Lapissa todettiin viime viikolla 46 tartuntaa ulkomaalaisilla matkailijoilla. Heidän tartuntojensa osuus on kasvussa, mutta se on yhä vain pieni " /> Lapissa todettiin viime viikolla 46 tartuntaa ulkomaalaisilla matkailijoilla. Heidän tartuntojensa osuus on kasvussa, mutta se on yhä vain pieni " />

YLE


Lapin sairaanhoitopiirissä korontilanne on kehittynyt pandemia-ajan pahimpiin lukemiin juuri kun odotettu matkailukausi on kiivaimmillaan.

Viime viikolla sairaanhoitopiirissä todettiin yhteensä 276 tartuntaa, joista 46 oli ulkomaalaisilla matkailijoilla. Matkailijoiden osuus kaikista Lapin tartunnoista on noussut viikossa 3,5 prosentista 16,5 prosenttiin, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 61 tartuntaa, mutta toistaiseksi niitä on ollut ulkomaalaisilla matkailijoilla vain vähän. Sen sijaan rajan ylittävillä ostosmatkailijoilla tartuntoja todetaan "koko ajan", kertoo johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Toisaalta tartuntaluvut eivät ole enää keskeinen luku, vaan sairaalahoidon tarve. Sekin on lisääntynyt.

- Vielä ei voi puhua kuormituksesta. Tällä hetkellä meillä on viisi potilasta sairaalahoidossa, kun aiemmin oli yhtä tai ei ollenkaan. Tehohoidossa on ollut viimeaikoina 1-2 potilasta, kertoo Markku Broas.

Länsi-Pohjassa sairaalahoidossa on seitsemän potilasta ja myös tehohoitoa on tarvittu. Viikko sitten potilaita oli viisi.

Lapissa ei vielä toistaiseksi ole havaittu omikronmuunnosta. Tapausten löytymisen viive on kuitenkin 1-2 viikkoa. Esimerkiksi Länsi-Pohjan viime viikon testejä ei ole vielä tämän osalta analysoitu.

Lue myös: Tautiekologi Tuomas Aivelo: Omikron on Suomessa valtamuunnos ennen joulua

LSHP: Muut keinot ennen hätäjarrua

Tartuntojen määrän kasvun ja omikronin leviämisen pelossa on väläytelty myös niin sanotun hätäjarrun käyttöönottoa.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiapäällikkö Pasi Pohjola arvioi viikonloppuna, että jo tällä hetkellä lähes kaikki valtakunnallisen hätäjarrumekanismin kriteerit täyttyvät.

Ylen tietojen mukaan hallituksen sote-ministerityöryhmässä on keskusteltu rajakäytäntöjen muutoksista. Muutos voisi koskea sitä, että koronapassilla ei pääsisi jatkossa maahan. Kaikilta tulijoilta vaadittaisiin sen sijaan kaksi negatiivista testitulosta.

Lapin matkailussa tilannetta seurataan huolestuneena. Esimerkiksi Lapland Hotelsin matkailukausi on lähtenyt hyvin käyntiin ja hotellien varaustilanne on yhä ennätystalven 2019 tasolla.

- Jos lähdetään vaatimaan näitä testauksia ennen tänne tuloa ja varsinkin täällä paikan päällä lisäksi, se käytännössä lopettaa kansainvälisen matkailun, hotelliketjun toimitusjohtaja Ari Vuorentausta sanoo.

Mies katsoo kameraan
Ari Vuorentausta johtaa eri puolille Lappia ulottuvaa Lapland Hotels -ketjua. Varaustilanne on hyvä jopa pitkälle kevääseen, mutta hätäjarrulla olisi vakava vaikutus matkailukaudelle.Vesa-Pekka Hiltunen / Yle

Sairaanhoitopiirin, kuntien ja koronatestipalvelujen tuottajat kokoontuivat tänään iltapäivällä etäkokoukseen, jossa käytiin läpi pika-antigeenitestien järjestämistä ulkomaalaisturisteille mm. Lapin lentokentillä, kun he saapuvat Suomeen.

- Kuntien yksityiset palveluntarjoajat olivat sitä mieltä, että ratkaisu esimerkiksi lentokentällä testaamiseen voisi löytyä, mutta kuntien edustajat olivat Lapin sairaanhoitopiirin kanssa samaa mieltä, että paras olisi, jos testi tehtäisiin ennen matkaa, valaisee infektioylilääkäri Markku Broas.

Yhden lentokoneellisen matkustajaryhmän pika-antigeenitestin ottamiseen menisi aikaa aiemman kokemuksen mukaan vähintään tunti.

- Ennen kuin mennään siihen, meidän pitää tehdä kaikki sellaiset toimenpiteet, joilla voidaan estää epidemian edelleen huonontuminen ja sitä kautta perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon ylikuormittuminen ja hoitojen riskeeraaminen, Broas kertoo.

Tähän liittyy jäljitystyön ylläpitäminen ja maskien käytön korostaminen. Esimerkiksi HUS suosittelee maskeja myös kahdesti rokotetuilla ja paremman FFP2:n maskin käyttöä sisätiloissa.

Myös uudet rajoitukset ovat mahdollisia. Tällä hetkellä leviämisvaiheen rajoitukset ovat käytössä Länsi-Pohjassa ja Rovaniemellä. Muun Lapin osalta tilannetta pohditaan tiistaina.

Testi kotimaassa estäisi tartuntojen tulon

Broas toivoo myös, että Lappin tulevat matkailijat testattaisiin lähtömaissa ennen matkan alkua. Schengen-valtioista mm. Sveitsi vaatii 72 tunnin sisällä otetun negatiivisen PCR-testin ennen matkaa. Testitulos täytyy esittää ennen koneeseen nousua.

- Se olisi helpoin tapa estää tartuntojen tulo.

Matkailijoiden tartunnat on todettu virallisilla testauspisteillä. Britit tekevät myös niin sanottuja kotitestejä ennen paluulennolle lähtemistä. Näiden luotettavuus ei Broaksen mukaan ole välttämättä erityisen korkea.

- Kotitestit ovat henkilön omalla vastuulla ja tietysti sen herkkyys ei ole paras mahdollinen koska riippuu, kuinka testi on otettu ja se on tietysti sellainen omantunnon kysymys, että millä tavalla ilmoittaa testistä, koska se tehdään 1-2 vuorokautta ennen kotiinlähtöä. Siinä on varmasti tekijöitä, joka huonontaa niiden testien osuvuutta, Broas sanoo.

Ari Vuorentausta toivoo, että nyt odotettaisiin maltilla nykyisten rajoitusten puremista, ennen kuin hätäjarrusta vedetään. Hän muistuttaa, että tautia on jo nyt paljon paikallisten keskuudessa.

- Siirtymää paikallisväestöön ei juuri ole ollut. Kontaktit paikalliseen väestöön ovat olleet lyhkäisiä. Asiakkaat ovat käytännössä tuplarokotettuja, tietysti lapsia kulkee, joilla ei rokotteita ole.

Lue myös:

Joulun ajan lentomatkailu Pohjois-Suomeen on omikronista huolimatta taas vauhdissa - joulukuun aikana tulossa on useita satoja charter-lentoja

Nyt pelätään iskua Lapin joulusesongille - matkoja kiivaasti varanneet britit säikähtivät omikronia ja kiristyvien rajoitusten mahdollisuutta

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 14.12. kello 23 saakka.

lundi 13 décembre 2021 19:45:00 Categories: Lapin matkailu YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.