Ilta Sanoma

Eemil Viron ja Micke-Max Åstenin välisessä tilanteessa petti sekä taklaajan että taklattavan vastuu, kirjoittaa jääkiekkotoimittaja Sami Hoffrén.

Eemil Viron ja Micke-Max Åstenin välinen tilanne oli hirvittävää nähtävää.

Eemil Viron ja Micke-Max Åstenin välinen tilanne oli hirvittävää nähtävää. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva, Kari Mankonen

Se saattoi olla kova menetys Turun Palloseuralle, mutta mahdollisesti vielä kovempi Nuorille Leijonille. TPS:n 19-vuotiaan puolustajan Eemil Viron loukkaantuminen torstain ainoassa SM-liigaottelussa oli kuluneen peliviikon synkin tapahtuma.

Viro joutui Helsingin IFK:n pommikoneen Micke-Max Åstenin jyräämäksi toisessa erässä ikävin seurauksin. Toivottavasti Viro ei loukkaantunut tilanteessa pahemmin, mutta ennusmerkit eivät lupaa hyvää.

Ikävän lopputuloksen olisi voinut helposti välttää. Kahdestakin syystä.

Ensinnäkin Åsten, 29, olisi voinut aivan hyvin jättää taklaamatta kyseisessä tilanteessa. Hänellä oli riittävästi aikaa havainnoida, että Viro on irti laidasta ja selkäsuunta kentälle päin. Viro (183 cm/80 kg) oli haavoittuvassa asennossa, eikä hän kääntänyt rintamasuuntaansa viime hetkellä.

Silti Åsten (181 cm/87 kg) päätti vetää taklauksensa loppuun, ja seuraukset olivat hirvittävän näköiset.

Viro rysähti voimalla olkapää edellä laitaan, ja samassa rytäkässä TPS:n nuoren puolustajan pää osui pleksiin. Pelaajat ovat päätyneet pienemmistäkin iskuista olkapääleikkaukseen ja pitkälle sairauslomalle.

Åsten sai tempustaan suihkukomennuksen laitataklauksesta, ja siihen päälle vielä toisen pelirangaistuksen väkivaltaisuudesta, kun Viron pakkipari Ruben Rafkin haastoi Åstenin tappeluun.

Åstenin taklausta ei voi puolustella. Jos vastustaja on haavoittuvassa asennossa, taklaaja tekee päätöksen taklauksesta ja kantaa siitä myös vastuun.

Åstenin lisäksi myös Viro olisi voinut toimia tilanteessa paljon viisaammin.

Viro lähti hakemaan kiekkoa syvältä ja vilkaisi nopeasti olkansa ylitse ennen kuin pysähtyi leveään tripodiin, selkä kentälle päin pelaamaan kiekkoa metrin irti laidasta.

Kaukalopallossa kyseinen ratkaisu olisi ollut ihan hyvä, koska lajissa ei ole kontaktin uhkaa, mutta ammattilaisjääkiekossa se ei ollut ideaali ratkaisu.

Ei puolustaja voi pelata näin paineistettuna. Puolustajan pitää tiedostaa, että hän on taklausuhan alla ja välttää asettamasta itseään haavoittuvaan asemaan. Aina se ei toki ole mahdollista nopeatempoisessa pelissä.

Viron ja Åstenin välisessä tilanteessa petti sekä taklaajan että taklattavan vastuu.

Parin vuoden aikana SM-liigassa on nähty liikaa tilanteita, missä nuori pelaaja lanataan pahoin seurauksin lasarettiin. Osa liigavalmentajista ja -pelaajista on ollut huolissaan nuorten pelaajien kyvystä ottaa taklauksia vastaan.

Junioritasolla ja rajusti nuorentuneessa SM-liigassa kontaktipelistä on tullut alisteista teknisille ja näppärille lajitaidoille, mikä on tuonut liiallisen turvallisuuden tunteen kaukaloon. Viro saattoi pelata torstain tilanteen nähdyllä tavalla siksi, ettei ole tottunut taklausuhkaan vastaavanlaisissa tilanteissa.

Viro on erittäin lahjakas puolustaja, jonka uranäkymät ovat NHL:ssä. Detroit Red Wingsin kolmannen kierroksen varaus pelannee ensi kaudella Pohjois-Amerikassa.

Pienessä askissa samanlaisiin ratkaisuihin ei voi turvautua sillä olettamuksella, ettei sieltä kukaan tule taklaamaan. Kerran kerrasta tulee.

Toivottavasti torstain tapaus opetti taas jotain. Nyt yksi lahjakas pelaaja maksoi siitä turhan kovan hinnan.

Olisi todella sääli, jos Viro joutuu jättämään tulevat nuorten MM-kisat väliin loukkaantumisen takia. Viro on Antti Pennasen valmentaman MM-joukkueen kärkipuolustajia, jonka varaan on laskettu paljon.

SM-liigan tuomari- ja kurinpitolinja on kerännyt vakiomäärän kritiikkiä tälläkin kaudella, mutta annetaan posia silloin kun on sen paikka.

SM-liigan tilannehuone ei vienyt Åstenin taklausta kurinpitodelegaation käsittelyyn. Tämä oli oikea ratkaisu kokonaisuus huomioiden.

Ilta Sanoma
vendredi 10 décembre 2021 14:03:00 Categories: Ilta Sanoma SM-liiga

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.