Mokkapalat ovat suosittuja ja helppoja leivonnaisia. Tänä vuonna ne leivotaankin jouluun sopiviksi lisäämällä piparkakkumaustetta taikinaan ja kuorrutteeseen.
Mokkapalat maustetaan nyt piparkakkumausteella ja koristellaan jouluun sopiviksi. Kuva: Taru Vihavainen
Mokkapalapellillinen on helppo leipoa ja saat kerralla suuren määrän herkullisia annospaloja. Mokkapalojen jouluisen version saa taikinaan lisättävällä piparkakkumausteella, kuorrutteen päälle siroteltavalla hienolla piparkakkumurulla sekä teemaan sopivilla koristeilla.
Voit vaikuttaa mokkapalojen makuun käyttämällä kuorrutteessa laimeampaa tai vahvempaa kahvia. Kuorrutteen väriä voi taas muuttaa kaakaojauheen määrällä.
Piparkakkumausteella on merkitystä lopulliseen makuun. Piparkakkumauste on sekoitus erilaisia mausteita, joten eri merkkien maustesekoitusten sisällöissä saattaa olla eroja.
Jouluiset mokkapalat voi nautiskella maidon tai vaikka lämpimän glögin kanssa.
5 kananmunaa
1 dl fariinisokeria
2 dl kidesokeria
6 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
1 ½ tl piparkakkumaustetta
2 ½ dl maitoa
175 g voita
Kuorrute
½ dl kahvia
50 g voita
2 tl vaniljasokeria
1 tl piparkakkumaustetta
½-1 rkl kaakaojauhetta
noin 5 dl tomusokeria
piparkakkumurua tai muita syötäviä, teemaan sopivia koristeita
Vatkaa kananmunat, fariinisokeri ja kidesokeri kulhossa keskenään paksuksi vaahdoksi. Sekoita loput kuivat aineet toisessa kulhossa.
Mittaa maito ja voi mikron kestävään astiaan. Kuumenna niitä mikrossa sen verran, että voi sulaa maidon joukkoon. Voit lämmittää maidon ja voin myös liedellä kattilassa.
Vatkaa kananmunat, fariinisokeri ja kidesokeri kulhossa keskenään paksuksi vaahdoksi. Sekoita loput kuivat aineet toisessa kulhossa. Siivilöi kuivia aineita pienissä erissä vaahdon joukkoon ja lisää väleissä maitoseosta. Kuva: Taru Vihavainen
Siivilöi kuivia aineita pienissä erissä vaahdon joukkoon ja lisää väleissä maitoseosta. Sekoita taikina kulhon pohjia myöten, jotta saat siitä tasaista.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 175 asteessa noin 15 minuutin ajan, tai kunnes pohja on kypsä.
Valmista paiston aikana kuorrute sulattamalla voi ja lisäämällä voisulan joukkoon keitetty kuuma kahvi. Lisää edellisiin vielä vaniljasokeri, piparkakkumauste sekä kaakaojauhe.
Valmista paiston aikana kuorrute. Kaada valmis kuorrute kuuman pohjan päälle ja levitä heti tasaiseksi kerrokseksi. Kuva: Taru Vihavainen
Sekoita lopuksi joukkoon tomusokeria vähän kerrallaan, jotta saat kuorrutteesta sopivan paksuista. Sekoita kuorrute hyvin. Voit vaikuttaa kuorrutteen paksuuteen lisäämällä sen joukkoon joko kahvia tai tomusokeria.
Kaada kuorrute kuuman pohjan päälle ja levitä heti tasaiseksi kerrokseksi. Raasta hieman piparkakkuja hienolla raastinterällä, ja ripottele piparkakkumuru sekä teemaan sopivat koristeet kuorrutteen päälle mahdollisimman nopeasti. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen mokkapalojen leikkaamista.
Raasta hieman piparkakkuja hienolla raastinterällä, ja ripottele piparkakkumuru sekä teemaan sopivat koristeet kuorrutteen päälle mahdollisimman nopeasti. Anna kuorrutteen jähmettyä ennen paloiksi leikkaamista. Kuva: Taru Vihavainen
TetraSys Oy.