Ilta Sanoma

Omikronin osuus jopa nelinkertaistuu viikossa. Jouluna tiedettäneen, miten vaarallinen uusi variantti on.

HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan maskien käyttö on

HUSin diagnostiikkajohtajan Lasse Lehtosen mukaan maskien käyttö on "erityisen tärkeää" nyt, kun omikron on rantautumassa Suomeen. Kuva: Antti Hämäläinen

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ennakoi koronan tartuntalukuihin Suomessa selvää kasvua omikronmuunnoksen leviämisen myötä.

Verrokkimaaksi käy jotakuinkin Suomen kokoinen Norja, jossa tartuntamäärien keskiarvo lähentelee jo 5?000:tta päivässä. Maan yleisradioyhtiön mukaan koronavirustartuntojen määrän kasvu on Euroopan maista nopeinta juuri Norjassa. Suomessakin lukemat ovat nousseet, mutta keskiarvo on "vain" noin 1?400.

- 3?000 tartuntaa vuorokaudessa on Suomessa hyvin mahdollista, Lehtonen ynnää.

Lehtonen arvioi Suomen olevan omikronin osalta Norjaa jäljessä noin viikon. Omikron on parhaillaan syrjäyttämässä Norjassa deltan valtaviruksen paikalta.

- Oletus on, että omikron vaikuttaa Norjassa jo merkittävästi tartuntojen määrän kasvuun. Tällä vauhdilla omikronin osuus jopa nelinkertaistuu viikossa. Olisi hyvin hämmästyttävää, jos sama kehitys ei toistuisi Suomessa.

Tartuntamäärän kasvun taustalla on se, että omikronin on todettu tarttuvan deltaa helpommin myös rokotettuihin.

Laskutoimitus Suomen 3?000 päivittäisestä tartunnasta pohjautuu nykyisiin testausmääriin ja tartunnan saaneiden suhteellisen osuuden tuplaantumiseen tämänhetkisestä noin kuudesta prosentista.

Positiivisten testien osuus on viimeisen viikon aikana pyörinyt Norjassa 15-20 prosentin välillä. Samalla Suomen testausmäärät ovat Norjaa jonkin verran pienemmät.

Lehtonen muistuttaa, etteivät tartuntamäärät ole se tärkein asia. Oleellisempaa on edelleen se, kuinka moni tartunnan saanut joutuu sairaala- ja tehohoitoon.

Tämän suhteen moni asia on valitettavasti vielä auki, kiitos uuden virusvariantin. Lehtosen mukaan tiedossa on, että omikron aiheuttaa rokotettuihin ainakin lievää tautimuotoa.

- Tietoa siitä, missä määrin se aiheuttaa vakavaa tautia, sen osoittavat seuraavat pari viikkoa. Jos tulee vain lievempi tauti, ei suureen paniikkiin ole aihetta. Jos omikron aiheuttaa samanlaisen taudin kuin aikaisemmat virusvariantit, niin sitten on aihetta huoleen.

- Nyt on seurattava sitä, mihin nämä kasvavat tartuntamäärät muissa maissa johtavat. Ikävää, että tämä osui nyt joulun alle.

Lehtonen kannattaa kolmannen rokotekierroksen vauhdittamista.

- Haasteena on rokottajien määrä. Terveydenhuollon henkilöstöä vedetään nyt niin moneen paikkaan, että on vaikeaa löytää käsipareja rokotuksiin.

Viimeisimmät rajoitustoimet näyttävät tuottaneen tulosta. Lehtonen kertoo sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrän pudonneen HUSin alueella parissa viikossa noin 20:llä. Maanantaina hoidossa oli 44 potilasta.

- Toivotaan, ettei omikronin rantautuminen vaikuta tilanteen huononemiseen.

Tässä kohtaa kansalaisten onkin Lehtosen mukaan syytä jarruttaa viruksen leviämistä omilla toimillaan.

- Kasvomaskin käyttö on nyt erityisen tärkeää. Vaikka koronapassilla pääsee eri tilaisuuksiin, niin etenkin sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä pitäisi ehdottomasti käyttää kasvomaskia. Kun vähänkin isompi porukka kokoontuu, niin maski on helpoin keino.

- Yleisesti kannattaa miettiä, onko ylipäätään suurta tarvetta mennä mihinkään ihmisjoukkoihin.

Ffp2-maskia Lehtonen suosittelee erityisesti niille riskiryhmäläisille, joilla ei ole vielä kolmannen rokotuksen suojaa. Muille riittää tavallinen kirurginen maski.

- Muut rokotetut pystyvät tapaamaan toisiaan suhteellisen turvallisesti, mutta maskia pitää käyttää systemaattisesti. Ei niin, että puolet käyttää ja puolet ei. Silloin ei kirurgisista maskeista ole paljoa hyötyä.

Lehtonen on itse saanut jo kolme piikkiä.

- Olen up-to-date, Lehtonen kertoo.

Ilta Sanoma
lundi 13 décembre 2021 22:43:00 Categories: Ilta Sanoma Kotimaa

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.