Nykyisten Hornetien jälkeen Suomen valinta on maailman nykyaikaisin hävittäjä, jota useat Nato-maat käyttävät. " /> Nykyisten Hornetien jälkeen Suomen valinta on maailman nykyaikaisin hävittäjä, jota useat Nato-maat käyttävät. " />

YLE


Hallitus on valinnut Suomelle uuden hävittäjän. Tuleva ilmavoimien hävittäjä on F-35. Se on maailman ensimmäinen viidennen hävittäjäsukupolven häivehävittäjä eli tutkassa vaikeasti havaittava kone. Se on myös maailman modernein monitoimihävittäjä.

Millainen kone on, miksi se valittiin - ja miksi Suomi tilaa uusia hävittäjiä? Tässä jutussa löydät tiiviit vastaukset hävittäjän perustiedoista.

1. Millainen kone on F-35?

F-35 on yhdysvaltalainen häivehävittäjä.

Kone on moderni hävittäjä. Ulkomitoiltaan kone on Suomen nykyisiä Hornet-hävittäjiä hieman pienikokoisempi. Siinä on tehokas moottori, ja siksi kone on nopea ja pystyy nousemaan ilmaan suurella lentoonlähtöpainolla. Hävittäjän lento-ominaisuudet eivät kuitenkaan ole niin tärkeitä kuin sen muut ominaisuudet.

Monien eri sensorien avulla kone havainnoi ympäristöään. Se kerää tietoa ja välittää sitä muille koneille ja muulle sotilaalliselle järjestelmälle.

2. Mitä tarkoittaa, että kone on häivehävittäjä?

Häive takaa, ettei konetta havaita herkästi.

Konetta on erittäin hankala havaita tutkassa, jolloin sitä on vaikea ampua alas. Häiveominaisuus on rakennettu koneen muotoilulla ja pinnoitteilla. Myös ohjuksia pystytään lastaamaan koneen sisätilaan, jolloin ne eivät paljasta konetta.

3. Miksi Suomi tarvitsee uudet hävittäjät?

Suomen nykyiset Hornet-hävittäjät vanhenevat.

Nykyiset Hornet-hävittäjät otettiin käyttöön 1990-luvulla. Koneiden materiaali ja tekniikka vanhenee. Ilmapuolustuksessa hävittäjiä on mahdoton korvata muilla järjestelmillä.

Nykyaikaiset hävittäjät ovat niihin rakennetun tekniikan ansiosta paljon muutakin kuin lentokoneita, ja ne muuttavat koko ajatuksen siitä, mitä hävittäjillä tositilanteessa tehdään. Ne ovat lentäviä ohjuslavetteja ja datalinkkejä.

Vanhojen koneiden päivittäminen kalliisti ei enää kannata, sillä myös koneiden materiaali itsessään väsyy.

kaavakuva F35

4. Riittääkö raha uuden hävittäjän käyttämiseen?

Puolustusvoimat on luvannut, että kulut eivät ylity.

Puolustusministeriö on luvannut pitää budjetista kiinni. Hankinnan arvo on maksimissaan 10 miljardia euroa, ja sen käyttökulut saavat olla kymmenesosa puolustusvoimien vuosibudjetista. Puolustusvoimat sanoo kiinnittäneensä erityistä huomiota käyttö- ja huoltokuluihin.

Aiemmin on epäilty, että F-35:n kulut eivät mahtuisi budjettiin.

5. Miksi Suomi valitsi juuri tämän koneen?

Puolustusvoimien mielestä kone oli ehdokkaista paras.

Suomessa hävittäjävalintaa edelsi kuuden vuoden työ. Ensin valittiin mahdolliset koneet. Perusteellisten testien ja selvitysten perusteella valittiin näistä viidestä koneesta paras.

Ehdokkaista yhteiseurooppalainen Eurofighter ja ranskalainen Rafale eivät päässeet loppusuoralle. Pisimmälle edenneistä yhdysvaltalaisista F-35:stä, Super Hornetista ja ruotsalaisesta Gripenistä parhaat pisteet valinnassa sai F-35.

Valinta sopi myös valtioneuvostolle, joka teki lopullisen päätöksen. Koneen valinta takaa myös sen, että puolustusyhteistyö Yhdysvaltojen kanssa jatkuu tiiviinä.

Useat maat Euroopassa ovat valinneet saman koneen. Samalla kone on useiden Nato-maiden valinta.

6. Kuinka paljon koneita tulee ja milloin?

Suomi ostaa 64 hävittäjää, ja ensimmäinen lentää Suomeen vuonna 2026.

Myös Hornet-hävittäjiä oli alun perin 64. Suomi ostaa F-35 koneita saman verran. Suomi ottaa koneen käyttöön Yhdysvalloissa 2025 ja ensimmäinen kone tulee Suomeen seuraavana vuonna.

Suomessa koneet sijoitetaan Siilinjärven Rissalaan ja Rovaniemelle.

Voit keskustella aiheesta 11.12. kello 23:een saakka.

Juttu korjattu 10.12.2021 klo 19.00: Lisätty koneen olevan ensimmäinen 5. sukupolven häivehävittäjä, ei ensimmäinen häivehävittäjä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Suomi ostaa tulevaisuuden hävittäjän, josta oli tulla kaikkien aikojen fiasko

Dassault: "Jälleen näemme Euroopan suosivan amerikkalaisia", ruotsalaisministeri pettyi, Saab yllättyi - näin Suomen hävittäjävalintaan reagoitiin

vendredi 10 décembre 2021 18:03:20 Categories: Hävittäjähankinnat YLE

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.