Maailmalla pidätettyinä olevien toimittajien määrä on jo lähes 500. Järjestö on koonnut dataa toimittajien tilanteesta vuodesta 1995." /> Maailmalla pidätettyinä olevien toimittajien määrä on jo lähes 500. Järjestö on koonnut dataa toimittajien tilanteesta vuodesta 1995." />

YLE


488 toimittajaa ja media-alan ammattilaista on juuri nyt vangittuna eri puolilla maailmaa, selviää Toimittajat ilman rajoja (RSF) -järjestön vuosikatsauksesta.

Luku on suurin koskaan järjestön 25-vuotisessa historiassa.

Pidätettyjä toimittajia on noin 20 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Naispuolisia toimittajia on pidätetty enemmän kuin koskaan.

Erityisesti pidätyksiin ovat syyllistyneet maat, joissa demokratia on koetuksella, kuten Myanmar, Valko-Venäjä ja Hongkong.

RSF:n johtaja Christophe Deloire arvioi, että pidätysten määrän kasvuun on vaikuttanut diktatuurien vahvistuminen osassa maapalloa.

- Pidätettyjen toimittajien äärimmäisen korkea määrä on kolmen diktatuurin aikaansaannos. Se heijastaa diktaattorien vallan maailmanlaajuista vahvistumista, kriisien kasautumista ja diktatuurien täydellistä häikäilemättömyyttä. Se voi olla seurausta myös uusista geopoliittisista valtasuhteista, joissa autoritaarisiin vallanpitäjiin ei kohdisteta tarpeeksi painetta pidätysten lopettamiseksi, Deloire arvioi.

Valko-Venäjä vainoaa naistoimittajia

Eniten toimittajia on vangittuna Kiinassa. Maassa oli vankeudessa joulukuun alussa 127 toimittajaa.

Myanmarissa pidätettyjä on 53, kun heitä vuosi sitten oli vain kaksi. Hongkongissa turvallisuuslain nojalla on pidätetty 10 toimittajaa. Lisäksi Vietnamissa ja Saudi-Arabiassa kymmeniä toimittajia on vangittu.

Valko-Venäjällä toimittajia on telkien takana 32, verrattuna seitsemään viime vuonna. Raportista selviää, että Valko-Venäjä on pidättänyt erityisen paljon naistoimittajia.

RSF:n Suomen osaston puheenjohtaja Jarmo Mäkelä arvioi, että se johtuu todennäköisesti naisten johtavasta roolista maan kansanliikkeessä.

Hyviä uutisia - toimittajia kuollut vähemmän

RSF:n vuosiraportista selviää, että 46 journalistia on kuollut tänä vuonna työnsä takia.

Luku on pienin 20 vuoteen.

Erityisesti Lähi-idän kriisialueilla, kuten Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä on ollut vähemmän kuolonuhreja kuin aiempina vuosina.

Vaarillisimmiksi maiksi toimittajille todettiin jälleen Meksiko ja Afganistan. Meksikossa kuoli seitsemän ja Afganistanissa kuusi toimittajaa.

Lue myös:

Sananvapauden puolustajat saivat Nobelin rauhanpalkinnon tänään Oslossa, Tukholmassa juhlittiin muita palkittuja

Talibaneja on nähty viihdeohjelmissa, mutta samalla Afganistanin sananvapaus kaventuu - he voivat tehdä mitä huvittaa, kertoo toimittaja Ylelle

Toimittaja Jamal Khashoggin murhasta epäilty pidätettiin Ranskassa

jeudi 16 décembre 2021 11:59:46 Categories: Toimittajat ilman rajoja YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.