Ilta Sanoma

Renessanssinero Albrecht Dürerin kadoksissa ollut piirros kulki mutkikkaan matkan keisari Rudolf II:n seinältä lontoolaiseen taidegalleriaan.

Viime ajat Albrecht Dürerin piirros on ollut esillä Lontoossa toimivassa Agnewsin taidegalleriassa. Gallerian johtaja Anthony Crichton-Stuart ihaili teosta luonnonvalossa marraskuussa otetussa kuvassa.

Viime ajat Albrecht Dürerin piirros on ollut esillä Lontoossa toimivassa Agnewsin taidegalleriassa. Gallerian johtaja Anthony Crichton-Stuart ihaili teosta luonnonvalossa marraskuussa otetussa kuvassa. Kuva: Cover Images / Zuma / MVPhotos

Yhdysvalloissa kuolinpesän huutokaupasta 30 dollarilla eli noin 26 eurolla ostettu piirros on osoittautunut 1400- ja 1500-lukujen taitteessa eläneen saksalaistaiteilijan Albrecht Dürerin mestariteokseksi. Madonnaa ja lasta esittävän piirroksen nykyiseksi omistajaksi päätyi monipolvisen sattumaketjun kautta toukokuussa 2019 taidevälittäjä Clifford Schorer.

Kun Schorer, 55, jossain vaiheessa myy teoksen, kuten on suunnitellut, kaupat tekevät hänestä todennäköisesti hyvin rikkaan miehen.

-?Uskomme sen olevan ennätyshinnan arvoinen. Spekulaatioiden mukaan hinta tulee olemaan vähintään 50 miljoonaa dollaria, Schorer kertoi New York Postille keskiviikkona.

Albrecht Dürerin uskotaan piirtäneen kuvan Madonnasta ja lapsesta vuosina 1503-05, jolloin hänen luomiskautensa oli huipussaan.

Albrecht Dürerin uskotaan piirtäneen kuvan Madonnasta ja lapsesta vuosina 1503-05, jolloin hänen luomiskautensa oli huipussaan. Kuva: Cover Images/ZUMA Press/mvphotos

Hän on kertonut piirroksen matkasta taidemaailman tietoisuuteen hiljattain myös Boston Heraldille sekä keväällä 2020 The Timesille.

Toukokuussa 2019 Schorer oli matkalla juhlistamaan ystävänsä eläkkeelle jäämistä Connecticutin New Haveniin, kun hän tajusi, ettei ollut muistanut hankkia viemisiksi lahjaa.

Apu löytyi matkan varrella asuneesta harvinaisten kirjojen kauppiaasta Brainerd Phillipsonista, joka myi löytöjään kotoaan käsin. Löydettyään ystävälleen lahjaksi sopivan runokirjan Schrorer oli jo matkalla autolleen, kun Phillipson kysyi, tietääkö tämä mitään taiteesta.

-?Sitten Brainerd kertoi minulle, että hänen ystävällään on Albrecht Dürerin piirros. Sanoin hänelle "Ei. Hänellä ei ole piirrosta. Hänellä on kaiverrus. Ei ole olemassa Dürerin piirroksia, jotka olisivat sekä tuntemattomia että yksityisessä omistuksessa", Schorer muisteli tuolloisia sanojaan.

Renessanssinerona pidetyn Dürerin töitä liikkuu avoimilla markkinoilla ylipäätään vähäisesti. Taiteilijan piirroksia on pantu myyntiin vain kourallinen sitten vuoden 1978, jolloin Dürerin tekemä akvarelli vaihtoi omistajaa Lontoon Sotheby's-huutokaupassa 1,3 miljoonalla dollarilla.

Schorer antoi kuitenkin Phillipsonille luvan välittää puhelinnumeronsa ystävälle. 11 päivää myöhemmin Schorerin puhelimeen kilahti kuva, joka sai hänet lähtemään paikan päälle piirrosta tarkastamaan.

Tutkittuaan piirrosta Phillipsonin ystävän keittiönpöydän ääressä hän oli ällistynyt.

-?Sanoin, että kyseessä on joko mestariteos tai maailman mahtavin huijaus, Schorer muisteli mietteitään.

