THL ja STM kertovat tuoreimmat tiedot klo 10 alkavassa tilaisuudessaan. Yle seuraa tilaisuutta suorana." /> THL ja STM kertovat tuoreimmat tiedot klo 10 alkavassa tilaisuudessaan. Yle seuraa tilaisuutta suorana." />

YLE


Kuten on pitkään tiedetty, kaksi rokotusta ei suojaa täysin korontartunnalta ja kahdesti rokotettu voi myös tartuttaa tautia eteenpäin. Epidemia kiihtyy, ja kaksi rokotetta saaneiden tartunnat ovat alkaneet näkyä selvemmin myös Suomessa.

Lauantaina uutisoitiin, että kaksi rokotusta saanut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli saanut työmatkaa varten tehdystä koronatestistä positiivisen tuloksen.

Viime aikoina kahdesti rokotettujen osuus koronatartunnan saaneista onkin valtakunnallisesti kasvanut, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio.

- Rokotettujen osuus tartunnoista oli pitkään vajaassa kolmessakymmenessä prosentissa, mutta viime viikkoina se on noussut ja on nyt noin 35 prosenttia.

Täysin rokottamattomien osuus tartunnoista on noin 60 prosenttia.

THL:n Mia Kontio muistuttaa, että täysin rokotettuja on väestössä moninkertainen määrä rokottamattomiin verrattuna, joten suhteellisesti heidän osuutensa tartunnan saaneista on paljon pienempi kuin niillä, joilla rokotesuojaa ei ole.

Tehohoitoon koronan vuoksi joutuvista noin neljännes on kahdesti rokotettuja. Tämä osuus on pysynyt Kontion mukaan pitkään ennallaan.

Rokotettujen, mutta silti tehohoitoon joutuneiden joukossa korostuvat ikääntyneet ja perussairauksista kärsivät.

- He ovat juuri niitä, joille kolmansia rokotuksia nyt annetaan. Siellä on todella harvoja nuorempia, joita on tehohoidettu. Myös vanhemmissa ikäryhmissä tehohoitoon joutuminen on erittäin paljon yleisempää rokottamattomilla kuin rokotetuilla, Kontio toteaa.

Pari viikkoa sitten STM:n ja THL:n tiedotustilaisuudessa esiteltiin tilastoja, joiden mukaan rokottamattoman riski joutua koronataudin takia tehohoitoon on 33-kertainen verrattuna rokotettuun.

Rokotettujen ohjeistusta ei muuteta, ainakaan heti

Myös kaksi rokotusannosta saaneiden altistuneiden ohjeistus nousi ulkoministeri Haaviston tartunnan myötä vahvasti keskusteluun. Pääministeri Sanna Marin (sd.) jatkoi lauantaina ravintolailtaa, vaikka oli saanut tietää altistuneensa koronavirukselle tavattuaan Haavistoa perjantaina.

Keskustelussa on viitattu THL:n ohjeistukseen, jonka mukaan kaksi rokotusta saaneen altistuneen ei tarvitse jäädä karanteeniin tai hakeutua oireettomana testiin.

THL:n mukaan kahdesti rokotettuja koskevat ohjeistukset eivät kaipaa pikaisia muutoksia, vaikka heidänkin sairastuvuutensa on kasvussa.

- Olennaisia muutoksia ei olla nyt tekemässä. Se ei tarkoita, etteikö muutoksia myöhemmin voisi tulla. Tilannetta seurataan jatkuvasti, toteaa ohjeistuksista vastaava THL:n tutkimusprofessori Outi Lyytikäinen.

Kahdesti rokotettuja koskevissa ohjeissa todetaan muun muassa, että lähikontakteja muiden rokottamattomien kanssa ei ole tarpeen välttää.

Rokotetut isovanhemmat voivat myös rauhallisin mielin tavata rokottamattomia lapsenlapsiaan, jos näillä ei ole oireita.

- Kyllä se on edelleen pätevä. Edelleen rokotussuoja on varsin hyvä. Nämä ovat kuitenkin poikkeuksia nämä kaksi kertaa rokotetut, jotka ovat sairastuneet, sanoo THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio.

Karanteenia ei myöskään pääsääntöisesti määrätä kahdesti rokotetulle, vaikka hän altistuisi koronavirukselle.

