Ilta Sanoma

Maajoukkuedebytantti torjui kiekon 21 kertaa, kun Suomi kaatoi Kanadan EHT-turnauksessa Venäjällä.

Christian Heljanko debytoi Leijonien maalilla voitokkaasti.

Christian Heljanko debytoi Leijonien maalilla voitokkaasti. Kuva: Evgenia Novozhenina/ Reuters

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue jatkoi lauantaina aamupäivällä tämän kauden vahvoja otteitaan Euro Hockey Tour -kaukaloissa poikkeuksellista vastustajaa vastaan.

Leijonat oli toisessa erässä alakynnessä eurooppalaisliigojen pelaajista koostuvaa Kanadaa vastaan, mutta hyydytti lopulta vaahteranlehtipaidat Moskovassa maalein 4-1.

Yksi ottelun suurimmista onnistujista oli Tapparan ykkösmaalivahti Christian Heljanko, joka käytti näyttöpaikkansa ensimmäisessä A-maaottelussaan torjumalla kiekon 21 kertaa.

-?Tiukka peli, todella kovaa kamppailupelaamista. Hienoa, että sain nyt mahdollisuuden näyttää maajoukkueessa. Tosi kiitollinen olen tästä, 24-vuotias Heljanko iloitsi STT:lle puhelimitse.

Ottelu alkoi Moskovassa paikallista aikaa jo kello 11. Varhainen alkamisaika jätti Heljangolle totuttelemista, sillä hän pelasi Tapparan kanssa tiistai-iltana CHL-pudotuspelin Ranskassa, ja torstai-iltana oli vuorossa Tshekki-maaottelu Prahassa.

-?Olihan se vähän erikoista. Alkuviikolla oltiin ensin Ranskassa ja sitten Prahassa, joissa kello on kaksi tuntia (Moskovaa) perässä. Melkein kuin olisi kello yhdeksän peli ollut. Mutta onhan se molemmille joukkueille sama, ja onneksi olimme alussa valmiina.

Leijonat siirtyi ensimmäiselle erätauolle kahden maalin johdossa, kun Jere Karjalainen onnistui avausminuuteilla kahdesti maalinteossa. KHL-joukkue Riian Dinamossa pelaava Karjalainen ohjasi Valtteri Kemiläisen laukauksen verkkoon jo puolen minuutin kohdalla.

Neljä yhteistä kautta Tapparassa pelanneet Karjalainen ja Kemiläinen rokottivat Kanadaa uudemman kerran vain neljä peliminuuttia myöhemmin, kun Karjalainen ohjasi ylivoimalla jälleen Kemiläisen kudin sisään.

-?Puolustimme todella hyvin ja olimme todella tylyjä tänään. Se oli hyvä, Karjalainen kiteytti TV5:n haastattelussa.

Kakkossyötöt Karjalaisen maaleihin antoivat Tapparan nykyinen tehohyökkääjä Anton Levtchi ja Niko Ojamäki, entinen Tappara-pelaaja hänkin. Kemiläinen ja KHL:n maalipörssiä johtava Ojamäki edustavat tällä kaudella Vitjaz Podolskia.

Tapaninpäivänä Sveitsissä alkavaan Spengler Cup -turnaukseen valmistautuva Kanada piristyi toiseen erään, mutta kolmannessa erässä Suomi hallitsi taas pelin kulkua. Markus Granlund napautti 3-1-osuman läpiajosta, ja HPK-kapteeni Markus Nenonen lähetti kiekon lopussa tyhjään maaliin.

-?Jääkiekossa on aika normaalia, että välillä ollaan vähän vaikeuksissa. Toisessa erässä olimme vähän köysissä ja jouduimme painimaan omassa päässä, mutta kolmas erä oli jälleen hyvä meiltä, päävalmentaja Jukka Jalonen aprikoi.

Suomi kohtaa sunnuntaina turnauksen kärkiottelussa Venäjän, joka pelaa kotiturnauksessaan yhden ottelun Leijonia enemmän.