, suosittelen käyttämään lämpömittaria, joka mittaa tavaroiden pintalämpötilan. Tekstiilit voi myös pestä vähintään 60 asteessa. Se tappaa lutikat, Wächter huomauttaa.

Jotta kaikki luteet kuolisivat kuumassa, vaatteita tulisi välillä myös pöyhiä. Eläviä ötököitä ja munia voi kuitenkin pöyhiessä ja ravistellessa varista saunan lauteille ja lattioille. Mikäli lutikat ehtivät piiloon, niillä on mahdollisuus levittäytyä ja lisääntyä asunnossa.

Ilta Sanoma
vendredi 17 juin 2022 19:01:00 Categories: Ilta Sanoma Matkat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.