Ilta Sanoma

Vasemmistoliiton ministerit vaativat, että mahdolliset kustannusten ylitykset hävittäjähankkeessa katetaan täysimääräisesti puolustusministeriön budjetista.

Vasemmistoliiton ministeri Li Andersson ja Hanna Sarkkinen jättivät lausuman hävittäjäpäätöksen yhteyteen valtioneuvoston yleisistunnossa. Andersson muistutti Facebook-sivuillaan vasemmistoliiton sitoutuneen hävittäjähankintaan osana hallitusohjelman hyväksymistä.

Vasemmistoliiton ministeri Li Andersson ja Hanna Sarkkinen jättivät lausuman hävittäjäpäätöksen yhteyteen valtioneuvoston yleisistunnossa. Andersson muistutti Facebook-sivuillaan vasemmistoliiton sitoutuneen hävittäjähankintaan osana hallitusohjelman hyväksymistä. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kymmenen miljardin euron hävittäjähankinta vietiin läpi lähes täydellisen kansallisen yksimielisyyden ilmapiirissä. Soraääniä kuului vain vasemmistoliiton suunnalta.

Vasemmistoliiton ministerit, opetusministeri Li Andersson ja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen jättivät hallituksen yksimielisen päätöksen yhteyteen lausuman, joka liittyy hävittäjähankinnan kustannuksiin.

- Hankintapäätöksen yhteydessä edellytetään, että tehdään tarvittavat toimet, jotta voidaan varmistua siitä, että hankkeen elinkaarikustannukset eivät ylity tai että mahdolliset ylitykset voidaan kattaa täysimääräisesti puolustusministeriön budjetin pääluokan sisältä, lausuma kuuluu.

Hankkeen käyttökuluihin on varattu 250 miljoonaa euroa vuodessa.

Andersson kirjoitti Facebook-sivuillaan, että vasemmistoliitto on korostanut läpi hankintaprosessin, että kustannukset on pidettävä kurissa. Andersson selostaa päivityksessään, että puolue oli sitoutunut hävittäjähankkeeseen hallitusohjelmassa, ja jatkaa, että "hallitusvastuussa olemme saavuttaneet jo valtavan paljon".

Anderssonin päivityksen yhteydessä on runsaasti kommentteja, joissa kritisoidaan vasemmistoliiton päätöstä hyväksyä hävittäjähanke.

Hävittäjähankintaa aiemmin historialliseksi virheinvestoinniksi kutsunut Markus Mustajärvi (vas) sanoi eduskunnassa keskiviikkona, että "tulevien aikojen kansanedustajat ja ministerit voivat valmistautua siihen, että heitä tullaan lähestymään lakki kourassa ja käsi ojossa, kun rahat eivät riitä."

- Puolustushallinto pyrki vaikuttamaan omalla, salaisella viestintäsuunnitelmallaan tiedotusvälineisiin, poliitikkoihin ja kansalaisiin, ettei kukaan kyseenalaistaisi strategisia hankintoja. Päätellen keskustelun vaisuudesta ja värittyneisyydestä, tavoitteessa onnistuttiin hyvin, Mustajärvi kommentoi.

"Historiallisesta virheestä" puhui tiedotteessaan myös Johannes Yrttiaho (vas). Yrttiahon mielestä hallitus ajaa päätöksellään velkaisen valtiontalouden paheneviin vaikeuksiin.

- Hävittäjähankinnan tavoitteena on syventää Suomen liittolaisuutta Yhdysvaltoihin. Ratkaisut tehdään käytännössä eduskunnan ohi tai sille puutteellista tietoa antaen, Yrttiaho arvosteli.

Suomi päätyi hävittäjävalinnassa amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35 Lightning II -koneisiin.

Loppusuoralle valintaprosessissa pääsivät myös amerikkalaisen Boeingin Super Hornet -hävittäjä sekä ruotsalaisen Saabin Gripen E -hävittäjä.

F-35:n valintaa perusteltiin parhaalla suorituskyvyllä. Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) puhui merkittävästä suorituskykyerosta F-35:n eduksi.

Vasemmistoliittoa lukuun ottamatta hävittäjäpäätös sai kiitosta niin hallituksesta kuin oppositiostakin.

- Yksi hallituskauden ja tulevien vuosikymmenten merkittävimmistä päätöksistä on nyt tehty, pääministeri Sanna Marin (sd) kirjoitti Twitterissä.

Joonas Könttä (kesk) piti viisaana, ettei ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa koskevissa ratkaisuissa lähdetä "puoluepoliittiseen rettelöintiin".

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo osoitti kiitoksensa kaikille hävittäjäkauppaan osallistuneille tahoille.

- Kynnys käyttää sotilaallista voimaa Suomea kohtaan on korkea, kiitos uskottavan maanpuolustuksemme. Näin myös jatkossa. Tätä tarkoitusta uudet hävittäjät palvelevat, Orpo kirjoitti Twitterissä.

Myös perussuomalaiset ilmaisivat tyytyväisyytensä hävittäjävalintaan.

- Suurin asiantuntemus valinnassa on Puolustusvoimilla, ei poliitikoilla. F-35:n valinnassa kaikki kriteerit täyttyvät asiantuntijoiden mukaan - mukaan lukien huoltovarmuustekijät. Olemme tyytyväisiä, että juuri asiantuntemusta kuunneltiin, Jari Ronkainen (ps) kommentoi.

Ilta Sanoma
vendredi 10 décembre 2021 19:50:00 Categories: Ilta Sanoma Politiikka

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.