Phillipsonin ystävä tienasi elantonsa käytettyjen tavaroiden myymisellä. Hän oli ostanut piirroksen vuonna 2016 Massachusettsin osavaltiossa järjestetystä kuolinpesän huutokaupasta 30 dollarilla. Kuolinpesä oli edesmenneen arkkitehdin Jean-Paul Carlihanin, joka puolestaan oli perinyt piirroksen isoisältään.

Isoisä oli ostanut piirroksen Pariisissa vuonna 1919. Carlihan ja hänen jälkeläisensä eivät kuitenkaan uskoneet teoksella olevan erityistä rahallista arvoa, kuten ei sen uusi omistajakaan. Mies oli jo kertaalleen ehtinyt lähes myydä piirroksen sen kehystä havitelleelle ostajalle ennen kuin se päätyi Schorerin nähtäväksi.

Kuva: Cover Images/ZUMA Press/mvphotos

Pelattiin kirjaimellisesti upporikasta ja rutiköyhää, kun Schrorer päätti tarjota piirroksesta käytettyjen tavaroiden kauppiaalle 100?000 dollaria.

-?Jos se ei olisi ollut Dürerin piirros, se olisi ollut parin tonnin arvoinen.

Schorer vei piirroksen muutaman päivän päästä mukanaan Lontooseen, jossa hän vei sen maailman tunnetuimpiin taidekonservaattoreihin kuuluvan Jane McAuslandin arvioitavaksi. McAusland päätteli aluksi teoksen olevan keinotekoisesti vanhennettu siinä olleiden merkintöjen perusteella, mikä viittasi sen epäaitouteen.

100?000 dollaria köyhtynyt Schorer ei kuitenkaan ollut valmis antamaan periksi, vaan pyysi McAuslandia tutkailemaan piirrosta uudemman kerran. Sillä kierroksella piirroksesta löytyi puhdistuksen jälkeen Dürerin töille tyypillinen vesileima, joka varmisti paperin nimenomaan hänelle varta vasten valmistetuksi.

-?Soitin Cliffille välittömästi ja kerroin hänelle uutiset. Hän melkein pudotti puhelimensa, McAusland kertoi.

Schrorer ei ole ainoa, joka vaurastui kertaheitolla piirroksen avulla. Hän teki piirroksen alun perin kolmellakympillä huutokaupasta ostaneen miehen kanssa sopimuksen, jonka rahallista arvoa hän ei halua paljastaa. Hän kuitenkin mainitsi haastatteluissa pitävänsä alkuperäistä 100?000 dollarin summaa "etumaksuna".

Löytymisensä jälkeen Dürerin piirros Neitsyt ja lapsi kukan kanssa ruohoisella pientareella on kiertänyt maailmaa näyttelyissä. Sen matka on pystytty sittemmin selvittämään alusta lähtien, eikä tien varrelta puutu käänteitä.

Albrecht Dürer 26-vuotiaana vuonna 1498 maalaamassaan omakuvassa.

Albrecht Dürer 26-vuotiaana vuonna 1498 maalaamassaan omakuvassa. Kuva: Arnaldo Vescovo/ZUMA Press/mvphotos

"Pohjoisen Rembrandtiksi" kutsutun Dürerin uskotaan piirtäneen kuvan vuosina 1503-05, jolloin hänen luomiskautensa oli huipussaan. Piirroksen ensimmäinen omistaja oli keisari Rudolf II (1552-1612).

Vuonna 1805 käydyn Austerlitzin taistelun jälkeen piirros päätyi Louvren taidemuseon ensimmäisen johtajan, Napoleonin sotaretkien taidesaaliita haalineen Baron Denonin haltuun.

Ennen arkkitehti Carlihanin isoisälle päätymistä piirros ehti vielä kiertää pariisilaisten taidevälittäjien käsissä. Ironista on, että teoksen uskotaan säilyneen tuntemattomana siksi, että isoisä lisäsi siihen aikoinaan myyntitarkoitusta varten uudet kehykset sekä keinotekoiseen vanhentamiseen viittaavat merkit.

Ne saivat taidekauppiaat pitämään piirrosta väärennöksenä vuosisadan ajan.

Ilta Sanoma
samedi 18 décembre 2021 19:55:00 Categories: Ilta Sanoma Ulkomaat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.