Ilmalämpöpumpuistakin liikkuu keskustelupalstoilla monenlaista tietoa. Yrittäjä Marko Mattila vastaa viiteen usein esitettyyn kysymykseen tai väi" /> Ilmalämpöpumpuistakin liikkuu keskustelupalstoilla monenlaista tietoa. Yrittäjä Marko Mattila vastaa viiteen usein esitettyyn kysymykseen tai väi" />

YLE


Netin keskustelupalstoilta löytyy tietoa lämpöpumpuista, mutta tiedon luotettavuus onkin toinen juttu.

Tämä ilmenee eilen perjantaina 10. joulukuuta Vaasan yliopistossa tarkastetusta FM Eveliina Salmelan väitöstutkimuksesta.

Viestintätieteiden alaan kuuluvan tutkimuksen mukaan nimettömänä verkossa esiintyvät kertovat laukovat useammin mielipiteitä niitä perustelematta, kun taas keskustelupalstalle rekisteröityneet kirjoittavat asiakeskeisemmin.

Viisi kysymystä - viisi vastausta

Keskustelupalstojen keskustelut ovat jossain määrin tuttuja myös Pohjanmaan Sähkömestarit Oy:n yrittäjä Marko Mattilalle. Kuten ovat ilmalämpöpumputkin.

Näin Mattila vastaa keskustelupalstoilla usein esitettyihin kysymyksiin ja väitteisiin, ja ohjeistaa ilmalämpöpumppujen käyttäjiä saamaan pumpuistaan talvella parhaan hyödyn.

1. Saako ilmalämpöpumpun sammuttaa pakkasilla?

Marko Mattilan mukaan ei mielellään.

Jos ilmalämpöpumpun sammuttaa, sitä ei pitäisi ainakaan uudelleenkäynnistää kovilla pakkasilla.

- Oikea sääntö on, että annetaan pumpun olla päällä. Varsinkin silloin, kun siitä tulee jonkin verran lämpöä. On tosi kova rasite pumpulle lyödä se uudestaan pakkasella päälle, kun se on ollut jonkin aikaa pois käytöstä. Se on kuin käynnistäisi auton kylmänä.

2. Miten takka, kaukolämpö tai vaikka öljylämmitys vaikuttavat ilmalämpöpumpun käyttöön?

Jos on joku toinen lämmönlähde, ilmalämpöpumppua ei pitäisi pitää automaattiasennossa, koska silloin se lähtee jäähdyttämään ilmaa.

Mattila pitäisikin ilmalämpöpumpun aina joko lämmitys- tai jäähdytysasennossa.

Jos ilmalämpöpumppua käyttää lämmitykseen, patterit ja muut lämmönlähteet kannattaa säätää selvästi pienemmälle niin, että ilmalämpöpumpusta ja pattereista tulevan lämmön erotus on yli kaksi astetta. Varsinkin öljylämpötaloissa näin voidaan saada aikaiseksi suuriakin säästöjä.

Jos taas haluaa, että lämpö tulee pattereista tai takasta ja ilmalämpöpumppu vain kierrättää lämpöä, laite kannattaa säätää takkatoiminnolle.

3. Mitä eroa on jäähdyttävällä ja lämmittävällä pumpulla?

Marko Mattilan mukaan suurimmalla osalla Suomessa pelkkään jäähdytyskäyttöön myytävistä pumpuista pystyy myös lämmittämään.

Lämmitys on kuitenkin tarkoitettu Etelä-Euroopan oloihin ja eikä laitteissa ole sulatusvastuksia eli luultavasti on jo -5 asteessa tulee ongelmia.

Pohjoismaihin tarkoitetuilla ilmalämpöpumpuilla pystyy myös lämmittämään pakkasella.

4. Kostuttaako ilman jäähdyttäminen talon rakenteita?

Jotta kosteutta muodostuisi rakenteisiin, sisäilman pitäisi laskea huomattavasti kylmemmäksi, mitä kuvitellaan, Mattila sanoo.

- Jos ulkona on 28 astetta lämmintä, sisäilmaa ei pidä jäähdyttää ilmalämpöpumpulla 20 asteeseen vaan vaikka 24 asteeseen. Samaan aikaan ilmalämpöpumppu poistaa huoneilmasta ämpäritolkulla vettä. Tuntuu kuin lämpötila olisi pudonnut huomattavasti enemmän.

Mattila pitäisi myös kuumina kesäpäivinä ilmalämpöpumppua koko ajan päällä. Jos laitetta pitää päällä vain silloin tällöin, esimerkiksi iltaisin, se ei paranna kokonaistilannetta.

Käyttäjä säätää ilmalämpöpumpun lämpötilaa.
Jos ilmalämpöpumppua käyttää lämmitykseen, patterit ja muut lämmönlähteet kannattaa säätää selvästi pienemmälle niin, että ilmalämpöpumpusta ja pattereista tulevan lämmön erotus on yli kaksi astetta, opastaa yrittäjä Marko Mattila. (Kuvituskuva) Minna Matintupa

Mattilan mukaan on parempi pitää ilman lämpötilaa vaikka vähän lämpimämpänä, mutta tasaisena sen sijaan että laskisi sitä yhtäkkiä.

- Jos on 30 asteen helteet ja sammutat ilmalämpöpumpun viikoksi, talon rakenteet ovat jo niin lämpimät, ettet saa yhtäkkiä laskettua lämpötilaa. Mieluummin kannattaa asettaa lämpötila vaikka 25 asteeseen ja jos ei riitä, tiputtaa siitä aste tai kaksi astetta.

5. Säästääkö ilmalämpöpumpulla sähköä talvella?

Marko Mattilan mukaan keskustelupalstoilla on väitetty, että ilmalämpöpumpulla ei saa säästöä, koska "15 pakkasasteen jälkeen" se rupeaa tekemään vastuksilla lämmintä.

Hän kuvailee näitä kauhuskenaarioiksi, joita verkossa luodaan.

Mattilan mukaan uusimmassa mallissa -15 asteessa ilmalämpöpumppu antaa 4,4 kilowattia lämmitystehoa. Se vastaa noin 70 prosenttia 120 neliön talon lämmitystarpeesta. Sähköä tähän kuluu alle kilowatti.

Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin 12. joulukuuta kello 23 asti.

Lue seuraavaksi:

Lämpöpumppu viilentää ihanasti, mutta talon rakenteille voi koitua yllättäviä seurauksia - professori varoittaa riskeistä tietylle talotyypille

Ränkläätkö ilmalämpöpumppua päälle ja pois? Ei kannattaisi - näin laite viilentää asuntosi tehokkaimmin

samedi 11 décembre 2021 10:14:00 Categories: Ilmalämpöpumppu YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.