Ilta Sanoma

Suomen olympiajoukkueen "eurooppalaisversioon" on jopa ylitarjontaa laadukkaista senttereistä, kirjoittaa Sasha Huttunen.

Leijonat voitti Moskovan EHT-turnauksen kaadettuaan Tshekin, Kanadan ja Venäjän.

Leijonat voitti Moskovan EHT-turnauksen kaadettuaan Tshekin, Kanadan ja Venäjän. Kuva: Alexander Nemenov / AFP / Lehtikuva

Leijonat pelasi viikonloppuna Moskovassa kaksi kovaa kamppailua Kanadaa ja Venäjää vastaan. Suomi voitti molemmat.

Ne eivät olleet mitään tyypillisen väsyneitä EHT-vääntöjä, vaan TsSKA-areenan jäällä käytiin kiivasta taistelua. Ilmassa oli jo olympialaisten esimakua, sillä todennäköisesti yli puolet näistä pelaajista nousee tammikuun lopulla chartereihin, joiden määränpäänä on Peking.

Uusi koronatsunami on vyörynyt NHL:ään sellaisella voimalla, että toivo maailman parhaiden pelaajien osallistumisesta olympialaisiin on jo lähes hiipunut, ikävä kyllä.

Maajoukkueiden papereissa b-suunnitelma - olympialaiset ilman NHL-pelaajia - on ollut koko ajan olemassa. Ei Kanada huvikseen lähettänyt joukkuetta Euro Hockey Tourille. Edellisen kerran vaahteranlehtipaidat olivat mukana kaudella 2017-18, kun Pyeongchangissa pelattiin olympiakiekkoa eurooppalaisvoimin.

On jo syytä tarkastella, millaisen joukkueen Suomi saa Pekingiin, jos NHL ei ole mukana.

Päävalmentaja Jukka Jalonen saattoi jo mielessään lukita b-suunnitelman ykkösketjun. Salavat Julajev Ufan suomalaistrio eli Sakari Manninen, Markus Granlund ja Teemu Hartikainen olivat Suomen ylivoimaisesti paras ketju turnauksen jokaisessa ottelussa.

He loivat liukuhihnalta maalipaikkoja, saivat pitkiä hyökkäyksiä aikaan - ja tekivät tulosta. Ketjun pelaajat tukevat loistavasti toisiaan omilla vahvuuksillaan. Hieman yksinkertaistaen Manninen on liukas maalintekijä, Granlund nerokas syöttelijä ja Hartikainen häkellyttävän vahva laitavääntäjä, joka kääntää pelin painopisteen vaikka omin voimin.

Viime kaudella kaikki kolme rikkoivat 50 tehopisteen rajan KHL:ssä, Hartikainen jopa 60 pisteen.

Myös nelosketju on teoriassa selkeä. Hannes Björninen, Saku Mäenalanen ja Marko Anttila muodostivat toimivan yksikön viime MM-kisoissa ja myös tuoreeltaan marraskuun Karjala-turnauksessa. Jalosen vaakakupissa aiemmat maajoukkuekokemukset painavat, kun valintoja tehdään.

Miro Aaltonen ja Niko Ojamäki latovat maaleja Vitjaz Podolskissa. Ojamäki johtaa KHL:n maalipörssiä.

Miro Aaltonen ja Niko Ojamäki latovat maaleja Vitjaz Podolskissa. Ojamäki johtaa KHL:n maalipörssiä. Kuva: Edijs Palens / ZUMA

Jalosella riittää myös pähkäiltävää. Euroopan eliittitason senttereitä on tarjolla hurja liuta.

Mannisen ja Björnisen lisäksi käytännössä varmoja valintoja ovat Miro Aaltonen, Joonas Kemppainen ja Valtteri Filppula.

Aaltonen on muodostanut KHL:n maalipörssin kärjessä kiitävän Niko Ojamäen kanssa toimivan duon niin Vitjaz Podolskissa kuin maajoukkueessakin. Heitä ei voi sivuuttaa Pekingistä.

Pietarin SKA:ssa väkevää kautta pelaava Kemppainen on iso jässikkä ja maalineduspelaaja - ja myös siksi arvokas palanen pienikokoisempien Mannisen ja Aaltosen jatkeena.

NHL-veteraani ja Stanley Cup -voittaja Filppula osoitti Karjala-turnauksessa olevansa yhä timanttia. Filppulan kokemusta, johtajuutta ja esimerkkiä pienten asioiden huolellisesta hoitamisesta tarvitaan.

Myös Mikael Ruohomaa on maajoukkueen vakiokalustoa ja Euroopan sarjojen parhaita suomalaissenttereitä, mutta hänellä tekee listan kuudentena keskushyökkääjänä jo tiukkaa mahtua mukaan. Senttereistä ei voi myöskään unohtaa nuorisotähti Juuso Pärssistä, joka voisi olla samanlainen jokerikortti kuin Anton Lundell viime MM-kisoissa.

Laituripareista yksi selvä valinta on Harri Pesonen ja Toni Rajala. He ovat varmoja kisapelaajia, jotka löysivät syötöillään toisensa Karjala-turnauksessa.

Maajoukkueuransa syksyn 2016 World Cupiin päättänyt Leo Komarov palasi Leijoniin ja osoitti olevansa vieläkin se sama Komarov, johon suomalaiset jääkiekon ystävät aikoinaan rakastuivat. Komarov on kisakoneessa.

Rouhijaosastolla Veli-Matti Savinainen ja Iiro Pakarinen taistelevat kisapaikasta. Maalintekijöistä Jere Karjalainen nosti osakkeitaan Kanada-pelin kahdella ohjurimaalillaan.

Harri Säteri pelasi erinomaisesti Venäjää vastaan. Hän on kisakoneessa, jos Pekingiin lähdetään ilman NHL-pelaajia.

Harri Säteri pelasi erinomaisesti Venäjää vastaan. Hän on kisakoneessa, jos Pekingiin lähdetään ilman NHL-pelaajia. Kuva: Alexander Nemenov / Lehtikuva

Puolustuksen varmoja kisapelaajia ovat Sami Vatanen, Atte Ohtamaa, Ville Pokka ja Oliwer Kaski. Vatanen on Suomen ykköspakki hyökkäyssuuntaan, Ohtamaa on isoin vastuunkantaja puolustuspäässä.

Neljästä lopusta kisapaikasta taistelevat Valtteri Kemiläinen, Juuso Hietanen, Petteri Lindbohm, Veli-Matti Vittasmäki, Mikko Lehtonen ja Miika Koivisto.

Maalivahtiosasto on helppo nimetä. KHL-miehet Jussi Olkinuora ja Harri Säteri jakavat torjuntavastuun. Kolmosvahdiksi voi heittää esimerkiksi Christian Heljangon tai Niclas Westerholmin.

Ilta Sanoma
dimanche 19 décembre 2021 22:15:00 Categories: Ilta Sanoma Jääkiekko

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.