Ohjeiden perusteella ministerillä altistus on vakavampi tilanne kuin päiväkodin työntekijällä, kirjoittaa taloustoimittaja Heikki Valkama." /> Ohjeiden perusteella ministerillä altistus on vakavampi tilanne kuin päiväkodin työntekijällä, kirjoittaa taloustoimittaja Heikki Valkama." />

YLE


Julkisuudessa on puitu pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja muiden ministerien altistumista. Kun Pekka Haavisto (vihr.) sairastui koronaan, ministereitä ja eräitä virkamiehiä pyydettiin varotoimenpiteenä välttämään kontakteja toistaiseksi.

Valtioneuvoston ohjeistus on toki tiukempi kuin THL:n linjaus, mutta julkisuuden tiukka keskustelu karanteenista ja testeistä ei millään tavalla vastaa monien työpaikkojen todellisuutta.

Otetaan esimerkki.

Helsinkiläisen päiväkodissa työskentelevän opettajan puoliso sairastui koronaan.

Opettaja otti yhteyttä kaupungin työterveyteen. Siellä todettiin, että työterveys ei hoida enää korona-asioita. Opettajan pitää soittaa koronaneuvontaan.

Koronaneuvonnasta todettiin, että töihin vaan. Testiä ei tarvita.

Siis: jos perheessä on koronaa, päiväkodin opettajien ei tarvitse välittää, jos heillä on kaksi rokotusta.

Ohje on linjassa THL:n suosituksen kanssa.

Täysin rokotetut perheenjäsenet voivat jatkaa normaalia elämää. Suosittelemme kuitenkin, että he käyttävät maskia kansallisen suosituksen mukaisesti ja huolehtivat etäisyyksistä, kun he liikkuvat julkisilla paikoilla, joissa on paljon ihmisiä.

Tietenkin voi kysyä, miten päiväkodin opettaja pitää lapsiin etäisyyksiä?

Kyseinen opettaja soitti esihenkilölleen ja pyysi vapaata päivän ja meni omatoimisesti, suosituksista huolimatta, koronatestiin.

Testi oli negatiivinen.

Tällä viikolla uutisoitiin, että jo yli kolmannes koronatartunnan saavista on täysin rokotettuja, mutta THL ei suunnittele rokotettujen ohjeistuksen muuttamista

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen totesi, että kahdesti rokotettujen tautimäärän hiipiminen ylöspäin kertoo rokotesuojan hiipumisesta. Lehtonen totesi, että myös kaksi rokotusta saaneiden on syytä suojautua ja käyttää maskia.

Toisaalta kahdesti rokottautuneita on määrätty karanteeniin, kun altistus on ollut kumulatiivista. Tästä kertoivat esimerkiksi Helsingin Sanomat ja Iltalehti elokuussa.

Kumulatiivisella altistuksella voidaan tarkoittaa esimerkiksi sitä, että altistus on ollut pitkäkestoista ja tapahtunut pienessä sisätilassa.

THL:n ja kuntien ohjeissa on siis eroja. Lisäksi moni työpaikka ottaa varman päälle. Joillakin työpaikoilla tehdään päivittäinen pikatesti, jos altistuneen on pakko tulla töihin.

Esimerkiksi meillä Ylellä ohjeistetaan näin:

Jos kanssasi samassa taloudessa asuvalla todetaan koronatartunta ja viranomainen asettaa hänet eritykseen, jää 10 vuorokauden omaehtoiseen karanteeniin.

Voit lyhentää aikaa käymällä 6 vuorokauden jälkeen koronatestissa (PCR-testi), ja jos testi on negatiivinen, voit palata lähitöihin.

Suomen suurimpiin työllistäjiin kuuluvan S-ryhmän riskienhallintayksikön päällikkö Mikko Koskinen kertoo näin.

- Yleisen ohjeistuksemme mukaan perhealtistumistilanteissa työntekijä ohjataan jäämään kotiin palkalliselle poissaololle 7 päivän ajaksi, mikäli työntekijän samassa taloudessa oleva henkilö on sairastunut koronavirukseen ja altistuminen on tapahtunut. Etätyömahdollisuuden tullessa kysymykseen työntekijä tyypillisesti jatkaa työskentelyä kotoa käsin. S-ryhmän jäsenyritykset ovat laatineet tämän yleisen ohjeistuksen perusteella omia tarkentavia käytäntöjään, jotka voivat tästä hieman poiketa.

Toinen suuri työnantaja, OP-ryhmä, taas linjaa näin: Jos OP:n työntekijän perheenjäsen on altistunut koronalle ja asetettu karanteeniin, suosittelemme, että työntekijä työskentelee etänä karanteenin ajan. Jos etätyöskentely ei ole mahdollista, työntekijä voi tulla lähityöhön, jolloin on noudatettava OP:n yhteisiä turvallisen työskentelyn pelisääntöjä.

Vastaavasti Postista kerrotaan näin: Jos Postin työntekijä on altistunut koronavirukselle perhepiirissä ja työntekijää ei ole vielä asetettu karanteeniin tartuntatautilääkärin toimesta, pyydämme työntekijää ilmoittamaan tilanteesta esihenkilölle. Esihenkilö voi myöntää sairauspoissaolon 1-3 peräkkäiselle kalenteripäivälle. Jos tartuntatautilääkäri ei ole tähän mennessä ollut yhteydessä, työntekijän tulee olla yhteydessä työterveyteen tilanteen arvioimiseksi.

Työelämässä korona on siis kaikkea muuta kuin tasa-arvoinen.

Lue lisää:

THL suosittaa kotitestien käyttöä ja aikoo antaa lähiaikoina niistä lisäohjeita - Mika Salminen: "Ovat osoittautuneet mainettaan paremmiksi"

WHO: Rokotteiden voidaan olettaa suojaavan omikrontartunnan saaneita pahimmilta koronataudin muodoilta

lauantai 11. joulukuuta 2021 17.50.00 Categories: YLE talous

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.