Väriaine aktivoituu tavallisella sisävalolla. Aineen patenttiperhe on myyty suomalaiselle startup-yritykselle, joka kaupallistaa sen." /> Väriaine aktivoituu tavallisella sisävalolla. Aineen patenttiperhe on myyty suomalaiselle startup-yritykselle, joka kaupallistaa sen." />

YLE


Tampereen yliopistossa on kehitetty uusi viruksilta suojaava aine. Aine aktivoituu valolla ja tuhoaa viruksien lisäksi myös bakteereja ja sieniä tekstiilien pinnalta.

Tutkijat ovat kehittäneet ainetta nyt viiden vuoden ajan. Kehitetty väriaine desinfioi itsensä valon vaikutuksesta. Sillä voi suojata ihmisiä esimerkiksi lääkkeille vastustuskykyisiltä infektioilta ja viruksilta.

Väriaine ei vaadi auringonvaloa toimiakseen. Kun värjättyä pintaa valaistaan 30 minuuttia tavallisella sisävalolla, siinä olevat bakteerit, sienet ja virukset tuhoutuvat yli 10 000-kertaisesti normaalitilanteeseen verrattuna.

Viimeaikaiset sikainfluenssa- ja ebolaepidemiat sekä koronaviruspandemia ovat tutkijoiden mukaan osoittaneet, että itsestään desinfioituville tekstiileille on suuri tarve.

Aine kestää pesua

Väriaine on nimetty LASU:ksi (light-activated antimicrobial substance) ja sitä voisi tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi kasvomaskeissa suojaamassa vaikka koronaviruksen muunnelmilta.

- Materiaali voidaan valmistaa yksinkertaisella värjäyksellä niin, että se desinfioi itsensä tehokkaasti todellisissa olosuhteissa. Olemme testanneet LASU-väriaineen turvallisuusstandardien mukaisesti, ja sitä voidaan käyttää materiaaleissa ja esineissä, jotka ovat ihokosketuksessa ihmisten kanssa, tutkimusryhmän johtaja, tohtori Alexander Efimov toteaa yliopiston tiedotteessa.

Väriaine on vesiliukoinen ja se sitoutuu tutkijoiden mukaan hyvin tekstiileihin ja muihin materiaaleihin. Värjätty materiaali kestää pesuaineita ja valohäviämistä. Väriainetta voidaan tarvittaessa levittää uudelleen.

Patentti myyty suomalaiselle firmalle

Toiminta perustuu taudinaiheuttajien fotodynaamiseen inaktivointiin, jossa käytetään valoherkisteitä. Valon säteilyn vaikutuksesta syntyy reaktiivisia happilajeja, jotka tuhoavat käsiteltyjä soluja hapettamalla. Voit lukea menetelmästä lisää yliopiston sivuilta.

LASU-patenttiperhe on myyty suomalaiselle startup-yritykselle, joka kaupallistaa keksinnön.

Tutkimusryhmä, johon Efimovin lisäksi kuuluvat Ville Santala ja Lijo George, haki LASU:lle ensimmäistä patenttia vuonna 2017.

vendredi 17 décembre 2021 09:37:18 Categories: YLE tiede

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.