Rajoilla tehtävän koronatestauksen merkitys vähenee päivä päivältä. Mielipiteet kuitenkin jakaantuvat siinä, onko rajatestauksella enää yhtään mi" /> Rajoilla tehtävän koronatestauksen merkitys vähenee päivä päivältä. Mielipiteet kuitenkin jakaantuvat siinä, onko rajatestauksella enää yhtään mi" />

YLE


Koronaviruksen omikronvariantti saavutti valtaviruksen aseman pääkaupunkiseudulla tänään perjantaina, kertoi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Helsingin Sanomille.

Samalla Suomi kiristää terveystoimia rajoilla omikronviruksen leviämisen hillitsemiseksi.

Aluehallintovirastot ovat tänään määränneet Suomen rajoille pakollisen terveystarkastuksen kaikille matkustajille, jotka ovat viimeisen 14 vuorokauden aikana oleskelleet maissa, joissa omikronmuunnoksen on havaittu leviävän.

Määräys on voimassa tammikuun loppuun saakka.

Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahden mukaan ajatus omikronvariantin pysäyttämisestä maan rajalle ei ole realistinen.

- Ei rajoilla tehtävillä toimenpiteillä ole enää kovin paljon vaikutusta asiaan. Joissain rajapaikoissa siitä voi olla hyötyä, mutta muutoin alkaa olla myöhäistä sen suhteen, Vapalahti sanoo.

HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa on hyödyllistä, jos omikronvariantin leviämistä saadaan rajatarkastuksilla jonkin verran vähennettyä, mutta testaus ei saa sitoa liikaa terveydenhuollon henkilöstöä.

- Ennakkotestaus ennen Suomeen tuloa on järkevää, sekä vapaaehtoinen testaus ja karanteeni Suomen sisällä. Muut toimet pitää harkita henkilöresurssit mielessä, Mäkijärvi sanoo.

Aronkytö uskoo vielä rajatestaukseen

Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö uskoo vielä rajatestauksen hyötyyn.

- Rajalla, rokotuksissa ja tartunnanjäljityksessä käytetään vähän eri henkilöstöä. Rajojen terveystarkastuksilla ja pakkotestauksella on vielä tässä vaiheessa merkitystä, koska emme tiedä, minkä tyyppinen omikronvirus loppujen lopuksi on, Aronkytö sanoo.

Hänen mukaansa rajatestauksen merkitys kuitenkin vähenee päivä päivältä. Se voi muuttua jo parissa päivässä.

- Vaikka omikronvariantti saavutti valta-aseman tänään, se ei tarkoita, että toimet rajalla pitäisi lopettaa. Jos rajaa ei valvota, tilanne pahenee lisää. Leviämistä pitää nyt jarruttaa kaikin keinoin, hän sanoo.

Aronkytön mukaan terveydenhuollon resurssit on Suomessa tasapainoisesti suunniteltu ja toimeenpantu.

- Sairaalamme ovat toki kuormittuneita, mutta toimivat tällä hetkellä vielä hyvin. Vielä nyt lentoasemien testaushenkilökunta ei ole pois rokotuksista.

Maahan vain tuoreella testituloksella

Ensi tiistaista alkaen EU- ja Schengen-maiden ulkopuolelta tulevat joutuvat esittämään tiistaista alkaen alle kaksi vuorokautta vanhan testitodistuksen päästäkseen maahan. Todistus vaaditaan huolimatta täydestä rokotussarjasta.

Timo Aronkytö toivoo, että sääntö laajennetaan koskemaan kaikkia maita.

- Tuoretta negatiivista testitulosta pitäisi vaatia myös EU:n sisältä tulevilta, Aronkytö sanoo.

Myös Markku Mäkijärvi ja Olli Vapalahti korostavat lähtömaassa tehdyn testin merkitystä.

- Resurssien kannalta on hyvä, jos matkailija itse on hoitanut testinsä jo lähtömaassa mahdollisimman pitkälle, Vapalahti sanoo.

Työtehtävät tärkeysjärjestykseen

HUSin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi arvioi, että suurin pula terveysalan henkilöstöstä on rokotuksissa, mutta voi olla, että viikon parin päästä suurin tarve voi olla potilaiden hoidossa.

- Nyt on järkevää keskittää terveydenhuollon henkilöstö hoitamaan potilaita ja antamaan rokotteita. Muita tehtäviä voi hoitaa sitten muiden toimesta, hän sanoo.

Mäkijärvi puhui torstaina A-studiossa siitä, miten rokotushenkilökunta saadaan riittämään.

- Kyllä me saamme riittävästi rokottajia, mutta se sisältää päätöksen, ettei niitä voi lähettää rajoille eikä tartunnanjäljitykseen, ja testauskin on pidettävä kohtuullisena, koska puhutaan osin samoista ihmisistä, Mäkijärvi sanoi.

Hän toivoo, että kotitestit otetaan laajemmin käyttöön, jotta testaushenkilökuntaa vapautuisi muihin töihin.

Juttua muokattu 17.12.2021 klo 23.42: Omikronvariantti on saavuttanut valtavirran aseman vain pääkaupunkiseudulla HUSin mukaan, ei koko maassa.

Lue myös:

Suomi kiristää terveystoimia rajoilla - Kiurun mukaan tartuntojen määrä voi kaksin- tai kolminkertaistua

Tehohoito on ollut äärirajoilla, nyt HUS tarttuu toimeen - lisää paikkoja pysyvästi kahden seuraavan vuoden aikana

vendredi 17 décembre 2021 21:37:00 Categories: YLE koronavirus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.