Yhdysvaltain keskuspankki supistaa velkakirjojen tukiostojaan selvästi aiemmin aikomaansa nopeammin. Euroopan keskuspankin kertoo pandemielvytyksen ja kor" /> Yhdysvaltain keskuspankki supistaa velkakirjojen tukiostojaan selvästi aiemmin aikomaansa nopeammin. Euroopan keskuspankin kertoo pandemielvytyksen ja kor" />

YLE


FRANKFURT / HELSINKI Euroopan keskuspankin EKP:n neuvosto kokoontuu merkittävimpään kokoukseensa sitten koronakriisin alun.

Torstaina iltapäivällä se julkistaa päätöksensä siitä, miten koronapandemian elvytystä varten luotu valtava joukkovelkakirjojen osto-ohjelma mahdollisesti ajetaan alas.

Pääjohtaja Christine Lagarde kommentoi inflaatiota eli hintojen nousua klo 15:30 Suomen aikaa alkavassa tiedotustilaisuudessa. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana tässä jutussa.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed päätti juuri keskiviikkoiltana ajaa pandemiatukeaan alas.

Jo marraskuussa Fed alkoi supistaa velkakirjojen ostamista yli 13 miljardilla eurolla kuukausittain. Nyt tammikuusta lähtien niitä vähennetään kaksinkertainen määrä kuukausittain eli vajaalla 27 miljardilla eurolla.

Ostojen supistaminen tarkoittaa, että keskuspankki voi kiristää rahapolitiikkaa suunniteltua aikaisemmin. Kiristys eli koronnosto on mahdollista vasta ostojen päättymisen jälkeen.

Fed myös ennakoi nostavansa korkoja ensi vuonna kolme kertaa. Käytännössä tämä kertoo siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki arvioi inflaation eli kuluttajahintojen nousun jatkuvan vielä pitkään.

Frankfurtin pilvenpiirtäjäkeskusta
Frankfurtin pilvenpiirtäjät ovat käytännössä kaikki pankkien konttoreita. Myös Saksan keskuspankki Bundesbank on vasta vuokrannut itselleen täältä pilvenpiirtäjän tuleviksi vuosiksi, kun sen omaa pääkonttoria keskustan ulkopuolella remontoidaan.Esa Syväkuru / Yle

EKP puolestaan on arvioinut, että Euroopassa inflaatio on ohimenevää.

Vaikka kuluttajahinnat ovat nousseet jo nyt pidempään kuin keskuspankki arvioi, sen mukaan keskipitkällä aikavälillä eli parin vuoden aikana hintojen nousu pysyy aisoissa.

Tänään EKP arvioi ensi kertaa myös vuoden 2024 talouskehitystä ja inflaatiota.

Pankin päätöksistä on odotettu suunnannäyttäjää rahapolitiikan pitkälle aikavälille, mutta nopeasti heikentynyt koronatilanne ja uusi omikron-variantti hankaloittavat ennustamista.

Koronatilanteen vaikeutuminen hidastanee talouskasvua, mutta samalla globaalit tuotantoketjut voivat takkuuntua entisestään. Talouskasvun hidastuminen heikentäisi inflaatiota, tuotanto- ja logistiikkaketjujen tukokset puolestaan nostaisivat hintoja.

Keskuspankki tuskin uskoo pysyvämpään inflaatioon, jos hinnat eivät nouse kasvaneiden palkkojen kautta kuten Yhdysvalloissa. Tällä hetkellä Euroopan inflaatiosta yli puolet on peräisin energian hinnasta.

Pandemiatuki ajetaan alas, muita osto-ohjelmia todennäköisesti lisätään

EKP:n pankkiirit suunnittelevat, että nykyiset, yhteensä 1 850 miljardin euron pandemiaostot lopetetaan maaliskuussa.

Valtioiden ja pankkien tukemista ei voi kuitenkaan lopettaa kuin seinään. Esimerkiksi Kreikka on jo vedonnut EKP:hen, että se ostaisi velkakirjoja vielä maaliskuun jälkeenkin.

Tuesta päättäminen vaatii keskuspankkiireilta luovuutta ja ketteryyttä.

Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich pitää erittäin todennäköisenä, että EKP tukee taloutta jatkossa muiden osto-ohjelmiensa kautta. EKP:lla on esimerkiksi finanssikriisin peruina vanhoja arvopaperien osto-ohjelmia, joita voitaisiin laajentaa.

- Tänään EKP todennäköisesti kommentoi, kuinka paljon ja kuinka pitkäksi aikaa vanhoja osto-ohjelmia voidaan kasvattaa, von Gerich toteaa.

Euroopan keskuspankin ylimpään päättävään kokoonpanoon eli neuvostoon kuuluvat kaikki 19:n eurovaltion keskuspankkien pääjohtajat sekä lisäksi kuusi johtokunnan jäsentä. Suomea siellä edustaa Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

Miten asuntovelallisten käy?

Jos EKP himmaa osto-ohjelmiaan odotusten mukaisesti, ennen tavallisia ihmisiä vaikutus näkyy valtioiden rahoituskustannuksissa.

Velkarahasta siis olisi jatkossa maksettava suurempaa hintaa.

Eritoten tämä vaikuttaa Etelä-Euroopan valtioihin, kuten Italiaan, mutta velkaraha kallistuisi hieman myös Suomessa.

Asuntovelallisiin vaikuttavat viitekorot ovat yhä tuntuvasti miinuksella. EKP on viestinyt vahvasti, että korkojen nousua ei olisi odotettavissa vielä vuonna 2022.

- Korkojen nousua saadaan todennäköisesti odottaa vuoteen 2023 ja silloinkin nousu olisi todennäköisesti varsin maltillista, arvioi Nordean von Gerich.

Von Gerich kuitenkin toteaa, ettei löysän rahapolitiikan jatkumiseen tule tuudittautua liikaa.

- Vuosi sitten korkojen nousun arvioitiin menevän vielä selvästi pidemmälle kuin mitä nyt odotetaan. Korona-aikana on aiemminkin nähty yllätyksiä.

Lue lisää:

Keskuspankki on historiansa kiperimmässä tilanteessa. Miten se aikoo toimia? Kävimme selvittämässä

Yhdysvaltain keskuspankki purkaa elvytystoimia ja ennakoi kolmea koronnostoa ensi vuonna

jeudi 16 décembre 2021 15:37:56 Categories: Euroopan keskuspankki YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.