Syöpäyhdistysten perinteinen nikotiinivalistus oli yli vuoden ajan tauolla. Nyt tupakkatuotteiden vaaroista on päästy jälleen kertomaan oppilaito" /> Syöpäyhdistysten perinteinen nikotiinivalistus oli yli vuoden ajan tauolla. Nyt tupakkatuotteiden vaaroista on päästy jälleen kertomaan oppilaito" />

YLE


Pitkään jatkunut korona-aika aiheutti merkittävän tauon lasten ja nuorten perinteiselle nikotiinivalistukselle.

Syöpäyhdistykset ovat vasta viime kuukausina päässeet uudelleen kouluille järjestämään tupakkatuotteista varoittavia oppitunteja. Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa taukoa ehti kestää puolitoista vuotta.

Tilanne on paikoin johtanut nikotiinituotteiden - erityisesti nuuskan - käytön kasvuun.

- Ylä- ja alakouluilta on tullut huolestuneita yhteydenottoja. Jopa viidesluokkalaisissa on nyt nuuskan kokeilijoita ja käyttäjiä, Pohjois-Karjalan syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja Marjo Pylkäs kertoo.

Pohjois-Karjalan syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja Marjo Pylkäs seisoo toimistopöytänsä edustalla. Taustalla tietokoneen näyttö.
Marjo Pylkäs kiertää työkseen pohjoiskarjalaisilla kouluilla kertomassa nikotiinin vaaroista. Jalkautumisiin tuli noin 1,5 vuoden tauko koronan takia.Petri Karvinen / Yle

Pylkkään mukaan nikotiinivalistusta on viime aikoina keskitetty oppilaitoksiin, joissa nuuskaaminen pääsi tauon aikana lisääntymään. Kasvotusten keskustelemista toivotaan enemmän kuin mitään muita valistuksen muotoja.

- Juuri nyt nikotiinituotteista trendikkäin on nuuska. Sitä käytetään tuoreen kouluterveyskyselyn mukaan etenkin ammattikouluissa ja urheiluseuroissa mutta myös muualla, Pylkäs kertoo.

Nikotiinin määrä vaikeuttaa lopettamista

Pohjoiskarjalaisessa ammattiopisto Riveriassa nuuskaamiseen aiotaan pian puuttua uudella tavalla. Kampusmestari Kalle Antikaisen mukaan suunnitteilla on lopettamiskampanja, jossa nuoria kannustetaan irti nikotiinista ilon kautta.

Mies kädet puuskassa kasvomaski naamallaan
Ammattiopiston kampusmestari Kalle Antikainen näkee työssään paljon nuuskan käyttöä. Koulun alueella kaikkiin nikotiinituotteisiin on nollatoleranssi.Ari Tauslahti / Yle

Työkseen opiskelijoiden parissa kiertävä Antikainen kertoo kohtaavansa nuuskaamista joka päivä. Hänen mukaansa moni haluaisi lopettaa, muttei tiedä, miten.

- Nuuskassa on enemmän nikotiinia kuin tupakassa, joten käytön lopettaminen on hankalampaa kuin tupakoinnin. Kyllä se on asia, joka selvästi tympii käyttäjiä, Antikainen kertoo.

Avonainen nuuskapurkki
Nuuskan myynti on Suomessa kiellettyä, mutta käyttäjät saavat hankittua aineensa tuttujen välityksellä ulkomailta.Ari Tauslahti / Yle

Antikaisen mukaan nuuskaamista yritetään usein piilottaa, koska tapaa hävetään. Nuuskaajan kuitenkin tunnistaa pullottavasta ylähuulesta ja taskussa näkyvästä kiekosta. Nuuskan säännöllinen käyttö puolestaan heikentää suun terveyttä pysyvästi ja näkyvästi.

Nimettömänä pysyttelevä 18-vuotias nuuskaaja kertoo monen aloittavan aineen käytön jo alaikäisenä.

- Itselläni se on pinttynyt tapa, jonka aloitin sen jälkeen, kun lopetin tupakoinnin. Mutta en minä tällä ylpeile, haluaisin lopettaa, nuori nainen kertoo.

- Nuuskaan liittyy selvästi enemmän stigmaa kuin tupakkaan, mikä on vähän outoa. Minusta jokaista nikotiinituotteen käyttäjää pitäisi kannustaa irti pääsemiseen eikä ainakaan osoittaa sormella ja tuomita, hän jatkaa.

Nuuskapussi kämmenellä
Nuuskapussit ovat pieniä, mutta erottuvat käyttäjänsä huulen alta yleensä selvästi.Ari Tauslahti / Yle

Aiheesta voi keskustella 16.12.2021 kello 23:een saakka.

Lue myös:

Tulli paljasti laajoja nuuskan salakuljetusrinkejä pääkaupunkiseudulla - nuuskaa takavarikoitu tuhansia kiloja ja rikoshyöty miljoonia euroja

Päivittäinen tupakointi väheni - nuuskaaminen yleistyi

Urheiluseuroja kannustetaan nuorten nuuskankäytön kitkemiseen Kuopiossa

mercredi 15 décembre 2021 14:00:00 Categories: YLE nuuska

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.