Ilta Sanoma

Nettijättejä sääntelevä EU:n digimarkkinasäännös otti eilen ison askeleen eteenpäin.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhui parlamentin täysistunnossa Brysselissä tiistaina.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen puhui parlamentin täysistunnossa Brysselissä tiistaina. Kuva: Julien Warnand / Lehtikuva

EU on ottanut askeleen kiristääkseen digijättien sääntelyä. EU-parlamentti hyväksyi eilen digimarkkinasäännöksen luonnoksen, joka valmistuessaan kieltää tietyt toimintatavat portinvartijoiksi kusutuilta yrityksiltä ja antaa komissiolle mahdollisuuden aloittaa tutkintoja sekä rangaista yhtiöitä rikkomuksista.

Sääntelyn tarkoitus on estää kilpailun vääristäminen sekä taata markkinoiden avoimuus. Sääntöjen noudattamista valvoisi komissio yhdessä kansallisten viranomaisten kanssa, ja sakot voivat olla 4-20 prosenttia yrityksen kokonaisliikevaihdosta.

yrityksellä on vahva taloudellinen asema ja merkittävä vaikutus EU:n sisämarkkinoilla, ja se toimii useissa EU-maissa

yrityksellä on vahva asema välittäjänä, eli se yhdistää laajan käyttäjäkunnan suureen määrään yrityksiä

yrityksellä on vakiintunut ja pysyvä asema markkinoilla (tai se on saamassa tällaisen aseman), eli sen asema on pidemmällä aikavälillä vakaa

nyt hyväksytyn luonnoksen mukaan yritys tulee digimarkkinasäädöksen piiriin, kun sillä on kahdeksan miljardin euron vuosittainen liikevaihto Euroopan talousalueella ja 80 miljardin euron markkina-arvo, kun se tarjoaa ydinalustapalvelua vähintään kolmessa EU-maassa ja kun sillä on vähintään 45 miljoonaa loppukäyttäjää kuukaudessa sekä yli 10?000 yrityskäyttäjää

portinvartijoiksi on perinteisesti laskettu Google, Amazon, Apple, Microsoft ja Meta (entinen Facebook)

Päätös oli selkeä, sillä luonnos hyväksyttiin äänin 642-8 (46 tyhjää).

Sääntelyn kohteena ovat ydinalustapalvelut, joita ovat muun muassa verkkovälityspalvelut, sosiaaliset mediat, hakukoneet, käyttöjärjestelmät, verkkomainonta, pilvipalvelut ja videonjakopalvelut, jotka täyttävät portinvartijuuden ehdot. Säädökseen lisättiin viime hetkillä myös verkkoselaimet, virtuaaliavustajat ja älytelevisiot.

Yksi merkittävistä tavallisia käyttäjiä koskevista seikoista luonnoksessa on mahdollisuus poistaa valmiiksi asennettuja ohjelmia ja sovelluksia ydinalustalta milloin tahansa. Tämä pätee muun muassa puhelimiin ja tietokoneisiin, jotka toimitetaan esiasennetuin ohjelmistoin.

Lisäksi uudessa sääntelyssä rajoitetaan portinvartijoiden mahdollisuutta ostaa kilpailijoita pois markkinoilta. Säännöksen rikkomisesta ilmoittavia ilmiantajia suojellaan kostotoimilta.

Muutokset eivät astu voimaan heti. Seuraavaksi EU-parlamentti aloittaa neuvottelut jäsenmaiden kanssa. Neuvottelujen on määrä alkaa Ranskan EU-puheenjohtajakaudella vuonna 2022.

Digimarkkinasäädöksen lisäksi EU:ssa on työn alla rinnakkainen digipalvelusäädös, joka sääntelee digipalveluiden puuttumista laittomaan sisältöön sekä algoritmien käyttöön. Parlamentin on määrä äänestää siitä tammikuussa.

Ilta Sanoma
jeudi 16 décembre 2021 15:30:00 Categories: Digitoday Ilta Sanoma

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.