Ilta Sanoma

Kuinka nuoresta filmi- ja veistotaiteen kandidaatista Kari Byronista tuli yksi myytinmurtajista, ja mitä hänelle kuuluu nyt?

Kari Byron tekee nykyään taidetta ja innostaa tyttöjä koodaamaan.

Kari Byron tekee nykyään taidetta ja innostaa tyttöjä koodaamaan. Kuva: MVPhotos

Kaikki muistavat Adam Savagen ja Jamie Hynemanin, Myytinmurtajien kansikuvapojat. Heidän taustallaan nähtiin pitkään rakennustiimi, joka loisti omalla osaamisalueellaan yhtä kirkkaasti kuin sarjan kaksi päätähteä. Yksi rakennustiimin perustajista oli Kari Byron. Hänestä tuli nopeasti roolimalli nuorille tytöille, jotka rakastavat tiedettä ja haluavat oppia lisää.

Byronin matka maineeseen ei ollut kuitenkaan pelkkiä räjäytyksiä ja niille naureskelua. Vuonna 2014 Savage kertoi, että sarjan katsojat olivat aluksi vastustaneet kiivaasti Byronin mukanaoloa vain sen takia, että hän oli nainen, eikä näin ollen ollut "sopiva" miesvaltaiselle alalle.

Kuva: Martin Klimek/ZUMAPRESS.com/MVPHOTOS

Byron halusi tehdä erikoistehosteita, mutta töiden löytäminen ei ollut helppoa.

Vergelle antamassaan haastattelussa Byron kertoi valmistuneensa San Franciscon yliopistosta ja alkaneensa etsiä heti töitä erikoistehosteita tekevistä firmoista. Kukaan ei kiinnostunut nuoren naisen hakemuksista.

-?Kaikki hakemukseni lensivät roskakoriin sen jälkeen kun niihin lyötiin hylätty-leima, hän kuvaili uran alkua.

Lopulta apuun saapui yksi Byronin ystävistä. Tämä suositteli paikkaa, johon tuleva tehostemestari ei ollut vielä hakenut. Byron päätti hoitaa homman kunnolla ja löysi itsensä Jamie Hynemanin perustaman M5 Industries -yhtiön ovelta.

Byronin mukaan Hyneman selasi läpi hänen portfolionsa, mutta ei vaikuttanut järin innostuneelta. Jotain kiinnostavaa Hyneman kuitenkin Byronin papereista löysi: valokuvan vanhaa miestä esittävästä patsaasta, jonka Byron oli tehnyt omin käsin. Tämä riitti työhaastatteluksi ja Byron pääsi palkattomaksi harjoittelijaksi. Hänen piti edelleen käydä yötöissä muualla, jotta saisi laskunsa maksettua.

Lue lisää: Myytinmurtaja-professori Jamie Hyneman paljastaa syyn, miksi pitää Suomesta - saunomaan hän ei kuitenkaan suostu

Kuva: Martin Klimek/ZUMAPRESS.com/MVPHOTOS

Byron kertoi Dame Magazinelle, että kun Savage ja Hyneman aloittivat Myytinmurtajien tekemisen, myös hän alkoi saada työstään rahaa. Tosin ohjelman ollessa alkutekijöissään palkka ei riittänyt edes vuokranmaksuun. Ensimmäisen tilipussin, sata dollaria, Byron tienasi tekemällä 3D-skannauksen takapuolestaan. Byronin peppu toimi mallina myytissä, jossa testattiin voisiko imu vetäistä ihmisen ulos lentokoneen vessasta.

Byron ei koskaan etsinyt kuuluisuutta. Hän ei ajatellut ryhtyvänsä tv-juontajaksi. Verge-lehden mukaan Savage ja Hyneman eivät kuitenkaan pystyneet tuottamaan kahdestaan tarpeeksi materiaalia jaksoja varten, joten myös Byronin oli asteltava kameroiden eteen.

Kuva: Martin Klimek/ZUMAPRESS.com/MVPHOTOS

Myytinmurtajat ei ollut koskaan ohjelma, jossa juontajat vain juontavat, vaan ohjelmassa laitettiin kädet saveen ja kaikki testit rakennettiin itse.

Pian ohjelman alkamisen jälkeen tuottajat halusivat jaksojen etenevän nopeammin. Tämä tarkoitti, että Byronin ja hänen tiiminsä oli astuttava esiin.

