Yön yli kohotettu leipä kypsyy padassa ihanan rapeakuoriseksi ja meheväksi.
Valmista taikina jo edellisenä iltana ja paista leipä seuraavana aamuna. Kuva: Ninna Lindström
Pataleivässä yhdistyvät monen kotileipurin hartaimmat toiveet, nimittäin herkullisuus ja vaivattomuus.
Leipätaikina valmistuu nopeasti sekoittamalla ainekset keskenään. Tärkein vaihe on antaa taikinan kohota yön yli, jolloin se muodostaa tarvittavan sitkon.
Taikinaa ei pidä vaivata, joten käsittele sitä hellästi. Riittää, kun taittelet leipätaikinan kulmat siististi yhteen jauhotetulla leivonta-alustalla. Tämän jälkeen taikinan annetaan kohota huoneenlämmössä vielä puoli tuntia, kunnes se pääsee paistumaan kuumaan pataan.
Oheisessa reseptissä pataleipä saa purutuntuman neljän viljan hiutaleista ja auringonkukansiemenistä. Kokeile lisätä taikinaan esimerkiksi kuivattuja karpaloita tai rouhittua pähkinää. Ne tuovat leipään mukavaa makeutta ja rapeutta.
Katso ohje Soppa365:stä!
TetraSys Oy.