Ilta Sanoma

Me ulkomaalaiset elämme jännittäviä aikoja Venäjällä. Joudumme pian todistamaan joka kolmas kuukausi, että emme sairasta spitaalia. Jos taas loukkaamme venäläisten oikeuksia, edessä on maastakarkotus, Arja Paananen kirjoittaa.

Venäjä haluaa suojella itseään ulkomaalaisten muodostamalta terveysuhalta. Koronaviruksen lisäksi ulkomaalaiset aiotaan testata jatkossa säännöllisesti muun muassa spitaalin eli lepran vuoksi.

Venäjä haluaa suojella itseään ulkomaalaisten muodostamalta terveysuhalta. Koronaviruksen lisäksi ulkomaalaiset aiotaan testata jatkossa säännöllisesti muun muassa spitaalin eli lepran vuoksi. Kuva: REUTERS/Tatyana Makeyeva

Edes Neuvostoliitossa ei ollut tällaista kaikkialle ulottuvaa ulkomaalaisepäluuloa.

Vladimir Putinin Venäjä on keskittynyt viime vuodet metsästämään omien kansalaistensa joukosta niin kutsuttuja "ulkovaltojen agentteja" ja ulkomaisen omaisuutensa salaajia, mutta se ei enää riitä.

Systeemi tarvitsee koko ajan uusia epäiltyjä.

Niinpä huomion kohteeksi on otettu nyt Venäjälle yli kolmeksi kuukaudeksi saapuvat ulkomaiden kansalaiset, joiden valvomiseksi on kehitelty jo useita lakeja.

Ellei ihmeitä tapahdu, lait tulevat koskemaan myös suurta osaa Venäjällä työskentelevistä suomalaisista ja heidän perheenjäsenistään.

Suurinta kohua on herättänyt terveystarkastuslaki, joka koskisi yhtä lailla niin länsimaisten suuryritysten johtajia ja heidän yli 6-vuotiaita lapsiaan kuin vaikkapa entisen Neuvostoliiton etelätasavalloista tulevia rakennustyöläisiä.

Tarkalleen ottaen kyse on kahdesta eri laista, joista ensimmäinen edellyttää ulkomaalaisen henkilön sormenjälkien ottamista ja kasvojentunnistuksen vertailupohjaksi soveltuvan valokuvan tallentamista viranomaisten tietokantoihin.

Toinen laki vaatii puolestaan, että ulkomaalaisen on käytävä kuukauden sisällä maahantulostaan lääkärintarkastuksessa. Eikä kyse ole mistään yleislääkärin perustarkastuksesta, vaan settiin kuuluu huume-, lääke- ja alkoholiriippuvuuksiin erikoistuneen lääkärin suorittama tarkastus, käynti psykiatrilla sekä tartuntatautien erikoislääkärin vastaanotto.

- Terveysturvallisuuden taso kohoaa, rikosten ratkaiseminen helpottuu ja ulkomaalaisten mahdollisuus salata henkilötietojaan vaikeutuu merkittävästi, Venäjän lainsäätäjät ovat perustelleet.

Venäjällä asuvalta ulkomaalaiselta aiotaan ryhtyä vaatimaan maaliskuusta alkaen myös terveystodistusta, joka olisi voimassa kerrallaan 90 päivää.

Testauslistalla ovat seuraavat taudit: hiv/aids, kuppa, tippuri, spitaali eli lepra, tuberkuloosi ja koronavirus. Lisäksi testattaisiin myös huumeiden sekä muiden keskushermostoon vaikuttavien aineiden käyttö ja riippuvuudet. Testejä varten olisi annettava veri- ja virtsanäytteet, ja tuberkuloosin pois sulkemiseen käytettäisiin keuhkoröntgeniä.

Mikäli kaikki olisi kunnossa, terveystodistuksen saisi kerrallaan kolmeksi kuukaudeksi. Jos ulkomaalainen haluaisi jatkaa Venäjällä oloaan, kaikki yllä olevat testit suoritettaisiin uudelleen. Vuoden aikana testauskertoja tulisi neljä, mikä olisi röntgenin osalta jopa terveysriski testattavalle.

Korkeasti koulutetuilta asiantuntijoilta on vaadittu Venäjällä tähän mennessä kolmen vuoden työlupaa varten ainoastaan hiv-testi.

Testauspaikoiksi hyväksyttäisiin ainoastaan Venäjän viranomaisten määrittelemät venäläiset klinikat. Testitulosten kanssa olisi mentävä henkilökohtaisesti anomaan todistusta Saharovin maahanmuuttokeskukseen, 70 kilometriä Moskovan ulkopuolelle.

Testeistä vapautettaisiin diplomaatit, alle 6-vuotiaat lapset ja Valko-Venäjän kansalaiset, mutta muuten menettely koskisi kaikkia Venäjällä asuvia ulkomaalaisia viisumin laadusta riippumatta.

Varovaisestikin arvioiden testi- ja luparuljanssiin menisi ainakin 2-3 täyttä työpäivää joka kolmas kuukausi, mutta ajanmenetys olisi silti pientä hermojen menetykseen verrattuna.

Moni bisnesihminen onkin jo ihmetellyt, onko tämä tosiaan se tapa, jolla Venäjä haluaa "houkutella" ulkomaalaisia asiantuntijoita työskentelemään maahansa.

Useita länsi- ja teollisuusmaita edustavat kauppakamarit sekä erilaiset liike-elämän yhteisöt ovat vedonneet jo laajasti Venäjän viranomaisiin, että testausvaatimuksia järkeistettäisiin. Suomalais-Venäläinen kauppakamari on yksi allekirjoittajista.

Mutta ei siinä vielä kaikki. Keskiviikkona Venäjän duuma hyväksyi ensimmäisessä käsittelyssä laajennuksen niin kutsuttuun Dima Jakovlevin lakiin, joka laadittiin alkujaan kieltämään venäläislasten adoptiot Yhdysvaltoihin.

Mikäli lakiuudistus etenee Putinin allekirjoitukseen asti, se mahdollistaa henkilöpakotteiden asettamisen ketä tahansa yksittäistä ulkomaan kansalaista kohtaan. Pakotteiden perusteena voi olla esimerkiksi se, että ulkomaalaisen todetaan loukanneen Venäjän kansalaisen oikeuksia tai vapauksia.

Venäläistenloukkaajaksi todetulle ulkomaalaiselle asetettu pakote voi pitää sisällään maahantulokiellon, hänen Venäjällä olevan omaisuutensa takavarikoinnin ja hänen yrityksensä toiminnan lopettamisen Venäjällä.

Aikamoisia spitaalisia nuo ulkomaalaiset!

Ilta Sanoma
samedi 18 décembre 2021 10:30:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.