Paloasemat rakennetaan, koska Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Helsingin pelastustoimessa on "huomattavia epäkohtia". Helsingin pelastusk" /> Paloasemat rakennetaan, koska Etelä-Suomen aluehallintoviraston mukaan Helsingin pelastustoimessa on "huomattavia epäkohtia". Helsingin pelastusk" />

YLE


Helsingin Konalaan rakennetaan kiivasta tahtia uutta pelastusasemaa, joka valmistuu ensi vuonna.

Helsingin pelastuslaitoksella on silloin suuri ongelma.

Uudelle, hienolle pelastusasemalle ei todennäköisesti löydy työntekijöitä.

- Se on vahva uhkakuva, että ei löydy. Vapaita palomiehiä ei ole markkinoilla, sanoo Helsingin pelastuskomentaja Jani Pitkänen.

Seuraavan kymmenen vuoden aikana Helsinkiin rakennetaan uudet pelastusasemat myös Kontulaan, Tapanilaan ja Vuosaareen.

Samaan aikaan työvoimatilanne alalla vain pahenee.

- Pelastusala tarvitsee vuoden 2030 loppuun mennessä 1000 uutta pelastajaa. Samassa ajassa eläköityy 1500 pelastajaa. Eli 2500 uutta ammattilaista tarvitaan Suomen pelatustoimeen, toteaa Pitkänen.

Konalaan valmistuvan Helsingin pelastuslaitoksen työmaa, talon runko pystyssä, etualalla työmaan portti, pakettiauto, nosturi ja kaivuri taustalla.
Helsingin Konalaan tuleva pelastusasema valmistuu ensi syksynä. Se maksaa noin 8-10 miljoonaa euroa.Terhi Liimu / Yle

Toimintavalmiusaika on "hihasta ravistettu"

Helsinki rakentaa lähivuosina kymmeniä miljoonia euroja maksavat pelastusasemat, koska Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) totesi toissa vuonna antamassa päätöksessään, että Helsingin pelastustoiminnassa on "huomattavia epäkohtia".

Avin mukaan epäkohdat syntyivät siitä, että Helsingin pelastuslaitos ei pysty jokaisessa onnettomuustilanteessa toimimaan sisäministeriön asettamien niin sanottujen toimintavalmiusaikojen mukaan.

Toimintavalmiusaika tarkoittaa sitä, kuinka nopeasti pelastuslaitoksen ensimmäisen yksikön on oltava onnettomuuskohteessa.

Näihin toimintavalmiusaikoihin perustuu koko suomalainen pelastustoiminta.

Lähes koko Helsingin alueella toimintavalmiusaika on kuusi minuuttia.

Helsingin pelastuskomentaja Jani Pitkänen arvostelee kovin sanoin sisäministeriön asettamaa kuuden minuutin toimintavalmiusaikaa.

- Se perustuu vanhanaikaiseen tietoon. Hihasta ehkä ravistettuunkin, Pitkänen sanoo.

- Mielestäni tätä kuuden minuutin aikaa ei pitäisi enää nykyisellään tarkastella. Pitäisi katsoa laajempaa kuvaa siitä, missä ajassa pelastustoimen pitää aidosti olla paikalla.

Pelastuskomentaja Jani Pitkänen kuvattiin Helsingin keskuspelastusasemalla 23. marraskuuta.
Pelastuskomentaja Jani Pitkänen on johtanut viime vuoden keväästä asti Helsingin pelastuslaitosta. Silja Viitala / Yle

Avi ja Helsinki taistelivat 20 miljoonan euron uhkasakosta

Kun avi määräsi toissa vuonna Helsingin korjaamaan viiveet kuuden minuutin toimintavalmiusajassa, määräystä tehostettiin 20 miljoonan euron uhkasakolla.

Helsinki ei alkuun taipunut avin päätökseen, vaan valitti siitä hallintotuomioistuimeen.

Hämeenlinnan hallintotuomioistuin pudotti uhkasakon viiteen miljoonaan euroon vuonna 2020. Samalla tuomioistuin katsoi, että avilla on oikeus vaatia Helsinkiä pysymään toimintavalmiusajoissa, koska sisäministeriö on ne asettanut.

Helsinki on nyt siis taipunut avin määräyksiin, ja kaupunkiin rakennetaan uusia pelastusasemia.

Pääkaupungin turvallisuustilanne on kuitenkin jo nyt hyvä, sanoo pelastuskomentaja Pitkänen.

- Pääsääntöisesti kohteisiin ehditään kuudessa minuutissa, mutta on meillä alueita, joissa se aika ylittyy.

- Onnettomuuteen hälytetty pelastusjoukkue on kokonaisuudessaan [kohteissa] paikalla alle kymmenessä minuutissa. Eli Helsingissä on varsin hyvä tilanne, sanoo Pitkänen.

Helsingin keskuspelastusasemalla työskenneltiin marraskuussa 2021.
Helsingin pelastuslaitoksen on oltava lähes koko Helsingin alueella onnettomuuskohteissa kuuden minuutin kuluttua hälytyksestä.Silja Viitala / Yle

"Turvallisuus koostuu monesta asiasta, ei vain siitä kuudesta minuuteista"

Yle uutisoi marraskuussa, että Helsingissä tehdyn asuntopalotutkimuksen mukaan muutaman minuutin viive palokunnan saapumisessa vaikuttaa vain hyvin vähän uhrien auttamiseen.

Tästä grafiikasta voi katsoa, kuinka suuri vaikutus asuntopalotutkimuksen mukaan esimerkiksi minuutin muutoksella palokunnan saapumisajassa on mahdollisiin henkilövahinkoihin.

Operaatioajan muutoksen vaikutus henkilövahinkojen todennäköisyyteen on melko vähäinen.

Ylen aiemmassa jutussa haastattelemat pelastusjohtajat katsoivat, että Suomessa tuijotetaan liikaa minuutteihin pelastustoiminnassa.

Suomen pelastustoimintaa johtava pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka totesi tuolloin, että sisäministeriö aikoo tehdä lisää tutkimuksia toimintavalmiusajoista.

- Meillä on vielä riittämätön tietopohja lähteä tarkistamaan toimintavalmiusajan vaatimuksia suuntaan tai toiseen. Tarvitsemme lisää tutkimuksia, Kohvakka sanoi Ylelle marraskuussa.

Helsingin pelastuskomentaja Jani Pitkänen lähettää terveiset sisäministeriöön.

- Turvallisuus koostuu monesta eri asiasta, ei vain siitä kuudesta minuutista, sanoo Pitkänen.

- Onnettomuuksien ennalta ehkäisy on tärkeää. Samoin se, mitä onnettomuustilanteissa voidaan tehdä, kun odotetaan pelastuslaitosta. Sitten on tietysti myös reaktiivinen valmius. Tämä on iso kokonaisuus, Pitkänen toteaa.

Lue myös:

Pelastusalan ammattilainen vaatii suurta muutosta tulipalojen sammuttamiseen - "Suomessa tuijotetaan liikaa minuutteja"

Avi asetti uhkasakon Helsingin pelastustoimelle huomattavien epäkohtien takia - palokunnan saapuminen kestää liian kauan

jeudi 9 décembre 2021 16:30:08 Categories: YLE pelastustoimi

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.