- Ei, mutta rokotettujenkin on hyvä muistaa, että he voivat tartuttaa virusta. Jos on mitään oireita, on parempi pysyä kotona, Kontio sanoo.

Perhe- ja peruspalvelumininisteri Krista Kiuru (sd.) totesi keskiviikkona, että olisi syytä arvioida, pitäisikö THL:n pikaisesti päivittää testaus- ja karanteeniohjeistusta, jotta suomalaiset tietäisivät, miten toimia.
Kiuru kommentoi Marinin ympärillä alkuviikon pyörinyttä keskustelua tiedotustilaisuudessa, jossa STM kertoi hoitajien koronarokotuksista.

HUS: Rokotesuoja hiipuu, kolmansia piikkejä tarvitaan

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella kahdesti rokotettujen osuus tartunnan saaneista on samalla tasolla kuin valtakunnallisesti. Marraskuussa osuus oli noin 33 prosenttia, kertoo apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

- Luku on viitteellinen. Siinä on verrattu HUS:in Koronarokotusaika.fi-palvelusta saatuja ajanvaraustietoja toisesta rokotuksesta ja tietoja sen jälkeisistä infektioista. Rokotukseen ilman ajanvarausta menneiden tiedot eivät ole luvussa mukana, Ruotsalainen tarkentaa.

HUS:in alueella sairaalahoitoon koronan vuoksi joutuneista kahdesti rokotettujen osuus on viime viikkoina vaihdellut 32 prosentista 47 prosenttiin. He ovat tyypillisesti ikääntyneitä ja pitkäaikaissairaita henkilöitä.

HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen toteaa, että kahdesti rokotettujen tautimäärän hiipiminen ylöspäin kertoo rokotesuojan hiipumisesta.

Tiedossa on, että rokotukset suojaavat useiden kuukausien ajan hyvin sekä tartunnoilta että vakavalta tautimuodolta. Mutta kun rokotuksesta on kulunut puoli vuotta, suoja ei enää riitä.

- Näin se menee ja jos sitä efektiivistä rokotussuojaa halutaan säilyttää, niin tarvitaan niitä boostereita, Lehtonen toteaa.

Lehtosen mukaan kolmansien rokotteiden antamisella on siksi kiire.

- Kyllä niitä kolmansia rokotuksia kannattaisi ja pitäisi antaa aika rivakasti.

Lehtonen toteaa, että myös kaksi rokotusta saaneiden on syytä suojautua ja käyttää maskia. Hän ennakoi, että Uudellamaalla joudutaan vielä keskustelemaan myös kahdesti rokotettujen karanteenikäytännöistä.

Viime viikolla THL suositteli kolmansien rokotusannosten tarjoamista kaikille 18 vuotta täyttäneille. THL suositteli myös, että riskiryhmiin kuuluvia 5-11-vuotiaita aletaan rokottaa.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 10.12. kello 23:een saakka.

Juttua korjattu 8.21: Jutun viimeisessä virkkeessä luki aiemmin, että THL suosittelisi kolmansia koronarokoteannoksia kaikille alle 18-vuotiaille. Annoksia suositellaan tarjottaviksi kaikille 18 vuotta täyttäneille. Täsmennetty myös kappaleen rakennetta, jotta käy ilmi, että THL suosittelee 5-11-vuotiaiden rokottamisen aloittamista, ei kolmannen rokoteannoksen antamista heille.

Juttua korjattu 8.25: STM:n ja THL:n tilastojen mukaan rokottamattoman riski joutua koronataudin takia tehohoitoon on 33-kertainen verrattuna rokotettuun, ei rokottamattomaan.

Lue lisäksi:

Rokotteen teho, maskisuositukset, kasvavat tartuntaluvut - koronatilanteen monimutkaisuus hämmentää, tässä kahdeksan kysymystä ja vastausta

THL suosittelee kolmansia koronarokoteannoksia kaikille 18 vuotta täyttäneille ja 5-11-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusten aloittamista

Kolmas rokote on nyt "tarjolla" kaikille aikuisille, mutta esimerkiksi Helsingissä sitä voi joutua odottamaan pidempään kuin muualla

Mitä tiedämme koronarokotussuojan kestosta tällä hetkellä? Asiantuntija vastaa

Yle uutisten päivittyvä koronaseuranta

jeudi 9 décembre 2021 11:28:06 Categories: YLE koronavirus

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.