Ilta Sanoma

Finanssivalvonta muistuttaa, että kurssimanipuloinnin kielto ja monet muut säännökset koskevat myös piensijoittajia.

Finanssivalvonta voi tehdä somekirjoittelusta tutkintapyynnön poliisille.

Finanssivalvonta voi tehdä somekirjoittelusta tutkintapyynnön poliisille. Kuva: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Finanssivalvonta (Fiva) kertoo saaneensa kuluneen vuoden aikana aiempaa enemmän yhteydenottoja sijoituskeskusteluista ja -kirjoittamisesta sosiaalisessa mediassa.

-?Yhteydenotot ja kyselyt ovat liittyneet muun muassa siihen, milloin somekeskustelussa voi olla kyse kurssimanipulaatiosta, milloin somekeskustelu voidaan katsoa sijoitussuosituksen antamiseksi ja mihin sijoittajien pitäisi kiinnittää huomiota somekeskusteluissa, Fiva kertoo tämänpäiväisessä Markkinat-tiedotteessaan.

Arvopaperimarkkinoiden toimivuus perustuu siihen, että sijoittajat voivat luottaa markkinoihin ja niillä toimiviin osapuoliin. Väärinkäytökset, kuten sisäpiiritiedon väärinkäyttö ja markkinoiden manipulointi, rapauttavat tätä luottamusta, Fiva sanoo.

-?Markkinoiden manipuloinnin muotoja on useita, mutta keskeistä manipuloinnille on se, että tekijä harhaanjohtaa muita omilla toimillaan. Markkinoiden manipulointia voi olla esimerkiksi harhaanjohtavan tai kokonaan väärän informaation levittäminen, kun tavoitteena on vaikuttaa osakkeen kurssiin.

Fiva muistuttaa, että manipulointikielto koskee kaikkia, myös yksityishenkilöitä, ja kiellon rikkominen on säädetty rangaistavaksi rikoslaissa.

Sijoitussuosituksiin liittyviä säännöksiä puolestaan sovelletaan paitsi ammattianalyytikoihin, myös muihin henkilöihin, jotka sosiaalisessa mediassa tai muutoin toistuvasti ehdottavat sijoituspäätöksiä ja esiintyvät rahoitusalan asiantuntijoina.

-?Sijoitussuositukset tulee esittää puolueettomasti ja läpinäkyvästi. Puolueettomuuden kannalta on tärkeää erottaa sijoitussuosituksessa omat mielipiteet ja näkemykset faktoista. Suosituksen yhteydessä tulee julkistaa suosituksen laatijan omistukset ja eturistiriidat, jotka liittyvät suosituksen kohteena olevaan osakkeeseen, Fiva sanoo.

1. Keskustele muiden sijoittajien kanssa sosiaalisen median eri kanavissa julkiseen informaatioon pohjautuen ja omat näkökulmat perustellen.

. Olet osaltasi parantamassa markkinoiden läpinäkyvyyttä ja erityisesti pienten ja vähemmän seurattujen yhtiöiden osalta lisäämässä niiden tunnettuutta potentiaalisena sijoituskohteena.

2. Tutustu mahdollisimman huolellisesti sijoituskohteeseen ennen lopullista sijoituspäätöstä.

. Vähennät huomattavasti riskejäsi tehdä harkitsematon ja mahdollisesti tappiollinen sijoitus. Viime kädessä olet itse vastuussa omista sijoituspäätöksistäsi.

3. Muista lähdekritiikki - somessa ei koskaan voi täysin tietää, mitkä ovat kunkin kirjoittajan todelliset intressit.

. Vähennät huomattavasti riskejäsi tehdä harkitsematon ja mahdollisesti tappiollinen sijoitus.

4. Muista, että harhaanjohtavan ja virheellisen tiedon tietoinen levittäminen on kiellettyä.

. Jos havaitset somessa harhaanjohtavan sijoitustiedon levittämistä, voit ilmoittaa asiasta Finanssivalvonnalle. Asiaa pystytään tutkimaan perusteellisemmin, mikäli ilmoituksessa on riittävän yksilöidyt tiedot epäillystä tapahtumasta (mitä, missä, milloin, kuka). Ilmoituksen liitteenä voi toimittaa esimerkiksi kuvakaappauksia keskustelusta.

. Finanssivalvonta voi tehdä somekirjoittelusta tutkintapyynnön poliisille, mikäli asian tutkinnassa ilmenee perusteet epäillä markkinoiden manipulointia

Ilta Sanoma
jeudi 16 décembre 2021 20:45:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.