Kenelläkään rakennustiimistä ei ollut tieteellistä taustaa. Byron oli uusi kasvo alalla. Tory Belleci ja Grant Imahara olivat tehnyt erikoistehosteita alan isoimmille yrityksille. Scottie Chapman oli hitsaaja. Silti tiimin yhteistyö toimi heti alusta saakka.

Grant Imahara, Kari Byron ja Tory Belleci

Grant Imahara, Kari Byron ja Tory Belleci Kuva: Michael Ferguson / Newscom / MVPhotos

Pian alettiin huhuta, että Byronilla ja Bellecillä olisi suhde.

Byron kumosi kulkupuheet Blast Magazinelle antamassaan haastattelussa. Hänen ja Bellecin suhde ei ollut koskaan romanttista laatua. Byron seurusteli jo ennen Myytinmurtajia taiteilija Paul Urichin kanssa. He ovat edelleen yhdessä.

Byron tuli raskaaksi vuonna 2009. Dame Magazinen mukaan tämä ei vaikuttanut mitenkään työntekoon. Byron pysytteli sarjan matkassa lähes laskettuun aikaan saakka.

Koska Byronin työ oli varsin erikoista, hänen piti pohtia, kuinka yhdistää lapsen odotus Myytinmurtajien tekemiseen. Hän päätti marssia lääkärin pakeille.

-?Okei, koska minun täytyy lopettamaan ampuminen, sillä vauvallahan on korvat? Byron kysyi ensimmäiseksi.

Lääkäri hämmentyi. Hän ei ollut koskaan joutunut vastaamaan moiseen kysymykseen. Sen jälkeen ryhdyttiin pohtimaan, kuinka kaukana Byronin pitäisi pysytellä sarjassa tehdyistä räjäytyksistä.

Hyneman ja Savage tekivöt 282 jaksoa Myytinmurtajia.

Hyneman ja Savage tekivöt 282 jaksoa Myytinmurtajia. Kuva: Elisa Miller / Newscom / MVPhotos

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Vuonna 2014 Byron ryhmineen jätti ohjelman. Miksi, sitä ei tarkkaan tiedetä.

Business Insiderin mukaan rakennustiimi sai potkut. Byron totesi asian hieman maltillisemmin Twitterissä: "Emme ole enää osa show'ta. Myytinmurtajilla on uusi suunta."

Ohjelman tuottajat kertoivat Entertainment Weeklylle, että he olisivat halunneet rakennustiimin jatkavan, mutta kolmikko päätti hinnoitella itsensä ulos. Myös muut lähteet kertoivat samaa: riita palkoista johti eroon.

Oli syy mikä tahansa, rakennustiimin välit Hynemaniin ja Savageen pysyivät hyvinä. Savage totesi, etteivät he olisi halunneet tiimin lähtevän. Byron ja kumppanit palasivatkin "rikospaikalle" kaksi vuotta myöhemmin kuvaamaan reunion-jakson.

Kuva: Martin Klimek/ZUMAPRESS.com/MVPHOTOS

Mitä Byronille tapahtui Myytinmurtajien jälkeen?

Vergen mukaan moni ei tiedä, että Byron on itse asiassa koulutettu taiteilija. Hän on kertonut luovansa jonkinlaista taidetta joka päivä, ettei "tulisi hulluksi". Myytinmurtajien suosion jälkeen hänen teoksensa eivät ole enää olleet mukana näyttelyissä.

Byron on pystynyt yhdistämään Myytinmurtajien hohtoa taiteeseensa. Hän säilyttää maalausvälineitään vanhoissa panosrasioissa ja tekee maalauksia käyttämällä tarkkaan kontrolloituja räjähdyksiä. Hänen ruudilla tehdyissä maalauksissa toistuu kaksi pääteemaa: pääkallot ja kirkuvat ihmiskasvot.

Ei Byron pelkäksi taiteilijaksi heittäytynyt. Hän toimii Smart Gurlz -leluvalmistajan luovana johtajana sekä luennoitsijana. Smart Gurlz on erikoistunut robotiikkaan ja yhtiön yhtenä tavoitteena on "sitouttaa ja kannustaa tyttöjä koodaamaan." .

Byron matkustaa paljon ja hänen uusin ohjelmansa Crash Test World nähdään Science Channel -kanavalla tammikuussa. Siinä Byron reissaa muun muassa Berliinissä, New Yorkissa ja Qatarin aavikolla esitellen paikallista taidetta, musiikkia ja kulttuuria.

Ilta Sanoma
samedi 11 décembre 2021 22:45:00 Categories: Ilta Sanoma Viihde

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.