Ilta Sanoma

Olkiluodon kolmas reaktori kasvattaa valmistuessaan huomattavasti Suomen sähköntuotantokapasiteettia. Silti se ei välttämättä paina sähkön hintatasoa merkittävästi alas.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen reaktorin on määrä aloittaa kaupallinen tuotantonsa ensi vuoden kesäkuussa.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen reaktorin on määrä aloittaa kaupallinen tuotantonsa ensi vuoden kesäkuussa. Kuva: Sami Kero

Nykynäkymin Olkiluodon kolmas reaktori aloittaa sähköntuotantonsa ensi vuonna. Tämä kasvattaa Suomen tuotantokapasiteettia 1?600 megawatilla, mikä on jopa 15 prosenttia maamme nykyisestä kulutuksesta.

Olkiluodon lisäksi Suomeen on valmistumassa runsaasti tuulivoimakapasiteettia.

Tuulivoiman enimmäistuotantokapasiteetti on nyt 2?500 megawattia. Oletuksena on, että kapasiteettia valmistuisi vuosittain yli tuhat megawattia lisää, energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa Energiateollisuudesta kertoo.

-?Suomessa rakennetaan tuulivoimaa erittäin runsaasti, hän sanoo Taloussanomille.

Viime aikoina sähkön hinta on liikkunut poikkeuksellisen korkealla. Viikko sitten kauhisteltiin 264 euron megawattituntihintaa, joka on viisinkertainen viime talveen verrattuna.

Tällä viikolla hinnat ovat olleet sitäkin kovempia. Tiistaina aamulla hinta oli yli tuhat euroa megawattitunnilta. Keskiviikkona maksimi on "maltillisempi" 667 euroa.

Suomi on sähkön nettotuoja, sillä kulutuksemme on tuotantoa suurempaa. Keskiviikkona aamupäivällä kello 11 aikaan sähkönkulutus oli vajaat 14?000 megawattia ja tuotanto runsaat 10?100 megawattia.

Yleensä tarjonnan lisääntyminen laskee hintaa. Olkiluodon kolmosreaktorinkin toivotaan tasapainottavan markkinoita niin, että hintapaineet kevenisivät.

-?Ydinvoimalaa pyritään ajamaan täydellä teholla, sillä laitoksen muuttuvat kulut ovat hyvin pienet ja suhteellisen matalillakin hinnoilla voidaan saada vielä katetta kiinteille kuluille, Energiateollisuuden Salomaa kertoo. Ydinvoimalan tekniikkakaan ei mahdollista kovin vaihtelevaa tuotantoa.

Silti uuden ydinreaktorin liittyminen sähköverkkoon ei välttämättä kasvata Suomen tuotantokapasiteettia reaktorin koko kapasiteetin voimalla, sillä uuden ja edullisen tuotannon alta saatetaan sulkea kalliimpien tuotantomuotojen laitoksia. Lisäksi tuonnin odotetaan vähentyvän kotimaisen ydinvoiman lisääntyessä

Markkinoilla povataan sähkön hinnan pysyvän korkeahkona yli talven, mutta painuvan sitten. Futuurimarkkinoilla hintataso vuosille 2023 ja 2024 on 40 euron luokkaa megawattitunnilta. Sähkölaskussa tämä olisi arvonlisäveroineen viiden sentin luokkaa kilowattitunnilta. Summassa eivät ole mukana sähkövero eivätkä siirtomaksut.

Hintataso ei siten olisi merkittävästi toisenlainen kuin ennen Olkiluoto 3:n valmistumista, sillä ennen viime vuotta pörssisähkön hinta on pyörinyt juuri 40 euron molemmin puolin.

Teollisuuden Voima (TVO) jätti valtioneuvostolle periaatepäätöshakemuksen Olkiluodon kolmannesta reaktorista vuonna 2000. Laitoksen rakentaminen aloitettiin vuonna 2005. Tämän jälkeen sen valmistuminen on viivästynyt useasti aikataulustaan.

Nyt ollaan siinä vaiheessa, että Säteilyturvakeskus (STUK) antoi maaliskuussa reaktorille latausluvan. Laitoksen toimintaa on tämän jälkeen testattu, ja reaktori on nykyhetken suunnitelmien mukaan määrä käynnistää tammikuussa. Sähköntuotanto alkaisi helmikuussa ja säännölliseen tuotantoon päästäisiin kesäkuussa.

Ilta Sanoma
jeudi 9 décembre 2021 08:15:00 Categories: Ilta Sanoma Taloussanomat

ShareButton
ShareButton
ShareButton
  • RSS

Suomi sisu kantaa

TetraSys Oy.

TetraSys Oy.