Pörssisähkön hintapiikki pakotti puutarhayrittäjän pistämään kurkunkasvatuksen tauolle. Useimmat puutarhurit ovat kuitenkin suojautuneet sähkön h" /> Pörssisähkön hintapiikki pakotti puutarhayrittäjän pistämään kurkunkasvatuksen tauolle. Useimmat puutarhurit ovat kuitenkin suojautuneet sähkön h" />

YLE


Sähkön viimeaikaiset hinnannousut ovat tuntuneet myös puutarhayrittäjien kukkarossa. Ainakin yksi yrittäjä on päätynyt jo tyhjentämään kasvihuoneensa kurkuntaimista, koska nykyisillä pörssisähkön hinnoilla ei ole varaa kasvattaa kurkkua myyntiin.

Toinen vaihtoehto on nostaa myytävien tuotteiden hintoja kattamaan kasvaneet tuotantokulut. Kauppapuutarhaliiton toiminnanjohtaja Jyrki Jalkanen sanoo, että niin sen kuuluisikin mennä, mutta käytännössä asiat menevät toisin.

- Suomessa vihannesten hinnan määrää pitkälti ostaja, Jalkanen kertoo.

Jalkasen mukaan esimerkiksi kurkuista ja tomaateista myydään yli 90 prosenttia kolmen suuren eli S-ryhmän, Keskon ja Lidlin myymäläverkostojen kautta. Suoramyynnin, kesätorien ja muiden osuus on ripaus kaikesta.

- Keskusliikkeillä ei ole ollut juuri haluja nostaa yrittäjälle maksettavia tuotehintoja. Neuvotteluissa niiden ostaja sanoo "tää on meidän hinta, ota tai jätä".

Hyvin moni on ottanut. Suomessa on noin 150 kurkkuviljelmää ja 96 prosenttia Suomessa syödyistä kurkuista oli kotimaisia viime vuonna. Tomaattien kotimaisuusaste on 62-63 prosenttia.

Valaistut kasvihuoneet Joensuussa Botanian puutarhoilla.
Kasvihuoneiden valaistus nielee paljon sähköä pimeällä talvikaudella. Kasvihuoneet lämmitettään pääosin hakkeella.Heikki Haapalainen / Yle

Kysyntä ja tarjonta määrää

S-ryhmän tuoteryhmäjohtaja Veli-Matti Puhakka sanoo, että kysyntä ja tarjonta määräävät hinnat.

- Näissä tuoteissa hinnat katsotaan viikko kerrallaan. Esimerkiksi pari, kolme viikkoa sitten tomaattia oli yllin kyllin tarjolla ja hinnat siksi matalalla. Nyt hinnat ovat olleet nousussa, mutta joulun jälkeen tavaraa on taas paljon tarjolla ja hinnat laskevat, Puhakka kertoo.

Puhakan mukaan S-ryhmä ei käy hintaneuvotteluja yksittäisten viljelijöiden kanssa, vaan pääosin suurten pakkaamojen kanssa.

- Näiden neuvotteluasema on erittäin vahva, Puhakka huomauttaa.

Lisäksi alueosuuskaupat ja jopa yksittäiset S-ryhmän myymälät voivat tehdä paikallisia sopimuksia, mutta toimitusten valtavirta tulee pakkaamojen kanssa sovituilla hinnoilla.

Pääosa hintasuojattu

MTV uutiset kertoi eilen, että pohjoissavolainen kurkkutilallinen joutuu tuhoamaan kurkkuviljelmänsä, koska hänellä ei ole varaa kohonneisiin sähkölaskuihin.

Jalkasen kertoo tietävänsä myös muutaman muun hintaherkkää pörssisähköä ostavan puutarhurin. Hän ei ole kuitenkaan kuullut, että kukaan toinen olisi ainakaan toistaiseksi päätynyt yhtä radikaaliin ratkaisuun.

Laajamittaista taimien kompostointiaaltoa ei ole ainakaan sähkönhinnan vuoksi tulossakaan, koska noin 90 prosenttia puutarhayrittäjien sähkösopimuksista on kiinnitettyä eli hintasuojattua.

- Vihannekset eivät lopu. Sitä ei tarvitse pelätä, Jalkanen sanoo.

Sikäli kasvihuonetaimien tunkioinnissa ei ole mitään erikoista, että normaalistikin vanhat kasvihuonetaimet vaihdetaan nuoriin 3-4 kertaa vuodessa. Juuri tähän aikaan sitä ei kuitenkaan yleensä tehdä, vaan mieluummin lopputalvesta tai kevään korvalla.

Voit keskustella aiheesta 14.12. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

Sähkö on nyt niin kallista, että yksi sähköyhtiö kaatui jo - viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten

Testaa, paljonko imurointi, pyykinpesu tai kiukaan lämmitys maksaa, kun sähkön hinta on huipussa

Sähkön hinta nousi korkealle, edullisen sopimuksen tekeminen on nyt myöhäistä - puolen vuoden päästä hintoihin odotetaan tuntuvaa muutosta

lundi 13 décembre 2021 19:15:00 Categories: YLE sähkö

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.