Colorado Avalanche voitti Stanley Cupin 21 vuoden tauon jälkeen. Artturi Lehkonen iski ratkaisuottelun voittomaalin.

Colorado Avalanche juhlii Stanley Cupia Tampassa, Floridassa.

Se kaatoi Tampa Bay Lightningin Suomen aikaa varhain maanantaiaamuna pelatussa kuudennessa finaalissa 2-1 ja voitti Stanley Cupin finaalisarjan voitoin 4-2.

Ratkaisupelin voittomaalin laukoi toisessa erässä Artturi Lehkonen, joka ratkaisi pari viikkoa sitten osumallaan myös Coloradon finaalipaikan.

Lehkonen historian toinen suomalainen, joka tekee ratkaisevan Stanley Cupin finaalin voittomaalin. Ensimmäinen oli Edmontonin Jari Kurri vuonna 1987.

Lehkosen lisäksi Coloradon mestarijoukkueessa - ja ratkaisupelissä ykkösketjussa - pelasi suomalaisista Mikko Rantanen. Joukkueen maalivahtivalmentajana toimii Jussi Parkkila.

Stanley Cup on Coloradolle seurahistorian kolmas. Aiemmat tulivat vuosina 1996 ja 2001.

Pudotuspelien arvokkaimman pelaajan Conn Smythe Trophyn voitti Coloradon superpuolustaja Cale Makar, 23.

Ruotsalaiskapteeni Gabriel Landeskog nosti Stanley Cup -pokaalin ilmaan.

Ruotsalaiskapteeni Gabriel Landeskog nosti Stanley Cup -pokaalin ilmaan. Kuva: Dirk Shadd / ZUMA

Cale Makar pokkasi Conn Smythen.

Cale Makar pokkasi Conn Smythen. Kuva: Christian Petersen / AFP

TPS:n kasvateista Rantasesta, 25, ja Lehkosesta, 26, tuli historian ensimmäiset Varsinais-Suomesta kotoisin olevat pelaajat, jotka voittavat Stanley Cupin.

Edellinen suomalainen Stanley Cup -voittaja oli Olli Määttä vuonna 2017.

Tamperelaisesta maalivahtivalmentajasta Parkkilasta, 45, puolestaan tuli historian ensimmäinen suomalainen Stanley Cup -valmentaja.

Joni Lehto, 51, oli juhlimassa jo Coloradon edellistä Stanley Cupia 21 vuotta sitten kykyjenetsijän roolissa. Tämän mestaruuden Lehto pokkaa seuran Euroopan kykyjenetsintäpäällikkönä.

Coloradon mestarijoukkueeseen kolmosmaalivahtina kuului myös Justus Annunen, 22. Hän pelasi kuitenkin kauden aikana vain kahdessa ottelussa, joten nimeään Stanley Cup -pokaaliin Annunen ei saa.

Tampa sai vielä kuudenteen finaaliin unelma-alun. Se pääsi ylivoimalle jo 23 sekunnin pelin jälkeen, ja laukoi avausmaalin pian erikoistilanteen jälkeen.

Cale Makar haparoi kiekon kanssa oman maalinsa edustalla, ja Steven Stamkos räjäytti kotiyleisön riemuun 1-0-maalilla ajassa 3.48.

Avauserässä aika ja tila kaukalossa olivat aivan minimissä, eikä huippupaikoilla juhlittu. Erän lopussa Coloradon tasoitus oli lähellä, kun Rantanen löysi Lehkosen syötöllään. Tämän ohjuri lähietäisyydeltä kilahti kuitenkin vain tolppaan.

Kuten useita kertoja finaalisarjan aikana, Colorado tuli jälleen lujaa erätauolta, ja kärkipelaajat toimittivat, kun sitä eniten tarvittiin.

Nathan MacKinnon tulitti suoraan syötöstä 1-1-tasoituksen siirretyn rangaistuksen aikana ajassa 21.54.

Toisessa erässä Colorado siirtyi pelillisesti kuskin paikalle. Huippuottelun pelannut MacKinnonin, Rantasen ja Lehkosen ykkösketju vyörytti useita vaarallisia hyökkäyksiä, ja erän puolivälin jälkeen Andrei Vasilevskin takana pölisi toistamiseen.

Rantanen vapautti avauksellaan Coloradon ylivoimahyökkäykseen. Kiekko kiersi Josh Mansonin ja MacKinnonin kautta Lehkoselle, joka hiljensi Amalie Arenan 2-1-maalilla ajassa 32.28.

Maali oli Lehkoselle finaalisarjan toinen ja pudotuspelien kahdeksas.

Kuva: Bruce Bennett / Lehtikuva

Lehkosen osuman jälkeen Colorado pääsi pelaamaan ensi kertaa johtoasemassa sitten kakkosfinaalin murskanäytöksen.

Samalla konemaisuudestaan tunnetun Tampan kontrolli alkoi pettää. Ryan McDonagh lanasi Avalanchen Darren Helmin rumasti selästä mutta selvisi vain kaksiminuuttisella.

Hetkeä aiemmin Tampan nelosketjun panssarivaunu Pat Maroon hakkasi pelikatkolla mailansa poikki Mansonin jalkaan, mutta selvisi sikailustaan ilman rangaistusta.

Päätöserän avauspuolikkaalla Colorado kontrolloi johtoasemaansa mestarillisesti ja painoi peliä tauotta Tampan päätyyn. Kotijoukkueen erän ensimmäinen laukaus maalia kohti tuli vasta, kun erää oli ehditty pelata reilut kymmenen minuuttia.

Päätöserän alussa Lehkonen tarjoili huippupaikan Valeri Nitshushkinille, mutta Vasilevski venyi maanmiehensä laukauksen tielle.

Erän jälkimmäisellä puoliskolla Tampa pääsi hieman telineistä irti. Kuutisen minuuttia ennen loppua Nikita Kutsherov pääsi tulittamaan huippupaikasta suoraan syötöstä, mutta Darcy Kuemper venyi tiukassa paikassa loistotorjuntaan vieraiden maalilla.

Lopussa Tampa jahtasi vielä raivoisasti tasoitusta siinä kuitenkaan onnistumatta, ja Amalie Arenan jäällä alkoivat vierasjoukkueet villit voitonjuhlat.

Kuva: Julio Aguilar / Lehtikuva

Kuva: Mike Carlson / AFP