Ilta Sanoma

Tuoreen raportin mukaan kolmannen rokotteen voisi antaa vain kolme kuukautta toisen pistoksen jälkeen. Suomessa linjataan huomenna rokoteannosten välien lyhentämisestä.

Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Euroopan lääkevirasto ECDC ennustaa, että omikron tulee suurella todennäköisyydellä nousemaan Euroopan vallitsevaksi koronavirusvariantiksi vuoden 2022 kahden ensimmäisen kuukauden aikana.

ECDC:n keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan vielä ei pystytä sanomaan, kuinka vakava omikronin aiheuttama tauti on tällä hetkellä vallitsevaan deltavarianttiin verrattuna. Omikronin herkemmän tarttuvuuden vuoksi muutoksen mahdolliset hyödyt kuitenkin kumoutuvat, vaikka uuden variantin aiheuttama tauti olisi yhtä vakava tai lievempi kuin deltassa.

-?Tästä syystä on hyvin todennäköistä että omikron tulee aiheuttamaan ylimääräistä sairaalahoidon tarvetta ja kuolemia aiempien, ainoastaan deltavarianttiin perustuvien arvioiden lisäksi, raportissa todetaan.

Raportissa otetaan kantaa myös kolmansiin koronarokotuksiin, joiden tarpeesta on käyty viime päivinä paljon keskustelua myös Suomessa. Virasto julkaisi 25. marraskuuta suosituksen EU-maille tarjota kolmatta rokotusta kaikille aikuisille, ensisijaisesti yli 40-vuotiaille.

Tuoreessa raportissa todetaan, että vaikka nykyisten rokotteiden tehosta omikronia vastaan on vielä vähän tietoa, viittaa tällä hetkellä saatavilla oleva tieto kolmansien rokoteannosten tehoavan hyvin myös sen aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan.

-?Vaikutuksen väestöön odotetaan olevan korkeampi jos kolmas rokote annetaan suurimmalle osalle aikuisväestöä lyhyellä aikavälillä, raportissa kerrotaan.

Esimerkiksi Suomessa THL suosittaa tällä hetkellä kolmatta rokoteannosta 5-6 kuukautta toisen annoksen jälkeen ja voimakkaasti immuunipuutteisille vähintään kaksi kuukautta toisesta annoksesta.

ECDC:n mukaan myös terveiden henkilöiden rokoteväliä voitaisiin kuitenkin lyhentää merkittävästi.

-?Tämänhetkinen data tukee tehosterokotteen turvallista ja tehokasta antamista niin pian kuin kolme kuukautta varsinaisesta rokotteesta, raportissa sanotaan.

Rokotevälin lyhentäminen kolmeen kuukauteen saattaa viraston mukaan vaatia muutoksia kansallisissa rokotussuunnitelmissa. Esimerkiksi Suomessa suositellun välin lyhentäminen tarkoittaisi, että suuren osan aikuisväestöä kannattaisi pyrkiä ottamaan tehosterokote mahdollisimman pian.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) keskustelee koronarokoteannosten välien mahdollisesta lyhentämisestä kokouksessaan torstaina aamupäivällä. KRAR kertoo kokouksen jälkeen lausuntonsa THL:lle, joka kertoo oman näkemyksensä sosiaali- ja terveysministeriölle.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) ja STM ajavat voimakkaasti rokotustahdin nopeuttamista eri keinoin niin, että kolmansia rokotteita annettaisiin tehokkaasti myös joulupyhien aikana. Yhtenä keinona on pestata lisää rokottajia varsinaisen hoitohenkilökunnan ulkopuolelta, kuten eläköityneiden hoitoalan työntekijöiden, opiskelijoiden ja järjestöjen työntekijöiden joukosta.

Torstaina valtioneuvostolle on myös tarkoitus esitellä asetus, jonka toivotaan tuovan työterveyshuoltoa nykyistä vahvemmin mukaan rokotuksiin. Omikronvariantin leviämistä Suomeen pyritään estämään myös matkustusrajoituksilla.

Ilta Sanoma
jeudi 16 décembre 2021 00:01:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.