Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat aamulla jo toistamiseen videoyhteydellä tänä vuonna. Molempien maide" /> Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapaavat aamulla jo toistamiseen videoyhteydellä tänä vuonna. Molempien maide" />

YLE


Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaavat tänään videoyhteydellä.

Molempien maiden suhteet länteen ovat tällä hetkellä jännittyneet.

Venäjän sotilaallinen läsnäolo Ukrainan rajalla herättää huolta kansainvälisessä yhteisössä. Kiinaa on kritisoitu ihmisoikeusloukkauksista ja erityisesti Xinjiangin uiguuriväestön sorrosta. Yhdysvallat ja useat muut maat ovat ilmoittaneet boikotoivansa Kiinan talviolympialaisia tilanteen takia.

Presidentit tapasivat edellisen kerran virtuaalikokouksessa kesäkuussa, kertoo uutistoimisto Xinhua.

Näiden seikkojen arvioidaan nousevan esiin tapaamisessa.

Kreml: Euroopan kireä tilanne puhuttanee

Asialistan kärjessä ovat "Naton sotaisa retoriikka ja kireä tilanne Euroopassa", Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan tiistaina.

- Tämä edellyttää ehdottomasti keskustelua liittolaisten, Moskovan ja Pekingin välillä, Peskov sanoi.

Peskovin mukaan Naton ohella myös Yhdysvallat on käyttänyt erittäin aggressiivista retoriikkaa, Tass kirjoittaa.

Venäjä on siirtänyt joukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan ja tilanne on hyvin jännitteinen.

Reilu viikko sitten Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden uhkasi Putinia videoneuvottelussa ankarilla pakotteilla, jos Venäjä hyökkää Ukrainaan.

Myös EU-maiden ulkoministerit ja G7-maiden ulkoministerit ovat varoittaneet Venäjää vakavista seurauksista, jos tilanne Ukrainan rajalla kärjistyy.

Xi Jinping istuu pöydän äärellä.
Kiinan presidentti ja kommunistisen puolueen pääsihteeri Xi Jinping keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa viimeksi kesällä videoyhteydellä.Chine Nouvelle / AOP

Mitä Kiina on kertonut kokouksesta?

Kiinassa tapaamisen sisältöä on kommentoitu maltillisesti. Kiinan ulkoministeriön edustaja Wang Wenbin sanoi maanantaina, että presidentit suunnittelevat maiden välisiä suhteita ensi vuodelle.

- [He] vaihtavat näkemyksiä tärkeistä kansainvälisistä ja alueellisista kysymyksistä, jotka ovat yhteisen edun mukaisia, Wang sanoi tiedotustilaisuudessa Kiinan ulkoministeriön tiedotteen mukaan.

Wang sanoi myös uskovansa, että Kiina ja Venäjä jatkavat toistensa tukemista ja tiivistävät strategista yhteistyötä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kiertää parhaillaan Kaakkois-Aasiaa. Indonesian lisäksi Blinken vierailee Malesiassa ja Thaimaassa.

Yhdysvallat lupasi myös vahvistaa liittolaisuuksiaan Intiasta Tyynellemerelle ulottuvalla alueella.

Monet Kaakkois-Aasian maat ovat taloudellisesti riippuvaisia Kiinasta, mutta näkevät Yhdysvallat vastapainona Kiinan valtapyrkimyksille.

Millaiset ovat maiden väliset suhteet?

Venäjä on vaalinut läheisempiä suhteita Kiinaan samalla kun sen välit länteen ovat huonontuneet.

Putin on käyttänyt kumppanuutta tasapainottamiskeinona Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa vastaan.

Samalla osapuolet ovat solmineet tuottoisia sopimuksia esimerkiksi energia-alalla ja tiivistäneet avaruus- ja satelliittiyhteistyötään.

Kiinalainen uutistoimisto Xinhua listasi kokouksen alla maiden yhteisiä saavutuksia politiikassa, teknologiassa, kaupassa ja armeijayhteistyössä.

Kaksi lasta juoksee olympialaisten logo edessä.
USA ja muutama muu maa ovat boikotoineet Pekingin talviolympialaisia Kiinan ihmisoikeustilanteen takia. Kuvassa lapset juoksivat Pekingissä sijaitsevassa Olympic Towerissa joulukuussa.Noel Celis / AFP

Kiinan olympialaiset lähestyvät

Presidentit voivat keskustella myös Kiinassa ensi vuonna järjestettävistä talviolympialaisista.

Yhdysvaltain hallinto ilmoitti viime viikolla boikotoivansa Pekingin talviolympialaisia Kiinan ihmisoikeusrikkomusten takia.

Diplomaattiboikottiin liittymisestä ilmoittivat myöhemmin Australia, Britannia ja Kanada. Kiina on varoittanut boikotista ilmoittaneita maita vakavista seurauksista.

Venäjä on kritisoinut USA:n päätöstä boikotoida kisoja.

- Olympialaisten tulisi olla vapaat politiikasta, Kremlin tiedottaja Peskov sanoi viime viikolla uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjän kilpailijat marssivat Pekingin kisoihin puolueettoman olympialipun alla vuoden 2014 dopingskandaalin takia.

Mistä luulet Xin ja Putinin puhuvan tapaamisessaan? Voit keskustella aiheesta torstaihin 16. joulukuuta kello 23:een asti.

Lue myös:

Biden kiitteli Niinistöä hävittäjävalinnasta - "Luo vahvan pohjan tiiviimmille puolustussuhteille tulevaisuudessa"

G7-maat varoittavat Venäjää: Hyökkäys Ukrainaan tietäisi "massiivisia seuraamuksia ja kovaa hintaa"

Yhdysvaltain ja Ukrainan presidentit keskustelivat Itä-Ukrainan konfliktista - Biden lupasi myös resursseja Nato-maille itäiseen Eurooppaan

Biden sanoo demokratian kärsivän taantumasta ja avasi huippukokouksen sen vahvistamiseksi: "Jokaisen sukupolven on uudistettava demokratia"

"Yhdysvallat loukkaa olympialaisten henkeä" - Kiina tuomitsee USA:n päätöksen boikotoida Pekingin olympialaisia

mercredi 15 décembre 2021 07:25:00 Categories: YLE suurvaltapolitiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.