Argentiinassa käytävä oikeudenkäynti olisi ensimmäinen, joka koskisi uiguurien epäiltyä kansanmurhaa. Kiinaan kohdistuu nyt painetta monesta suun" /> Argentiinassa käytävä oikeudenkäynti olisi ensimmäinen, joka koskisi uiguurien epäiltyä kansanmurhaa. Kiinaan kohdistuu nyt painetta monesta suun" />

YLE


Uiguurien kova kohtelu saattaa päätyä oikeussaliin Argentiinassa samoihin aikoihin, kun olympiatulta kuljetetaan stadionille Pekingissä.

Syytteitä uiguureihin kohdistuvasta kansanmurhasta viritellään täyttä päätä Argentiinan pääkaupungissa Buenos Airesissa.

Oikeusjuttua valmistelee kaksi uiguureja edustavaa järjestöä, Uiguurien maailmankongressi (WUH) ja Uiguurien ihmisoikeuksien suojelu ( UHRP).

Järjestöjen tavoitteena on saada syytteet nostettua lähikuukausina. Pekingin talviolympialaiset alkavat 4. helmikuuta.

Argentiinan laki mahdollistaa kansanmurhasyytteet

Uiguurijärjestöt hyödyntävät sitä, että Argentiinassa voi nostaa syytteitä rikoksista kansainvälistä oikeutta vastaan. Tällaisia ovat esimerkiksi syytteet joukkotuhonnasta, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja eräistä sotarikoksista.

Viime kuussa Argentiinassa nostettiin syyte Myanmaria vastaan rohingyamuslimeihin kohdistuvasta kansanmurhasta. Aiemmin Argentiinassa on käyty oikeutta muun muassa Espanjaa vuoteen 1975 hallinneen diktaattorin Francon rikoksista.

- Uiguurijärjestöt ovat varmasti pitäneet silmällä muita vastaavia oikeudenkäyntejä Argentiinassa ja päätelleet, että ennakkotapausten takia jutun voisi saada siellä vietyä tuomioistuimeen, kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi sanoo.

Myös monessa muussa maassa on tällaisia universaalirikoksia koskeva määräys, Suomessakin.

Suomessa on ollut Ruandan kansanmurhaa koskeva oikeudenkäynti, ja Pirkanmaan käräjäoikeudessa käydään oikeutta Liberian sisällissodan rikoksista.

- Mutta aika harvoin tätä mahdollisuutta eri maissa käytetään, Koskenniemi huomauttaa.

Asiantuntijoiden johtopäätös Kiinan sortotoimista: kansanmurha

Aiemmin joulukuussa brittiläinen asiantuntijaryhmä totesi, että Kiina on syyllistynyt kansanmurhaan uiguurien asuttamassa Xinjiangissa. Ryhmä perusteli kantaansa etenkin sillä, että Kiina on tehnyt uiguureille pakkosterilisointeja ja määrännyt heille ehkäisypakkoja.

YK:n ihmisoikeuskomissaarin toimisto julkaisee lähiaikoina tutkimuksen ihmisoikeuksien tilasta alueella. Ennakkotietojen mukaan tutkimus todentaa muun muassa pakkotyön käyttöä Xinjiangissa.

Tiedot pakkotyöstä olivat syynä myös Yhdysvaltojen viime viikkoiseen päätökseen kieltää lähes kaikki tuonti Xinjiangista.

Yhdysvaltojen senaatti kielsi käytännössä kaikkien tuotteiden tuonnin uiguurialueelta, elleivät yritykset pysty todistamaan, ettei valmituksessa ole käytetty pakkotyötä.

Xinjiang on tärkeä puuvillan tuotantoalue. Kiina tuottaa Intian kanssa noin puolet maailman puuvillasta.

USA ottaa pakotelistalle kiinalaisia teknologiayrityksiä

Presidentti Joe Bidenin hallinto on myös ilmoittanut, että se laittaa uiguurien kohtelun takia pakotelistalleen kiinalaisia biotekniikka- ja valvonta-alan yrityksiä.

Yhdysvaltojen kauppaministeriö on ottanut kohteekseen Kiinan sotilaslääketieteen akatemian ja sen 11 tutkimusinstituutiota, kertoo uutistoimisto AP.

- Bioteknologiaa ja lääketieteen innovaatioita voidaan käyttää ihmishenkien pelastamiseen. Ikävä kyllä Kiina on päättänyt käyttää näitä teknologioita kansalaistensa valvontaan sekä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen sortamiseen, sanoi Yhdysvaltain kauppaministeri Gina Raimondo.

Kaksi droonia lentää ilmassa. Taustalla näkyy kaupungin pilvenpiirtäjät.
Kuvassa kiinalaisen DJI-yrityksen valmistamia droneja. Yhtiö on maailman johtava kuvauskoptereiden valmistaja. Se on tiettävästi joutumassa amerikkalaispakotteiden kohteeksi. Joe Raedle / AFP

Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten mukaan Kiinan valvontajärjestelmä käyttää biometristä kasvojentunnistusta ja kerää DNA-näytteitä kaikilta 12-16-vuotiailta Xinjiangin asukkailta, kertoo AP.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian syytti viime viikolla Yhdysvaltoja toistuvasta ja perusteettomasta kiinalaisyritysten painostuksesta.

Uiguurien kohtalo luo varjon olympialaisten ylle

Samaan aikaan Pekingin olympialaisten diplomaattinen boikotti on laajentunut useisiin maihin. Muun muassa Yhdysvallat, Australia, Britannia ja Kanada eivät lähetä kisoihin virallisia edustajia tai rajoittavat heidän osallistumistaan olympialaisiin.

Maat perustelevat päätöstään ihmisoikeushuolilla. Kiina on tyrmännyt boikotit ja sanonut, ettei urheilua ja politiikkaa pidä sotkea toisiinsa.

Lue lisää aiheesta:

Kiinassa on meneillään etninen puhdistus - 5 kysymystä ja vastausta siitä, miten uiguurien tilanne kytkeytyy suomalaisiin firmoihin

"Yhdysvallat loukkaa olympialaisten henkeä" - Kiina tuomitsee USA:n päätöksen boikotoida Pekingin olympialaisia

Kiina rakentaa Xinjiangista maailman valvotuinta teemapuistoa - Vainotusta uiguurialueesta on muokattu matkakohde kiinalaiseen makuun

lundi 20 décembre 2021 13:05:27 Categories: YLE uiguurit

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.