Eteläpohjalaisen Kurikan valtuusto hyväksyi aloitteen marraskuussa ja kaupungissa päätettiin säilyttää myös kuntalisä, jota maksetaan kotihoidoss" /> Eteläpohjalaisen Kurikan valtuusto hyväksyi aloitteen marraskuussa ja kaupungissa päätettiin säilyttää myös kuntalisä, jota maksetaan kotihoidoss" />

YLE


Nummen päiväkodin esikoululaisilla on menossa Kurikassa jo jouluiset leikit. Kirpakka parinkymmenen asteen pakkanen pitää lapset tänään sisätiloissa.

Eteläpohjalaisen Kurikan kaupunginvaltuusto teki marraskuun lopulla poikkeuksellisen päätöksen ja muutti varhaiskasvatuksen täysin maksuttomaksi kaikille. Tammikuusta 2022 lähtien vanhemmilta ei peritä enää asiakasmaksuja.

Päiväkodin ovella lapsiaan hakemassa olevat vanhemmat pitävät päätöstä hyvänä.

Esikoululaiset leikkivät Nummen päiväkodissa Kurikassa.
Nummen päiväkoti on yksi kunnan yhdestätoista päiväkodista Kurikassa. Mirva Ekman / Yle

- Tämä on tosi hyvä juttu ja houkuttelee varmasti lisää lapsiperheitä Kurikkaan. Tai toivoisin ainakin, että se niin tekee, miettii kurikkalainen Annika Kandolin.

Kandolinin mielestä muuttotappio näkyy kunnassa esimerkiksi niin, ettei naapurustossa tunnu olevan enää juurikaan pieniä lapsia. Hän pitääkin varhaiskasvatusta tärkeänä myös siksi, että lapsi näkee hoidossa kavereita ja saa vuorovaikutusta.

Lapsiaan Nummen päiväkodista hakeva kurikkalaisisä Jussi Courela pitää myös päätöstä maksuttomasta varhaiskasvatuksesta hyvänä.

- Itselläni on kaksi lasta varhaiskasvatuksessa ja on aika iso lovi, kun palkkakaan ei ole mitenkään sen suurempi, hän miettii nykyisistä asiakasmaksuista.

Kunta kaivaa rahat osinkotuotoista

Kurikan kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta sanoo, että varhaiskasvatuksen muuttaminen kokonaan maksuttomaksi ei ollut kunnassa mikään uusi asia, vaan sitä oli mietitty jo pidemmän aikaa.

Taustalla on Koskenvallan mukaan kunnan halu panostaa lapsiin ja lapsiperheisiin sekä pyrkimys lisätä veto- ja pitovoimaa.

- Se, että perheet löytäisivät tänne ja nuoret ylipäänsä, ja haluaisivat perustaa elämää ja perhettä Kurikkaan. Mutta myös se, että nykyiset perheet viihtyisivät Kurikassa, hän sanoo.

Kurikassa on varhaiskasvatuksessa tällä hetkellä noin 800 lasta ja alle puolet nykyisistä perheistä maksaa varhaiskasvatuksesta edellisen asiakasmaksulainmuutoksen jälkeen.

Kurikan kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta ja esikoulunopettaja Virpi Mäki-Saari seisovat Nummen päiväkodin jumppasalissa.
Kurikan kaupungin varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta (vas.) ja esikoulunopettaja Virpi Mäki-Saari seuraavat eskareiden jouluisia touhuja Nummen päiväkodissa.Mirva Ekman / Yle

Kunnalle jää siis muutoksen myötä suoraan maksettavaa noin 500 000 euroa, ja kunta on budjetoinut lisäksi noin 800 000 euroa kuluihin.

- Meillä on perinteisesti Nesteen ja Fortumin osinkotulot budjetoitu varovaisuuden periaatteella, jolloin osinkotuloja on saatu budjetoitua enemmän. Tänä vuonna talousarviossa päätettiin korottaa osinkotuottoennustetta.

Koskenvalta haluaa muistuttaa, että kunnassa on meneillään myös paljon muita lapsiin ja lapsimyönteisyyteen liittyviä hankkeita, eli maksuton varhaiskasvatus on vain yksi osa kokonaisuutta.

Kymmenen kuntaa tarjoaa maksutonta varhaiskasvatusta

Kuntaliiton kyselyn perusteella vuonna 2020 kymmenen kuntaa tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta Suomessa, mukana ovat Kustavi, Paltamo, Pertunmaa, Puumala, Pyhäjärvi, Rautavaara, Siikainen, Sulkava, Utajärvi ja Vaala.

Kurikka tulee olemaan tässä joukossa asukasluvultaan suurin 20 000 asukkaalla, koska Kurikkaan kuuluvat myös entiset eteläpohjalaiskunnat Jurva ja Jalasjärvi.

Suomen Kuntaliiton Hyvinvointi- ja sivistysyksikön kehittämispäällikkö Jarkko Lahtinen sanoo, että hänellä ei ole tiedossa Kurikan lisäksi vastaavan kokoista kuntaa, jossa olisi maksuttomuuden osalta tekeillä ratkaisuja.

Lahtinen pitää kuntien kannalta maksuttomuutta taloudellisesti haastavana, mutta varhaiskasvatuksen asiakkaille asia on mukava. Lisäksi maksuttomuus voi lisätä kunnassa varhaiskasvatukseen osallistumista, mikä on valtakunnallisestikin tavoitteena.

- Maksuttomuus ei järjestämisestä aiheutuneita kustannuksia pienennä, voi käydä myös päinvastoin. Kuntien on siis pohdittava myös sitä, miten varhaiskasvatus pystytään järjestämään laadukkaasti, hän toteaa.

Konkreettista säästöä vanhemmille

Varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvalta vakuuttaa, että laatu ei maksuttomuudesta Kurikassa kärsi, vaan siihen kiinnitetään huomiota yhtä paljon kuin tälläkin hetkellä.

Näin uskovat myös vanhemmat Annika Kandolin sekä Jussi Courela.

- Uskon pikemminkin niin, että panostus lapsiin vahvistaa myös laatua, Courela miettii.

Nummen päiväkoti ja piha Kurikassa.
Kurikassa varhaiskasvatukseen osallistuu tällä hetkellä noin 800 lasta, mikä on lähes 80 prosenttia kaikista 1-6 -vuotiaista kunnan alueella. Outi Koskenvallan mukaan tilaa kunnassa on, mikäli maksuttomuus houkuttelee vielä enemmänkin lapsia varhaiskasvatukseen.Mirva Ekman / Yle

Courelalla on jo mielessään asioita, joihin voi satsata varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista säästyneillä rahoilla.

- Voi miettiä esimerkiksi kesälomareissua. Tai sitten kun tällä hetkellä ostamme halvempia vaatteita eikä vaikka nyt niitä 60 euron kenkiä, niin ehkä voidaan panostaa vähän parempiin ja laadukkaampiin tuotteisiin kuin tähän asti, hän hymyilee ja heilauttaa kättään hyvästiksi Nummen päiväkodin työntekijöille.

Aihesta voi keskustella keskiviikkoon 15. joulukuuta kello 23 asti.

Lue myös: Ilmaisen varhaiskasvatuksen kolmivuotinen kokeilu pääsi tavoitteeseensa: maksuttomuus houkutteli lisää 5-vuotiaita päiväkoteihin

mardi 14 décembre 2021 10:40:27 Categories: YLE varhaiskasvatus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.