Treenikaverukset Ida Hulkko ja Veera Kivirinta edustivat Suomea 50 metrin rintauinnin MM-finaalissa Abu Dhabissa." /> Treenikaverukset Ida Hulkko ja Veera Kivirinta edustivat Suomea 50 metrin rintauinnin MM-finaalissa Abu Dhabissa." />

YLE

Ida Hulkko ui kuudenneksi 50 metrin rintauinnissa lyhyen radan MM-kisoissa Arabiemiraateissa. Hulkko kauhoi perjantaina finaalissa ajan 29,88. Hulkko taisteli pitkään mitalista, mutta jäi siitä lopulta 0,33 sekuntia.

Abu Dhabissa finaalipaikan saavutti myös Veera Kivirinta, joka oli loppukilpailussa kahdeksas ajalla 30,07.

MM-kultaa juhli Israelin Anastasia Gorbenko ajalla 29,34. Gorbenko, 18, oli kisassa ylivoimainen. Hän peittosi Italian 16-vuotiaan Benedetta Pilaton 0,16 sekunnilla. Ruotsin Sophie Hansson oli kolmas ajalla 29,55.

50 metrin rintauinnin ennakkosuosikki, maailmanennätystä 28,56 hallussaan pitävä Jamaikan Alia Atkinson, hylättiin välierissä eikä hän siksi päässyt finaaliin.

Hulkko oli lopputulokseen pettynyt. Hän arvioi, että mitali karkasi huonon käännöksen ja maaliintulon takia. Uinti itsessään tuntui Hulkon mukaan hyvältä.

- Totta kai harmittaa. Tuossa jäi tosi paljon hampaankoloon. Ei osunut kumpaakaan päätyyn, sekä käännökseen menoon että maaliintuloon. Siinä menetti monta sijaa. Ei voi muuta sanoa kuin tyhmä lapsi ja seuraavaa kohti, Hulkko kommentoi puhelimitse.

Mitali olisi ollut Hulkon saavutettavissa, sillä hän on uinut 25 metrin altaassa 50 metriä rintaa nopeimmillaan SE-aikaan 29,33. Suomen ennätys on reilun vuoden takaa.

Torstain välierissä Hulkko oli toiseksi nopein ajalla 29,62 ja lähti finaaliin yhtenä ennakkosuosikeista. Välierien nopeimman ajan uinut venäläinen Nika Godun putosi niin ikään mitaleilta viidenneksi.

"Oli hauskaa lähteä uimaan"

Mennyt vuosi on ollut Hulkon, 23, uran paras. Hän saavutti toukokuussa Budapestissa uransa ensimmäisen arvokisamitalin, pitkän radan EM-hopeaa, SE-ajalla 30,19. Hän kisasi myös olympialaisissa ensi kertaa urallaan.

- On ollut sen verran pitkä kausi, että ei ollut itsestäänselvyys, että nauttii kisaamisesta ja saa itsensä ladattua. Sain tehtyä juuri sen, mitä halusin. Pitää olla tyytyväinen, että oli hauskaa lähteä uimaan, Hulkko kertoo.

Reilu kuukausi sitten Hulkko jäi lyhyen radan EM-uinneissa Venäjällä päämatkallaan niukasti ulos mitaleilta neljänneksi ajalla 29,82.

- Onneksi nyt ei jäänyt muutamalla sadasosalla kiinni niin kuin EM-kisoissa. Harmittaisi vielä enemmän.

Rintauinnissa poikkeuksellisen hyvä tilanne

Sekä Hulkko että Kivirinta, 26, edustavat Suomessa tamperelaista TaTUa ja kumpaakin valmentaa Jere Jännes. Yle Urheilun asiantuntija Ville Kallinen näkee, että Hulkon ja Kivirinnan nousu MM-finaalitason uimareiksi tekee lajille hyvää.

- On ihan poikkeuksellista, että meillä on yhdessä lajissa kaksi MM-finalistia. Tilanne on hyvä, kun kuudes sija MM-kisoissa on pettymys, Kallinen sanoo.

Kallisen mukaan Hulkon perustaso ei vielä riitä siihen, että tämä yltäisi mitaleille jokaisessa startissa.

- Vaatii häneltä tietyn tasonhyppäyksen, että rutiinisuorituksella saa mitalin. Hän pystyy nyt saamaan sen nappisuorituksella. Se tasonhyppäys voi tulla vaikka ensi keväänä. Pitkän kauden lopussa voi hermosto olla väsynyt ja taso voi nousta ihan levon kautta, Kallinen arvioi.

Hulkon urakka Abu Dhabissa jatkuu sunnuntaina 100 metrin rintauinnin alkuerillä. Yle näyttää kisat suorana kanavillaan TV2:ssa ja Areenassa.

Päivitetty kello 17.42: Täydennetty juttua Ida Hulkon kommenteilla. Kello 18.31 täydennetty asiantuntija Ville Kallisen kommenteilla.

Hulkolle upea erävoitto - katso tästä, kuinka molemmat suomalaiset ylsivät MM-finaaliin! Asiantuntija: "Ida ui perjantaina mitalista"

Nähdäänkö Ida Hulkolta perjantaina mitaliuinti? Lyhyen radan MM-kisat alkavat - merkitse ainakin nämä suomalaispäivät kalenteriin

"Ensimmäiset reaktiot olivat hysteeristä itkua" - uimari Jenna Laukkanen romahti keväällä, nyt hän muuttaa Joensuuhun ja vaihtaa valmentajaa

Ida Hulkko jäi vain kaksi sadasosaa EM-mitalista - "Pettynyt olo"

Ida Hulkko pelasti urheilu-uransa rohkealla päätöksellä - yllyttää nuoria ajattelemaan itse: "Kuka muu voi kertoa, miten elät elämääsi?"

vendredi 17 décembre 2021 19:03:44 Categories: YLE uinti