Metsäyhtiö Stora Enson koelaitoksessa Kotkan Sunilassa on saatu lupaavia tuloksia puupohjaisen akkumateriaalin valmistamisesta. Sillä voitaisiin " /> Metsäyhtiö Stora Enson koelaitoksessa Kotkan Sunilassa on saatu lupaavia tuloksia puupohjaisen akkumateriaalin valmistamisesta. Sillä voitaisiin " />

YLE


Kun arkkitehti Alvar Aalto suunnitteli Sunilan sellutehtaan Kotkaan 1930-luvulla, kukaan tuskin olisi voinut aavistaa, että autot joskus kulkisivat sähköllä ja puusta voisi saada materiaalia niiden akkuihin.

Tuolloin tehtaille tulleesta puutavarasta hukkaan jäi muun muassa sahanpurua ja kuorta.

Uudet, kehittyneet teknologiat ovat mahdollistaneet sen, että nykyisin puu voidaan ottaa kokonaan hyötykäyttöön ja siitä voidaan erottaa mikroskooppisen pieniäkin osia.

Ligniini on puun tärkeä sidosaine. Sitä on puusta noin kolmannes. Perinteisesti ligniini on sellutehtaalla eroteltu ja hyödynnetty energiaksi.

Vuodesta 2015 lähtien Stora Enso on jalostanut Sunilan tehtailla Kotkassa ligniiniä teollisesti. Ligniinillä voi korvata fossiilisia fenoleita, joita käytetään maalien ja liimojen valmistuksessa. Fenoliliimoja on yleisesti käytössä esimerkiksi vanereissa ja puulevyliimoissa.

Stora Enson Sunilan tehtaan biojalostamon vuotuinen ligniinintuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee yhtiöstä maailman suurimman erikoiskuivan ligniinin tuottajan.

kaksi läpinäkyvää pulloa vierekkäin tasolla. Vaaleaa jauhetta sisältävässä pullossa lukee tuotemerkki Lineo. Tummaa jauhetta sisältävässä pulossa lukee tuotemerkki Lignode.
Kuiva lingniini muistuttaa jauhettua kanelia. Siitä jalostettu kovahiili on puolestaan mustaa erittäin hienojakoista jauhetta.Pyry Sarkiola / Yle

Viime kesästä lähtien ligniiniä on jatkojalostettu vieläkin pidemmälle Sunilan koelaitoksessa, jossa on etsitty parasta vaihtoehtoa puhtaan ja tasalaatuisen hiilijauheen tuottamiseksi. Ligniinistä on saatu valmistettua onnistuneesti biopohjaista kovahiiltä, jota voitaisiin käyttää paristojen ja akkujen valmistuksessa.

- Litiumakuissa on anodimateriaalina hiili, joka on perinteisesti ollut grafiittia. Meillä sitä fossiilipohjaista grafiittia korvataan biopohjaisesta raaka-aineesta tulevalla ligniinillä, josta valmistetaan kovahiiltä, selittää projektijohtaja Kari Nikunen Stora Ensolta.

Kymenlaaksosta materiaalia sekä akkukennon positiiviselle että negatiiviselle puolelle

Valtion omistama Suomen Malmijalostus oy on suunnitellut Euroopan suurinta akkumateriaalitehtaiden keskittymää Kymenlaaksoon. Eilen tiistaina se kertoi aloittavansa tehtaan rakentamisen Haminaan ensi kesänä.

Tehtaissa valmistettaisiin ja jalostettaisiin akkujen katodimateriaaleja. Stora Enson koelaitoksessa valmistama materiaalia käytetään akun vastakkaisella eli anodipuolella.

teollisuushallin seinustalla on koelaitoksen pieniä säiliötä, putkia ja portaat tasanteelle.
Valmis materiaali valuu putkia pitkin kuvan kerrokseen ylempien kerrosten lämpökäsittelyuuneista.Pyry Sarkiola / Yle

Yhteistyöhön Suomen Malmijalostus oy:n kanssa Stora Enson Sunilan tehtaiden johtaja Timo Tidenberg kommentoi vähäsanaisesti

- Me keskitymme anodimateriaalin kehittämiseen ja olemme siinä aika pitkällä. Haluamme olla ensimmäinen todella korkealaatuisen biopohjaisesta materiaalista tehdyn anodimateriaalin tekijä, toteaa Tidenberg.

Biopohjainen hiili sietää paremmin kylmää

Stora Enson koelaitoksen tuotantomäärät ovat pieniä esimerkiksi sellutuotantoon verrattuna, vain joitakin satoja kiloja. Biohiiltä tuotetaan laitoksessa vain testikäyttöön.

Materiaalia on testattu omassa laitoksessa sekä Stora Enson tutkimuskeskuksessa Tukholmassa. Siellä biohiiltä on käytetty esimerkiksi pieneen nappiparistoon.

Puupohjaisen hiilen etu on sen ympäristöystävällisyys. Testeistä on saatu lupaavia tuloksia.

- Nähdään jo nyt koelaitoksen tulosten perusteella, että raaka-aineella on paremmat ominaisuudet grafiittiin verrattuna sekä lataus- että purkunopeudessa että kylmäkäytössä, kertoo projektinjohtaja Kari Nikunen.

Ligniinin erottaminen tuotteeksi on luonut alustan monille uusille tuotteille. Sen hyödyntäminen akkumateriaalina on yksi pisimmälle edenneistä hankkeista.

Stora Enson Ruotsissa sijaitsevassa tutkimuskeskuksessa tutkitaan, mitä kaikkea puusta voisi tehdä. Muun muassa styroksin ja kuplamuovin korvaajaksi on kehitetty biovaahto, jonka voi käytön jälkeen kierrättää paperinkeräykseen.

Sunilan tehtaanjohtaja Timo Tidenberg seisoo koelaitoksen käytävällä tehtaan suojavarusteissa ja maski kasvoillaan. Katsoo kameraan.
Sunilan tehtaanjohtaja Timo Tidenbergin mielestä on upeaa, että aiemmin energiaksi poltetusta ligniinistä saadaan valmistettua jatkojalostustuotteita.Pyry Sarkiola / Yle

Sähköautojen ja muiden akkukäyttöisten laitteiden kysyntä lisääntyy huimaa vauhtia, minkä vuoksi myös akkumateriaaleille on kasvava tarve. Toistaiseksi Sunilassa tehdään ainoastaan omaa sisäistä tutkimusta. Täyden mittakaavan laitokseen on vielä matkaa.

- Tarkoitus on kuitenkin edetä mahdollisimman nopeasti, vakuuttaa Stora Enson Sunilan tehtaanjohtaja Timo Tidenberg.

Voit keskustella aiheesta 16.12. kello 23:een saakka

Lue lisää: Metsäjätti Stora Enso kehittää uutta, biopohjaista materiaalia akkuihin Kotkassa - koelaitos on nyt käynnissä

Stora Enso alkaa pian tehdä uutta akkumateriaalia puusta Kotkassa - akkuvalmistajat kiinnostuneita

Stora Enson uuteen koelaitokseen on asennettu ensimmäiset laitteet Kotkassa - järjestelmiä testataan tällä viikolla

Stora Enso alkaa valmistaa puusta materiaalia sähköautojen akkuihin - koelaitos käynnistyy ensi vuoden alussa Kotkassa

Metsäjätti rakentaa uutta koelaitosta vanhaan varastorakennukseen Kotkassa: ''Tässä mennään tulevaisuuden asioihin''

mercredi 15 décembre 2021 11:08:00 Categories: YLE akkuteollisuus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.